droniarz napisał(a):
Czołem! W tamtym roku zaczęła się przygoda i trwa.
W tym roku udało mi się kupić 12kg Regent. Niestety nie wiem ile L wyszło moszczu bo w tym roku zamiast do wiaderka poszło do słoja wielofunkcyjnego.
Winogrona zerwane w sobotę 04.10.2025 - odszypułkowane, zmiażdżone tego samego dnia. Dodane drożdże Spirit Ferm Aromatic Wine Complex 25-50l. (Cała paczka rozrobiona w 100ml przegotowanej wody - dlaczego? W tamtym roku odsypywałem po prostu pół paczki ale spotkałem się z opinią, że na sucho mogą się drożdże od pożywki nie równo podzielić - proszę o sprostowanie.
06.10.2025 - dodałem 5g pożywki z wit B.
BLG moszczu 17 BLG, kwas 8,2 (kwasomierz Browin). Z wyliczeń:
chcę 9L wina 13%
9*13*17,2= 2012g cukru
17BLG-4=13BLG
11L moszczu * 130g = 1430g
2012-1430g=582g cukru do dodania.
Ufając wcześniej ChatGPT - dodałem w jednej porcji 700g rozpuszczonego w 0,4L wody czyli 120g wiecęj niż powinienem.
Dzisiaj na godz. 20:30 BLG wynosi 1 - nastaw jeszcze bulgota całkiem mocno. Czy to możliwe, że tak szybko zjadło cały cukier? Proszę o ewentualne wskazanie błędów i co dalej robić? Czekaż aż owoce opadną i je odjąć?
Błędy:
1. Użycie chataGPT.
2. Użycie wody.
Dodanie 400 ml wody zamknęło Ci możliwość dyskusji na tym forum, czego efektem jest 0 odpowiedzi i 139 wyświetleń, większość tu zgromadzonych akceptuje wyłącznie wina gronowe.
Tak, drożdże mogły tak szybko zjeść cały cukier, chociaż 1 Blg, to nie jest jeszcze zero cukru.
Co dalej robić? Jeśli fermentacja praktycznie ustanie, to możesz wyciskać nastaw. Możesz też potrzymać nad osadem, ale mówimy o winogronach czerwonych, więc pilnuj, żeby owoce stanowiące kożuch nie zepsuły się, mieszaj 1-2 dziennie zatapiając kożuch. Jeśli naprawdę nic już nie bulgota, to już ostatni moment na prasę.