Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 17:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 października 2006, 05:17 
Ekspert
Ekspert

Na DSM Fermivin zrobilem z 6 nastawów i jestem zadowolony - zeszłoroczne właśnie wchodzą w okres kiedy można juz coś konkretnego powiedzieć o winie - generalnie aromat bardziej mi odpowiada niż na Ance C (Spokojne). Używam i do białych i do czerwonych.
Pozdrawiam,
Darek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 05:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]...Ja jednak zdecydowanie do produkcji domowej wina polecam aktywne saccharomyces caravisiae - nawet jesli dociagają do 15% to i utłuc je łatwiej i aromaty w czasie fermentacji maja czasem takie, że aż mnie korci, żeby taki tygodniowy nastaw białego gronowego schłodzić, odwirować, puścić przez filtr i wypić :lol:
....
Pozdrowionka,
Darek

Jeśli wolisz Saccharomyces cerevisae to zawsze możesz kupić "AnKa B" :D
Wczora z wieczora zaszczepiłem nimi Regenta & Wiszniowyj 2006. Niestety w moim sklepiku zabrakło AnKa C. W związku z tym musiałem beczkę przestawić z chłodnej werandy do ciepłej łazienki. Jak to jest z tą optymalna temperaturą dla S. cerevisae? Wiadomo, że optymalnie 27 st.C, a czy 20 st. C też obleci.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 06:07 
Ekspert
Ekspert

Dla Anki B zakres temperatur fermentacji mieści się w przedziale 15-32 st.C. Fermentowałem i na Ance B - wolę jednak DSM Fermivin. Niezłe są Anka-aromatyczne czyli Lalvin 71B - faktycznie redukują kwasowość :).

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 06:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Dla Anki B zakres temperatur fermentacji mieści się w przedziale 15-32 st.C. Fermentowałem i na Ance B - wolę jednak DSM Fermivin. Niezłe są Anka-aromatyczne czyli Lalvin 71B - faktycznie redukują kwasowość :).

AnkaB faktycznie aż tak się pieni jak piszą na opakowaniu?
Powiedz coś więcej o Lalvin 71B. Ile można zejść z kwasowością? Jak z aromatami, posmakami itp.?
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 07:27 
Ekspert
Ekspert

Z pienieniem się Anki B to duzo zależy jakie owoce się fermentuje i w jakiej temp. Przy bialych winogronach i temp (otoczenia) ok. 19 st.C ja nie zauwazylem specjalnie wielkiej piany.

L 71B (Anka aromatyczne) to ja używalem do wina z białej porzeczki. Aromat gotowego wina nie odbiegal za bardzo od win wczesniej robionych z tego owocu (przeważnie na drożdżach Tokay - raz też robiłem b. porzeczkę na Bingen, ale nie pamietam niczego szczególnego z tego nastawu, ani nie mam nic zapisanego - czyli musiało być przeciętne). Może przy gronowych jakos by bardziej uwypuklało aromaty owocowe - tego nie wiem. W tym roku Jurek coś z gronowych na tych drożdżach nastawił - za poł roku może zda relację :).
Trzeba tylko pamiętac o jednym - doprowadzić fermentację do calkowitego braku cukru - bo dopiero wtedy te drożdże zjadają kwas jablkowy - no i moc takiego winka nie może być większa niż 12-13% bo im bliżej granicy tolerancji tych drożdży tym mniej kwasu przerobią (przy 15% mogą w ogole kwasu jabłkowego nie ruszyc).

Pzdr,
D.R.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 07:51 
Kiper
Kiper

A gdzie można sie zaopatrzyć w te L 71B ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 08:02 
Ekspert
Ekspert

Jak małe, amatorskie ilości to np. tu: http://www.winohobby.biz/index.php?cat_id=5 a jak 0,5 czy 1 kg to w firmie AnKa Sp. z o.o. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 06:30 
Ekspert
Ekspert

Coś z tą burzliwą fermentacją na AnKa B jest nie tak. Dopiero po 3 dniach skórki z miazgi zaczynają wypływać na wierzch. Odgazowuje się dopiero jak się zamiesza. W ciągu 5 dni miało być 11% alkoholu! Wczoraj zaszczepiałem jeszcze raz bo coś mi się zdaje, że te 5 g/20 l to za mało. Cukru jest tylko 19% czyli nie przesadziłem. Może za pierwszym razem różnica temperatur między miazgą i rewitalizowanymi drożdżami była zbyt duża (ponad 10stC)? Jak wygląda u was burzliwa fermentacja w miazdze przy użyciu Saccharomyces cerevisae? U mnie te spokojne (Anka C) okazały się zdecydowanie mniej spokojne od tych burzliwych.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 07:33 
Ekspert
Ekspert

Anka B potrafi zjechac do 0 Blg w ciągu kilku dni ale pod warunkiem wyższych temperatur - ok. 25 st.C. W niższych temperaturach jest wolniejsza ale skuteczna (jednak potrafi się wówczas zatrzymać na 14%). Między innymi dlatego wolę DSM Fermivin - mają niższą temperaturę pracy i szybciej zafermentowują miazgę.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 07:39 
Ekspert
Ekspert

Temperaturę mam między 19-22stC. Czyli na razie nie mam się czym martwić? Swoje zrobią, a przynajmniej jest taka nadzieja. Może w takim razie potrzymam dłużej na miazdze, aby tego alkoholu troszkę było? Alkohol wypłuka więcej "dobrego" z pestek i skórek. Planowałem macerować tydzień, bo dodałem Pektopolu. Jak ostro nie ruszą to potrzymam z 10dni.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 07:57 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze z ta różnicą temperatury to tez może byc powod,ze część drożdży szlag trafił - ja jak uwadniam 5 g aktywnych w 50 ml wody o temp. 35-37 st.C (daję zawsze dosłownie parę ziaren cukru) to po 10 minutach dolewam ok. 25 ml nastawu a po następnych 10 min. dolewam ok. drugie tyle ile zajmują drożdże (czyli ok. 75 ml) i po 2-3 minutach do nastawu. Inną przyczyną może być mocniejsze siarkowanie miazgi - rozkładające się piro redukuje tlen z miazgi i drożdże mają gorsze warunki namnażania - wówczas albo trzeba intensywnie mieszać miazgę w celu napowietrzenie - albo dać od razu ilość drożdży wystarczającą do prawidłowej pracy bez namnażania w nastawie (czyli gdzies 3x tyle ile producent zaleca).

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 08:58 
Ekspert
Ekspert

Piro dałem tylko 5g/100kg. To najniższa zalecana dawka. W beczce mieszam dość intensywnie. Łatwo stwierdzić kiedy intensywnie fermentuje bo wtedy muszki nie mają odwagi wejść do wysokiej beczki wypełnionej CO2. A na razie muszę beczkę zabezpieczać czym się da.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 15:29 
Kiper
Kiper

[quote="DarekRz"]Anka B potrafi zjechac do 0 Blg w ciągu kilku dni ale pod warunkiem wyższych temperatur - ok. 25 st.C. /quote]

Nie tylko Anka to potrafi. Ja zastosowałem drożdze z Biowinu (płynne)
Nie dałem żadnej pożywki. Po tygodniowej fermentacji w miazdze młode winko jest całkowicie wytrawne (w smaku ) Cukru było 20 %. Fermentacja przebiegała w tem. pokojowej ok. 22 stopni C.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 października 2006, 08:03 
mistrz
mistrz

[quote="DarekRz"]W tym roku Jurek coś z gronowych na tych drożdżach nastawił - za poł roku może zda relację :).
D.R.

Nie czekając na półrocze, już teraz mogę wnieść parę uwag. Nie jestem wcale pewien, czy Lalvin 71 B to AnKa aromatyczne. Mnie firma AnKa sprzedała oryginalne Lalvin 71B.
Rzeczywiście "zmiękczają" kwasy, rozkładając jabłkowy, ale po 100% konsumpcji cukru (jak się nie ma, co się lubi :lol: ). Efekt jest zauważalny. Jeśli idzie o aromaty, na razie trudno dokładnie zbadać, bo zapach drożdżowy je maskuje, ale banana i inne egzotyczne już trochę czuć.
I jeszcze jedno: drożdże te wymagają wyższej temperatury. Nastaw przy zaszczepianiu powinien mieć 20'C, można potem obniżyć do 18, ale przy 16'C fermentacja staje. I koniecznie trzeba schłodzić drożdże przed dodaniem do nastawu, różnica temperatur nie może być większa niż 4'C, bo inaczej padną.
Zaszczepiałem je na dwóch winach i w obu wypadkach zabieg musiałem po dobie powtarzać. Kiedy jednak już się wzięły do roboty, trzeba było beczki chłodzić, bo fermentacja przebiegała bardzo szybko.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 października 2006, 09:56 
Kiper
Kiper

Czy uwazasz wiec Jurku, ze lepiej probowac innych drozdzy, jesli chce sie wydobyc jak najwiecej owocowych aromatow w bialym winie i winifikowac w powiedzmy 16-18 C ? Mysle w przyszlym roku nastawic Pinot Gris wlasnie w takim owocowym stylu, trzeba by sie zawczasu przygotowac...
pzdr

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1