Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 12:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: dziwne zjawisko
PostNapisane: piątek, 19 października 2007, 20:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
Mam taką sytuację otóż wycisnłem sok z jagód z trzech odmian tj. Muskat Odeskij,Festiwalnyj, Rakisz całość wcześniej zasiarkowałem. Trzymałem to dwa dni w chłodnym miejscu żeby się sok sklarował. Zlałem sklarowany sok i dodałem pracujące drożdze. I tu zrobił się problem bo wyciśnięty sok był żółto-zielony a po podaniu drożdzy na drugi dzień płyn zmienił barwę na jasno-różową. Całość delikatnie fermentuje bez fajerwerków. W oddzielnej butli fermentuje tą gęstą pulpę co osiadła na dnie (a nuż coś pijalnego wyjdzie) Ten gęsty płyn nie zmienił barwy jest nadal żółto- zielony. Co mogło się stać że młode winko zmieniło barwę ? Czy to częste zjawisko?

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 09:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
Ja bym się tym nie przejmował. To pewnie efekt pracy drożdży.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 09:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
[quote="kapitan"]Ja bym się tym nie przejmował. To pewnie efekt pracy drożdży.


Bardzo to się nie przejmuje bo zapachowo prezentuje się ok. tylko zauważyłem to po raz pierwszy. Zweryfikowałbym kolor zabarwienia wina na łososiowy.

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 października 2007, 09:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Utlenienie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 października 2007, 10:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
[quote="oryks"]Utlenienie ?

Reakcja na światło?
Matka drożdżowa nie zawierała nic czerwonego?

Pozdrawiam
Rafał.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 października 2007, 13:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
[quote="rafallus"]
Matka drożdżowa nie zawierała nic czerwonego?

Pozdrawiam
Rafał.


Nie zawierała nic czerwongo, drożdze to IOC BAYANUS suche aktywne z Euro-WIN-u

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 października 2007, 21:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Artur, to minie po fermentacji. W czasie burzliwej fermentacji w nastawie są miliardy drożdży - one w początkowym okresie, w sprzyjających warunkach, namnażają się jak... jak nie wiem co ;) i czasem nadają taki kolorek. Mam takiego Pinot Gris w tym roku. Na pewno go nie utleniłem, na pewno był jasnożółty, a fermentuje "na różowo".
Jedna uwaga: natychmiast po fermentacji zasiarkuj powtórnie tak, jakbyś w ogóle wcześniej nie siarkował, jakieś 40-45mg SO2/l. SO2 wiąże sie bardzo szybko w nastawie. Jeden z tegorocznych nastawów siarkowałem 110mg/l, po dwóch tygodniach pomiar wykazał 11mg/l SO2.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Ostatnio edytowano wtorek, 23 października 2007, 00:11 przez Maciej, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 października 2007, 23:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
W butlu to będzie tak wyglądać, wlej do kieliszka będzie bardziej mleczno biały, też tak mam u siebie, nie przejmowałem się tym.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 08:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
[quote="tomek"]W butlu to będzie tak wyglądać, wlej do kieliszka będzie bardziej mleczno biały, też tak mam u siebie, nie przejmowałem się tym.


Przestałem się przejmować skoro taki spec jak Maciej stwierdził ,ze jest ok.

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO