Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 06:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2007, 18:14 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 01:00
Posty: 55
Lokalizacja: Siedliska k/Lublina, Nieznanowice - Dolina Raby
Kilknaście różnych nastawów z poprzeniego roku , które przygotowałem na drożdżach "uniwersalnych" z Biowinu zakończyło fermentację w ciągu miesiąca. Nastawy na innych drożdzach fermentowały zdecydowanie dłużej. Czy ktoś z forumowiczów może sie podzielić uwagami na temat stosowania różnych drożdży z Biowinu?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2007, 06:59 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 marca 2006, 01:00
Posty: 214
Lokalizacja: woj. Łódzkie
Z uniwersalnymi z Biowinu miałem podobny problem. Fermentacja skończyła się za wcześnie. Wino było słabe i zbyt słodkie.Skończyło się chyba na tym, że zaszczepiłem jeszcze raz innymi drożdzami.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 11:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 lutego 2007, 01:00
Posty: 291
Lokalizacja: Białystok
z drożdżami z biowinu jest tak, że nigdy nie wiadomo czy MD wystartuje i to w przeważającej części związane jest ze złym transportem i przechowywaniem tych tzw. poduszek w sklepach/hipermarketach. Z własnego doświadczenia wiem ( a robie wina i miody), że nie warto ryzykować z biowinem ( za dużo razy musiałem restartować nastawy). Osobiście używam albo suchych z Multimexu lub Zamojskich, a jeżeli nie chcę robić MD to używam aktywnych. :D
Pozdrawiam Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 22:23 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 30 marca 2007, 01:00
Posty: 93
Lokalizacja: Kraków
A ja się o dziwo na Biowinach jeszcze nidgy nie zawiodłem. Ich problem jest jednak rzeczywiście taki, że maja małą tolerancje na alkohol.
Zdarzyło mi się, że drożdże Tokay'e ( które tolerancję mają rzekomo pytońską ) nie dociągały nawet do 15%.
Za Tomaszem polecam Zamoyskie i Multimex'y choć nie mogę stuprocentowo potwierdzić ich klasy. Ich wersje Burgunda bezproblemowo wstają ( choć czasami i 4 dni trzeba na MD poczekać ) i gdzieś do 13% dociągają.
Jeśli komuś cierpliwości do robienia MD brak to polecam aktywne.
Po 20 minutach już widać czy zaczyn pracuje czy nie :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2007, 20:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Kalinowa11111"]z drożdżami z biowinu jest tak, że nigdy nie wiadomo czy MD wystartuje i to w przeważającej części związane jest ze złym transportem i przechowywaniem tych tzw. poduszek w sklepach/hipermarketach. Z własnego doświadczenia wiem ( a robie wina i miody), że nie warto ryzykować z biowinem ( za dużo razy musiałem restartować nastawy). Osobiście używam albo suchych z Multimexu lub Zamojskich, a jeżeli nie chcę robić MD to używam aktywnych. :D
Pozdrawiam Tomek


Podaj namiary na tych producentów!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 15:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 30 marca 2007, 01:00
Posty: 93
Lokalizacja: Kraków
[quote="heavy"][quote="Kalinowa11111"]
Podaj namiary na tych producentów!


Na producentów może być trudno, bo aktywne są sprowadzane zza granicy i pakowane u nas. Detalicznie możesz kupić tutaj:
http://www.browamator.pl
http://www.euro-win.pl/sklep/

Z aktywnymi Bayanusami trzeba uważać, bo to siepacze co fermentują do 19% i wino słabsze i zarazem nie mocno wytrawne może się na nich nie udać.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 16:44 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 marca 2006, 01:00
Posty: 212
Lokalizacja: Lubelskie , Wyryki
Ja polecam "Zamojskie" :wink: - takich używam i jeszcze nigdy nie musiałem nastawu restartować.

Niewiem czy dobrze poradziłem kumplowi którego nastaw przestał chodzić (użył drożdzy z biowinu), posiada małą "moc" i dużo cukru . Stoi to u niego juz z rok i już zdążyło się sklarować - teraz to ma jakieś ze 20 blg cukru.
Poradziłem mu żeby dodał do tego świeżego soku i zaszczepił jeszcze raz drożdżami .
Co Towarzystwo na to :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 17:00 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 30 marca 2007, 01:00
Posty: 93
Lokalizacja: Kraków
Ja bym wrzucił tam troszkę kompleksowej odżywki i zaszczepił aktywnymi z killer-factorem. Potem do ciepełka, a jak za jakieś 3-4 dni nie ruszy to do kibla, żeby dymiona nie zajmowało.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 17:51 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 lutego 2007, 01:00
Posty: 291
Lokalizacja: Białystok
Inne drożdże to np. suche z Multimex`u - nie narzekam. Muszę też się przyznać, że w tym roku będę robił na aktywnych DSM Fermivin tj. szczep saccharomyces cerevisiae - słyszałem o nich bardzo dużo dobrych słów i co najważniejsze w przeciwieństwie do bajanusów ( które trudno wybić) te padają max. przy 14% a to mi odpowiada.
A co do Twojego kolegi - to wg. mnie jedynie restart na silnych bajanusach może coś pomóc - ja w każdym bądź razie tak bym postąpił. .

_________________
Pozdrawiam Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lipca 2007, 21:09 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 77
Lokalizacja: Widawa
Podepnę się pod temat chociaż mój problem tylko pośrednio dotyczy Biowinu. Ale od początku. Chcę zrobić zacier tylko i wyłącznie na drożdżach winiarskich. Zakupiłem właśnie we wspomnianym Biowinie drożdże uniwersalne, bo jak mi powiedzieli na miejscu mają największąa tolerancję na alk. ok.17%. I tu się zaczyna mój problem: MD chcę zrobić na bazie zeszłorocznych kompotów, ile powinien wskazać cukromierz (blg) aby MD bez problemu wystartowała? I drugie pytanie Jakie stężenie cukru w zacierze aby uzyskać te 16-17%alk i czy może to być jednorazowa dawka czy lepiej w dwóch?

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2007, 11:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="winnagora"]Podepnę się pod temat chociaż mój problem tylko pośrednio dotyczy Biowinu. Ale od początku. Chcę zrobić zacier tylko i wyłącznie na drożdżach winiarskich. Zakupiłem właśnie we wspomnianym Biowinie drożdże uniwersalne, bo jak mi powiedzieli na miejscu mają największąa tolerancję na alk. ok.17%. I tu się zaczyna mój problem: MD chcę zrobić na bazie zeszłorocznych kompotów, ile powinien wskazać cukromierz (blg) aby MD bez problemu wystartowała? I drugie pytanie Jakie stężenie cukru w zacierze aby uzyskać te 16-17%alk i czy może to być jednorazowa dawka czy lepiej w dwóch?

Jak masz cukromierz z Biovinu to tam masz instrukcję jak się robi zaciery z kompotu :D
Dam Ci to na priv bo odbiegasz od tematów dopuszczanych na tym forum :D
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO