Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 20:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 7 października 2025, 19:47 
nowicjusz
nowicjusz

Czołem! W tamtym roku zaczęła się przygoda i trwa.
W tym roku udało mi się kupić 12kg Regent. Niestety nie wiem ile L wyszło moszczu bo w tym roku zamiast do wiaderka poszło do słoja wielofunkcyjnego.
Winogrona zerwane w sobotę 04.10.2025 - odszypułkowane, zmiażdżone tego samego dnia. Dodane drożdże Spirit Ferm Aromatic Wine Complex 25-50l. (Cała paczka rozrobiona w 100ml przegotowanej wody - dlaczego? W tamtym roku odsypywałem po prostu pół paczki ale spotkałem się z opinią, że na sucho mogą się drożdże od pożywki nie równo podzielić - proszę o sprostowanie.

06.10.2025 - dodałem 5g pożywki z wit B.

BLG moszczu 17 BLG, kwas 8,2 (kwasomierz Browin). Z wyliczeń:
chcę 9L wina 13%
9*13*17,2= 2012g cukru
17BLG-4=13BLG
11L moszczu * 130g = 1430g
2012-1430g=582g cukru do dodania.

Ufając wcześniej ChatGPT - dodałem w jednej porcji 700g rozpuszczonego w 0,4L wody czyli 120g wiecęj niż powinienem.

Dzisiaj na godz. 20:30 BLG wynosi 1 - nastaw jeszcze bulgota całkiem mocno. Czy to możliwe, że tak szybko zjadło cały cukier? Proszę o ewentualne wskazanie błędów i co dalej robić? Czekaż aż owoce opadną i je odjąć?

Załączniki:
IMG_5496.jpeg
IMG_5496.jpeg [ 96.1 KiB | Przeglądane 5125 razy ]

PostNapisane: piątek, 10 października 2025, 12:33 
czeladnik
czeladnik

droniarz napisał(a):
Czołem! W tamtym roku zaczęła się przygoda i trwa.
W tym roku udało mi się kupić 12kg Regent. Niestety nie wiem ile L wyszło moszczu bo w tym roku zamiast do wiaderka poszło do słoja wielofunkcyjnego.
Winogrona zerwane w sobotę 04.10.2025 - odszypułkowane, zmiażdżone tego samego dnia. Dodane drożdże Spirit Ferm Aromatic Wine Complex 25-50l. (Cała paczka rozrobiona w 100ml przegotowanej wody - dlaczego? W tamtym roku odsypywałem po prostu pół paczki ale spotkałem się z opinią, że na sucho mogą się drożdże od pożywki nie równo podzielić - proszę o sprostowanie.
06.10.2025 - dodałem 5g pożywki z wit B.
BLG moszczu 17 BLG, kwas 8,2 (kwasomierz Browin). Z wyliczeń:
chcę 9L wina 13%
9*13*17,2= 2012g cukru
17BLG-4=13BLG
11L moszczu * 130g = 1430g
2012-1430g=582g cukru do dodania.
Ufając wcześniej ChatGPT - dodałem w jednej porcji 700g rozpuszczonego w 0,4L wody czyli 120g wiecęj niż powinienem.
Dzisiaj na godz. 20:30 BLG wynosi 1 - nastaw jeszcze bulgota całkiem mocno. Czy to możliwe, że tak szybko zjadło cały cukier? Proszę o ewentualne wskazanie błędów i co dalej robić? Czekaż aż owoce opadną i je odjąć?

Błędy:
1. Użycie chataGPT.
2. Użycie wody.
Dodanie 400 ml wody zamknęło Ci możliwość dyskusji na tym forum, czego efektem jest 0 odpowiedzi i 139 wyświetleń, większość tu zgromadzonych akceptuje wyłącznie wina gronowe.
Tak, drożdże mogły tak szybko zjeść cały cukier, chociaż 1 Blg, to nie jest jeszcze zero cukru.
Co dalej robić? Jeśli fermentacja praktycznie ustanie, to możesz wyciskać nastaw. Możesz też potrzymać nad osadem, ale mówimy o winogronach czerwonych, więc pilnuj, żeby owoce stanowiące kożuch nie zepsuły się, mieszaj 1-2 dziennie zatapiając kożuch. Jeśli naprawdę nic już nie bulgota, to już ostatni moment na prasę.

PostNapisane: piątek, 10 października 2025, 14:28 
Ekspert
Ekspert

chat GPT często po prostu kłamie co było nawet udowadniane na forum. Chcesz mieć solidne informacje korzystaj z forum.
Po co lejesz wodę? Ten cukier można było rozpuścić w soku. Każde dolanie wody pogarsza jakość wina. Niektórzy dolewają wodę do labruchy ale tam kwasy są 15-18.
Dlaczego wszyscy początkujący kupują Spirit Ferm Aromatic Wine Complex? Kupuje sie drożdże dedykowane np do czerwonych win a nie takie coś co jest do wszystkiego. Białe czerwone, winogrona, śliwki, czy róża liczą się tylko procenty.
W miazdze nie fermentuje się dłużej jak 7-10 dni Potem musisz wycisnąć miazgę.
Jak blg wynosi 1 to cukier jeszcze jest.

PostNapisane: poniedziałek, 13 października 2025, 11:22 
nowicjusz
nowicjusz

Poprawiłem obliczenia, wyszło jednak, że dałem za mało cuku bo wyło równe 11,5L soku - jestem już po odciśnięciu owoców prasą - czy na tym etapie mogę dodać jeszcze brakujące 360g cukru czy pozostaje mi się cieszyć lekkim winem 11%?

PostNapisane: poniedziałek, 13 października 2025, 11:50 
Ekspert
Ekspert

Najlepiej smakuje wino 12% (dla win wytrawnych) czym więcej procentów to większy mózgotrzep. Możesz dodać cukier teraz ale nie lej już wody tylko rozpuść w nastawie. Możesz trochę odlać i rozpuścić lekko podgrzewając.

PostNapisane: poniedziałek, 13 października 2025, 13:02 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):
Najlepiej smakuje wino 12% (dla win wytrawnych) .

Kilka razy, w ostatnich latach, zastosowałem drożdże Level Biodiva TD 291. Wg producenta one wytrzymują tylko 10% alk. Czy to prawda, tego nie wiem. Ale używałem ich do czerwonych, kiedy kwasy były tak trochę powyżej pożądanego poziomu. Efekty raczej pozytywne (nieprzerobiony cukier trochę maskuje kwas), choć oczywiście nie namawiam do takiego mało profesjonalnego chwytu ;-)

Strefa czasowa: UTC + 1