Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 03:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 16 września 2011, 11:46 
Ekspert
Ekspert

hajnell napisał(a):
W tym roku nie mam możliwości wstawić nastaw z czerwonych do pomieszczenia z wyższą temperaturą, więc szukam jakiegoś rozwiązania. Kabel grzewczy owinięty na balonie - nie wiem czy nie pęknie balon, a grzałka akwarystyczna z termostatem wewnątrz jakoś mnie nie przekonuje.

Weź wiadro budowlane, obciętą beczkę plastikową lub coś w tym stylu ( w zależności od wielkości balonu), zaizoluj taki pojemnik z zewnątrz matą izolacyjną, na dno połóż grzałkę akwarystyczną z termostatem, jakieś odstępniki , np. kawałki rury pcv fi 50, wstaw balon, wlej wodę i po sprawie, masz co chciałeś. Warto to jeszcze przykryć deklem z wycietym otworem na szyjkę balonu, żeby zmniejszyć straty ciepła i parowanie.
Jeżeli masz zacięcie majserkowicza, możesz sobie zrobić bardziej uniwersalny pojemnik, chłodząco-grzejący, z ogniwami Peltiera.

PostNapisane: piątek, 16 września 2011, 11:57 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
Jeżeli masz zacięcie majserkowicza, możesz sobie zrobić bardziej uniwersalny pojemnik, chłodząco-grzejący, z ogniwami Peltiera.

Daj jakieś szczegóły :)

PostNapisane: piątek, 16 września 2011, 12:07 
Ekspert
Ekspert

Na początek może trochę teorii, czyli z czym się to je :wink: - http://www.eres.alpha.pl/elektronika/ar ... icle_id=17

Następnie gdzie kupić takie ogniwa - http://sklep.monster.pl/Produkty(3,,).aspx?search=peltiera
i tu dowiadujemy sie , że potrzebny będzie jeszcze zasilacz 12V/8-10 A.

P.S. Link do sklepu trzeba skopiować w całości.

PostNapisane: sobota, 17 września 2011, 11:42 
Kiper
Kiper

Dokładnie tego typu ogniwa wykorzystywane są w chłodziarkach turystycznych. Są to przenośne urządzenia w plastikowej obudowie, w której zawarte są wszystkie niezbędne podzespoły. Jest tam zasilacz impulsowy, który przy niewielkich wymiarach oddaje dużą moc, ogniwo Peltiera i odpowiedni do jego mocy radiator, o którym nie można zapominać. Trzeba również pamiętać, że aby całość działała skutecznie, należy zadbać, by dwie przeciwne płaszczyzny ogniwa znalazły się w dwóch oddzielonych komorach, bo inaczej wszystko na nic - ogrzane powietrze będzie natychmiast schładzane przez drugą (zimną) stronę ogniwa.
Zastanawiałem się nad wykorzystaniem starej lodówki lub zamrażarki. Tam komory maja odpowiednią pojemność, ściany są odpowiednio izolowane, wystarczy tylko zamienić miejscami elementy - skraplacz umieścić w środku, a parownik na zewnątrz.

PostNapisane: sobota, 17 września 2011, 20:41 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
...Zastanawiałem się nad wykorzystaniem starej lodówki lub zamrażarki. Tam komory maja odpowiednią pojemność, ściany są odpowiednio izolowane, wystarczy tylko zamienić miejscami elementy - skraplacz umieścić w środku, a parownik na zewnątrz.

Dzięki !
Ta informacja może się przydać ! :!:
Mam starą lodówkę, której zamierzałem się pozbyć, ale na szczęście jeszcze nie zdążyłem tego zrobić :D
pozdr. Zbyszek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1