Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 07:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: drożdże
PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2006, 20:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
Używał ktoś takich płynnych drożdży z Biowinu? Jakieś opinie?
Różnią się w praktyce te drożdże z różnymi napisami (Sauterne, Tokay, Malaga itp) ?
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 03:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4615
Lokalizacja: Rybnik
Dożdże z Biowinu są jak TOTOLOTEK :lol:
Lepiej zaopatrzyć się w aktywne - ale nie bayanusy.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 05:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Potwierdzam w 100% to, co napisal Misza.
Mi nie wystartowala nawet 1/3 drozdzy biowinowskich.
Wiem, ze przynamniej czesc winy lezy po stronie sprzedajacych.
Biowin jest mocno popularny i jest wszedzie (nawet w kiosku kiedys widzialem), wiec jest przechowywany byle jak i stad pewnie klopoty z zywotnoscia drozdzakow.
pzdr

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 05:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
"Anka-spokojne", bardzo łatwa i szybka rewitalizacja, mała piana, nastaw szybko się klaruje. Ja jestem zadowolony.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 06:25 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2004, 01:00
Posty: 176
Lokalizacja: świętokrzyskie - Kielce, uprawa w Klonowie
[quote="Pawel"]"Anka-spokojne"
Paweł


Gdzie je kupujesz?

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 06:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="Dyl"][quote="Pawel"]"Anka-spokojne"
Paweł


Gdzie je kupujesz?
Warszawa ul. Piękna róg Kruczej jest taki mały sklepik z winami.
Oni zaopatrują się tu http://www.anka.pl/
Nie pamiętam czy oni prowadzą handel wysyłkowy, ale jak do nich zadzwonisz to na pewno podadzą Ci gdzie jest najbliższy sklep, który się u nich zaopatruje. Ja tak zrobiłem i dostałem adres "tuż za rogiem".
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 06:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
[quote="Misza"]Dożdże z Biowinu są jak TOTOLOTEK :lol:
Lepiej zaopatrzyć się w aktywne - ale nie bayanusy.

Misza a dlaczego nie ?
Masz jakieś przykre doświadczenia z bayanusami ?

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 07:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
A tak będąc w temacie drożdży. Czy ktoś próbował tego wynalazku do wina gronowego? Jeśli tak to proszę o opinię.

"LALVIN 71 B
Wyjątkowe, bardzo specyficzne drożdże - przetwarzają część kwasu jabłkowego w alkohol łagodząc smak win jabłkowych oraz dodają przy tym bardziej owocowy aromat."

Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 07:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4615
Lokalizacja: Rybnik
[quote="micki64"]
Masz jakieś przykre doświadczenia z bayanusami ?


Tak, aczkolwiek nie z winami gronowymi. Bayanusy zeżrą każdą ilość cukru jaką się im zapoda, aż do 18% alc. Pozostawiają dość silny drożdżowy posmak, który zanika dopiero przy dłługim leżakowaniu. Capią przy fermentacji. Więc na lekkie wina a tym bardziej białe się nie nadają. Pisała o nich też Aga chyba na kuredsz.com
Ja bayanusów używam do... zacierów :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 09:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Chyba przesadzasz, bajanusy są chyba najpopularniejszymi drożdżami jakie się obecnie używa.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 09:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4615
Lokalizacja: Rybnik
Najpopularniejsze to one są chyba w Polsce. Zerknij sobie np. na stronę http://www.bsvinapo.cz tam bayanusy są w zdecydowannej mniejszości.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 12:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="Misza"]Najpopularniejsze to one są chyba w Polsce. Zerknij sobie np. na stronę http://www.bsvinapo.cz tam bayanusy są w zdecydowannej mniejszości.


No nie Mietku- jednak trzeba zauważyć, że drożdże EC-1118 Prise de Mousse są bardzo popularne w wytwórniach win - tylko jak ma się na celu produkcję wina zupełnie wytrawnego i dodatkowo do dyspozycji filtry to bayanusy nie są już takim problemem.

Ja jednak zdecydowanie do produkcji domowej wina polecam aktywne saccharomyces caravisiae - nawet jesli dociagają do 15% to i utłuc je łatwiej i aromaty w czasie fermentacji maja czasem takie, że aż mnie korci, żeby taki tygodniowy nastaw białego gronowego schłodzić, odwirować, puścić przez filtr i wypić :lol:

Bayanusy są za to super do miodków szczególnie dwójniaków.
Pozdrowionka,
Darek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 października 2006, 11:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
To np. [url=http://www.browamator.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=6&przedm=564829&pwd[6]=%2F163929%2F165994&grp=&sortuj=kod] G995 z BA[/url] to które są, bo w opisie jest Saccharomyces cerevisiae bayanus ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 października 2006, 11:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="oryks"]To np. [url=http://www.browamator.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=6&przedm=564829&pwd[6]=%2F163929%2F165994&grp=&sortuj=kod] G995 z BA[/url] to które są, bo w opisie jest Saccharomyces cerevisiae bayanus ?


Czyli "bayanus". Te mniej drapiezne są Saccharomyces cerevisiae albo s. cerevisiae cerevisiae.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 października 2006, 12:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Czyli np DSM Fermivin powinny być tymi mniej drapieżnymi właśnie.
Jakieś opinie nt tych drożdży, najlepiej z własnej praktyki ?
[url]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=6&przedm=2085549&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777386&grp=&sortuj=kod[/url]


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO