Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 06:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2007, 18:14 
przedszkolak
przedszkolak

Kilknaście różnych nastawów z poprzeniego roku , które przygotowałem na drożdżach "uniwersalnych" z Biowinu zakończyło fermentację w ciągu miesiąca. Nastawy na innych drożdzach fermentowały zdecydowanie dłużej. Czy ktoś z forumowiczów może sie podzielić uwagami na temat stosowania różnych drożdży z Biowinu?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2007, 06:59 
mistrz
mistrz

Z uniwersalnymi z Biowinu miałem podobny problem. Fermentacja skończyła się za wcześnie. Wino było słabe i zbyt słodkie.Skończyło się chyba na tym, że zaszczepiłem jeszcze raz innymi drożdzami.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 11:25 
mistrz
mistrz

z drożdżami z biowinu jest tak, że nigdy nie wiadomo czy MD wystartuje i to w przeważającej części związane jest ze złym transportem i przechowywaniem tych tzw. poduszek w sklepach/hipermarketach. Z własnego doświadczenia wiem ( a robie wina i miody), że nie warto ryzykować z biowinem ( za dużo razy musiałem restartować nastawy). Osobiście używam albo suchych z Multimexu lub Zamojskich, a jeżeli nie chcę robić MD to używam aktywnych. :D
Pozdrawiam Tomek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2007, 22:23 
przedszkolak
przedszkolak

A ja się o dziwo na Biowinach jeszcze nidgy nie zawiodłem. Ich problem jest jednak rzeczywiście taki, że maja małą tolerancje na alkohol.
Zdarzyło mi się, że drożdże Tokay'e ( które tolerancję mają rzekomo pytońską ) nie dociągały nawet do 15%.
Za Tomaszem polecam Zamoyskie i Multimex'y choć nie mogę stuprocentowo potwierdzić ich klasy. Ich wersje Burgunda bezproblemowo wstają ( choć czasami i 4 dni trzeba na MD poczekać ) i gdzieś do 13% dociągają.
Jeśli komuś cierpliwości do robienia MD brak to polecam aktywne.
Po 20 minutach już widać czy zaczyn pracuje czy nie :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2007, 20:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="Kalinowa11111"]z drożdżami z biowinu jest tak, że nigdy nie wiadomo czy MD wystartuje i to w przeważającej części związane jest ze złym transportem i przechowywaniem tych tzw. poduszek w sklepach/hipermarketach. Z własnego doświadczenia wiem ( a robie wina i miody), że nie warto ryzykować z biowinem ( za dużo razy musiałem restartować nastawy). Osobiście używam albo suchych z Multimexu lub Zamojskich, a jeżeli nie chcę robić MD to używam aktywnych. :D
Pozdrawiam Tomek

Podaj namiary na tych producentów!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 15:30 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="heavy"][quote="Kalinowa11111"]
Podaj namiary na tych producentów!

Na producentów może być trudno, bo aktywne są sprowadzane zza granicy i pakowane u nas. Detalicznie możesz kupić tutaj:
http://www.browamator.pl
http://www.euro-win.pl/sklep/

Z aktywnymi Bayanusami trzeba uważać, bo to siepacze co fermentują do 19% i wino słabsze i zarazem nie mocno wytrawne może się na nich nie udać.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 16:44 
mistrz
mistrz

Ja polecam "Zamojskie" :wink: - takich używam i jeszcze nigdy nie musiałem nastawu restartować.

Niewiem czy dobrze poradziłem kumplowi którego nastaw przestał chodzić (użył drożdzy z biowinu), posiada małą "moc" i dużo cukru . Stoi to u niego juz z rok i już zdążyło się sklarować - teraz to ma jakieś ze 20 blg cukru.
Poradziłem mu żeby dodał do tego świeżego soku i zaszczepił jeszcze raz drożdżami .
Co Towarzystwo na to :?:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 17:00 
przedszkolak
przedszkolak

Ja bym wrzucił tam troszkę kompleksowej odżywki i zaszczepił aktywnymi z killer-factorem. Potem do ciepełka, a jak za jakieś 3-4 dni nie ruszy to do kibla, żeby dymiona nie zajmowało.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 17:51 
mistrz
mistrz

Inne drożdże to np. suche z Multimex`u - nie narzekam. Muszę też się przyznać, że w tym roku będę robił na aktywnych DSM Fermivin tj. szczep saccharomyces cerevisiae - słyszałem o nich bardzo dużo dobrych słów i co najważniejsze w przeciwieństwie do bajanusów ( które trudno wybić) te padają max. przy 14% a to mi odpowiada.
A co do Twojego kolegi - to wg. mnie jedynie restart na silnych bajanusach może coś pomóc - ja w każdym bądź razie tak bym postąpił. .

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lipca 2007, 21:09 
przedszkolak
przedszkolak

Podepnę się pod temat chociaż mój problem tylko pośrednio dotyczy Biowinu. Ale od początku. Chcę zrobić zacier tylko i wyłącznie na drożdżach winiarskich. Zakupiłem właśnie we wspomnianym Biowinie drożdże uniwersalne, bo jak mi powiedzieli na miejscu mają największąa tolerancję na alk. ok.17%. I tu się zaczyna mój problem: MD chcę zrobić na bazie zeszłorocznych kompotów, ile powinien wskazać cukromierz (blg) aby MD bez problemu wystartowała? I drugie pytanie Jakie stężenie cukru w zacierze aby uzyskać te 16-17%alk i czy może to być jednorazowa dawka czy lepiej w dwóch?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2007, 11:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="winnagora"]Podepnę się pod temat chociaż mój problem tylko pośrednio dotyczy Biowinu. Ale od początku. Chcę zrobić zacier tylko i wyłącznie na drożdżach winiarskich. Zakupiłem właśnie we wspomnianym Biowinie drożdże uniwersalne, bo jak mi powiedzieli na miejscu mają największąa tolerancję na alk. ok.17%. I tu się zaczyna mój problem: MD chcę zrobić na bazie zeszłorocznych kompotów, ile powinien wskazać cukromierz (blg) aby MD bez problemu wystartowała? I drugie pytanie Jakie stężenie cukru w zacierze aby uzyskać te 16-17%alk i czy może to być jednorazowa dawka czy lepiej w dwóch?

Jak masz cukromierz z Biovinu to tam masz instrukcję jak się robi zaciery z kompotu :D
Dam Ci to na priv bo odbiegasz od tematów dopuszczanych na tym forum :D
Pozdrawiam,
Paweł

Strefa czasowa: UTC + 1