Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 06:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Drożdże
PostNapisane: środa, 28 września 2005, 08:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Jakie macie doświadczenia z drożdżami AnKa.
Mam dylemat co lepsze AnKa B czy C? Czy dajecie do nich pożywkę?
Ponoć te AnKi to jakieś killery i nawet pirosiarczynu nie potrzeba - same wykoszą dzikie szczepy.
Chodzi o wino czerwone, klasyczne (może być nieco mocniejsze - będzie mniej problemów z przechowywaniem). Zależy mi na aromatach owocowych.
A może znacie jakieś lepsze (wolałby te do szybkiej rewitalizacji)?
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: środa, 28 września 2005, 09:47 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 14 lutego 2005, 01:00
Posty: 119
Jeśli o mnie chodzi to używałem AnKi C i szczerze polecam. Podobnie mogę polecić G-995. Drożdże te (oba typy) mimo, że bardzo silne, przeznaczone są raczej do fermentacji spokojnej, także w niskich temperaturach, co pozwoli ci zachować owocowe aromaty. Natomiast AnKa B, czy B.C.S 103 w bardzo krótkim czasie pozwolą osiągnąć dużą zawartość alkoholu, lecz nie wiem, czy owocowe aromaty przetrwają...
Po więcej informacji zapraszam na forum:http://wino.org.pl/forum


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: środa, 28 września 2005, 11:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
Drożdży z AnKi nie znam natomiast wspomniane G-995 odstawiłem. Dokładnie to w winach z zeszłego roku z ich udziałem jest jakiś wspólny, ujemny akcent w aromacie. Wolałbym jakieś bardziej neutralne, nie wtrącające swoich trzech groszy.

A jeśli już o drożdżach to w tym roku powróciłem do tych powszechnie wzgardzanych tzw "dzikich".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 18:20 
jeżeli robisz wino z winogron to nie trzęba dodawać innych drożdży. Winogrona mają to do siebie że wytwarzają swoje drożdże na skórce. Możesz natomiast dodać rodzynki.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 18:47 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 422
Lokalizacja: okolice Częstochowy
[quote="Anonymous"]jeżeli robisz wino z winogron to nie trzęba dodawać innych drożdży. Winogrona mają to do siebie że wytwarzają swoje drożdże na skórce. Możesz natomiast dodać rodzynki.

Rozwiń może ten temat, to bardzo interesujące.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 19:13 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 października 2005, 01:00
Posty: 18
Winogrona mają swoje biologiczne drożdze . wytwarzają je na swojej skórce, lecz po umyciu pod bierząca wodą tracą je , tlatego nie powinno ich się myć.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 19:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="wader"]Winogrona mają swoje biologiczne drożdze . wytwarzają je na swojej skórce,

Mają. I co z tego? Obumierają one przy stężeniu alkoholu rzędu 5-6%.
Jeżeli komus chodzi o wino tej mocy.... :?

Cytuj:
lecz po umyciu pod bierząca wodą tracą je , tlatego nie powinno ich się myć.

A tu są różne szkoły. 8)
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 19:36 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 października 2005, 01:00
Posty: 18
Dlatego dodajemy rodzynki. A moc wina ustalamy już na wstępie produkcji np. wino lekkie o mocy 9%,10%,i11%. 9% - 153g cukru na litr wody 10% 170g cukru na litr wody , 11% -187g cukru na litr wody.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: wtorek, 4 października 2005, 20:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
[quote="wader"]Dlatego dodajemy rodzynki.

Niby dlaczego? Że na rodzunkach są drożdże :lol: , no chyba, że te rodzynki sobie sam zrobisz, bo te sklepowe są tak zakonserwowane, że nie ma na nich prawa być drożdży. Ja tam jednak wolę proces fermentacji kontrolować i wiedzieć jakie drożdże dla mnie pracują. :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 05:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
[quote="wader"]Winogrona mają swoje biologiczne drożdze . wytwarzają je na swojej skórce, lecz po umyciu pod bierząca wodą tracą je , tlatego nie powinno ich się myć.

Wg Andrew Jefforda (101 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o winie) to mit. Na skórce wcale nie ma większej ilości drożdży. Generalnie drożdże są wszędzie w koło nas.
Pozdrawiam,
Paweł

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 06:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
[quote="Janusz"]... Obumierają one przy stężeniu alkoholu rzędu 5-6%.
...


Janusz,

z całym szacunkiem ale skąd to wytrzasnąłeś ? Potwierdziłeś to w praktyce czy tylko powtarzasz ten oklepany osąd ?
W mojej wieloletniej praktyce nigdy się coś takiego nie zdarzyło.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 07:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
[quote="oryks"][quote="Janusz"]... Obumierają one przy stężeniu alkoholu rzędu 5-6%.
...

Z całym szacunkiem ale skąd to wytrzasnąłeś ? Potwierdziłeś to w praktyce czy tylko powtarzasz ten oklepany osąd ?
W mojej wieloletniej praktyce nigdy się coś takiego nie zdarzyło.
Mnie też to zastanawia. Sam nie mam takich doświadczeń, ale wiem, że niektórzy francuscy winiarze powracają do naturalnych drożdży z ich mikroklimatu, a więc ze skórek.
Piłem też różne, najczęściej przeraźliwie słodkie wina znajomych fermentowane na drożdżach dzikich i na mój język bywa tam nawet > 15%
Nie mniej, sam, podobnie jak Misza, póki co wolę wiedzieć jakie drożdże fermentują nastaw i dodaję szlachetna matkę drożdży.
Pozdraiwam, Nikodem

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 07:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 września 2004, 01:00
Posty: 410
Lokalizacja: Osielsko
[quote="nikodem"]... wolę wiedzieć jakie drożdże fermentują nastaw i dodaję szlachetna matkę drożdży.
Pozdraiwam, Nikodem


Tylko z tego właśnie powodu używam też tzw szlachetnych.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 08:32 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 października 2005, 01:00
Posty: 18
ja tam do winogron drożdży nie dodaję a wina wychodza wspaniałe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Drożdże
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 11:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 marca 2004, 01:00
Posty: 446
Lokalizacja: Warszawa/Radom
Drożdże dzikie to po prostu ryzykowny biznes.

Mogą paść przy 5-6 % ale ..
We Francji robi się na tzw. dzikich tj. drożdzach rdzennych wina czerwone wytrawne na 11-12 %
W Niemczech na rdzennych robi się niezywkle ciężkie, słodkie nastawy TBA i te drożdzaki robią swoje !
Czy dochodzą do 15% - WATPIE!

Generalnie różnica jest taka, że wiesz co masz, jaki szczep i jaką ma charakterystykę. Wiesz dokąd może zajść, co lubi a na co jest wrażliwy.
Do jakich win pasuje i jakie aromaty uwypukla.

Inaczej za każdym owocem z innego miejsca mamy inny kociołek w garnku, tj w balonie.

Wybór jak zwykle należy do winiarza.
Albo spokój albo niepokój.


POZDR K


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO