Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 07:53

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 08:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Ja tam nie mam tajemnic :D - do białego cuvee: 40% Siegerrebe, 30% Ortega, 30% Solaris używam drożdży Enartis Ferm SC.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 08:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 lutego 2009, 01:00
Posty: 491
Lokalizacja: Stryszawa- małopolska
Pewnie że mamy. Czerwone- Preziso Hefe Universal. Białe - Preziso Hefe Fruchtig.

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona".
Pozdrawiam - Marcin
www.winnica-szawapier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 19:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lipca 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: lubuskie
No w końcu chłopaki zaczęli gadać :D :D - proszę o dalsze wypowiedzi innych użytkowników :thumbup:

_________________
Pozdrawiam - Daniel
po prostu cianek :) nie mylić z cyjankiem potasu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 19:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4614
Lokalizacja: Rybnik
Od 5 lat, co roku jestem na Moravach i zaopatruje się w BS VINAŘSKÉ POTŘEBY w drożdże serii BS. Te same ma Winiarz w Zielonej Górze. Używałem też Maurivina B, ale mam mieszane uczucia. Czerwone mi za bardzo odkwasiły, a w białych nie odnotowałam spektakularnego obniżenia kwasowości.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 20:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lipca 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: lubuskie
Mietku w zeszłym roku użyłem właśnie drożdży BS VINAŘSKÉ POTŘEBY z winiarza do win czerwonych nie pamiętam teraz dokładnie jakie one były ( mój błąd ) i muszę Ci powiedzieć że w Regent 30 % + MF 70 % pomimo kwasów ok. 8 wydaje mi się, że właśnie kwasy wzrosły. Mimo fajnego i w miarę mało wyczuwalnego kwasu po 2 obciągu teraz po 4 obciągu wino wydaje się bardziej kwaskowate. Czy to może być wina drożdży ? Czy jakiś inny problem ?
Dodam, że na tych samych drożdżach, ale z samego MF wynik odwrotny - mniejsza wyczuwalna kwasowość.

_________________
Pozdrawiam - Daniel
po prostu cianek :) nie mylić z cyjankiem potasu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 21:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4614
Lokalizacja: Rybnik
Nie sądzę, żeby to była wina drożdży. Raczej fjm.
Ja to regenta muszę bardzo pilnować podczas fjm, żeby nie zszedł zbyt mocno z kwasowością.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 lipca 2013, 22:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lipca 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: lubuskie
Sorry wkradł się mały chochlik to było Rondo + MF :sick:
Dodam, że oba wina stały w tych samych identycznych warunkach.

-- 16 lip 2013, o 22:41 --

Tylko trzy osoby używają i chcą się pochwalić drożdżami szlachetnymi. Panie i Panowie chyba po to jet forum, aby dzielić się spostrzeżeniami ? Cyba, że reszta robi na dzikusach - jakiś tajemny przepis ( na jednej z winnic lubuskich robią z dzikusów i wspomagają się szlachetnymi ? Zdradźcie może przepisy.

_________________
Pozdrawiam - Daniel
po prostu cianek :) nie mylić z cyjankiem potasu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 17 lipca 2013, 23:26 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
cianek napisał(a):

Eee ludziska nie macie swoich ulubionych i sprawdzonych drożdży - czy to jakaś tajemnica ?

... żeby mieć swoje ulubione i sprawdzone to trzeba by się tym zajmować jak Anglicy swoimi trawnikami: ca 300 lat. Przy krótszej perspektywie trudno o jednoznaczną opinię ze względu na dużą ilość zmiennych wpływających na jakość wina. Do ubiegłego roku próbowałem zmniejszać kwasowość w sposób naturalny, tj trzymać grona jak najdłużej na krzakach. Ale na ogół przegrywałem w nierównej walce z sz p lub innymi paskudztwami, więc wychodził kwasior na poziomie 10-11g/l (Rondo). W ubiegłym roku nasiedziałem się w necie, żeby wybrać drożdże, które rozwiążą moje problemy w tym względzie. Zastosowałem Lalvin 71B (na Maurivin -a nie załapałem się). W poprzednim tygodniu dokonałem pierwszego napełnienia flaszek i przy okazji zmierzyłem kwasowość. Wyszło na poziomie 8-9 g/l. Niby postęp jest ale... Tak się zdarzyło, że w ubiegłym roku mimo zbioru jeszcze we wrześniu, po raz pierwszy w mojej karierze winiarza ( to był 6 nastaw) nie dosładzałem Ronda aby uzyskać przynajmniej 11% - taki rok się trafił. A więc te mniejsze kwasy mogą być i skutkiem drożdży jak i korzystnego układu pogody.
Organoleptycznie kwasu wyczuwam mniej ale jest leciutki posmak jakby drożdżowo-witaminowy (taki jak witaminy w drażetkach). Może to skutek młodego wieku tego wina. Wszak nie ma jeszcze roku. Ale czy ono wytrzyma jeszcze rok ? chyba że mu zęby na butelkach wyrosną....

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 sierpnia 2013, 11:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Czy Enartis Ferm Red Fruit http://allegro.pl/aktywne-drozdze-winiarskie-enartis-red-fruit-5g-i3435713035.html
to to samo co Enartis Challenge Red Fruit?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 22:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
W ofercie "Eurowin" pojawiły się drożdże "Aromatic Wine Complex" firmy"Spirit ferm"
Czy ktoś ma opinie na temat stosowania tych drożdży?
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 września 2013, 07:40 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 stycznia 2013, 20:21
Posty: 245
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Drożdże z biowinu w płynie z pożywką, do win czerwonych burgund, do win białych tokay. Do nastawu cuvee 60% siegerebe, 40% MO,
10% Jutrzenka zastosowałem drożdże w płynie tokay, czy ktoś takie stosuje ogólnodostępne :?: . Drożdże od Zamojskich zrobiłem w/g przepisu i jakoś nie zadziałały, :sick: dwa dni czekałem i nic, zastosowałem szlachetne drożdże w płynie i zobaczę jak poradzą sobie z moim nastawem. W poście mowa jest o drożdżach, których w zwykłym sklepie się nie kupi, może na allegro. Nie mam jeszcze konkretnej wiedzy w tym temacie, więc stosuję się do produktów dostępnych w marketach.
- pozdrawiam bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 września 2013, 07:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
jano napisał(a):
W ofercie "Eurowin" pojawiły się drożdże "Aromatic Wine Complex" firmy"Spirit ferm"
Czy ktoś ma opinie na temat stosowania tych drożdży?
__________________
Pozdrawiam - Janek

Dostałem nie tak dawno reklamowe opakowanie tych drożdży z eurowinu do testowania i zamierzam je wypróbować do tegorocznych nastawów. Zobaczymy co z tego wyniknie.
bogdanb3 napisał(a):
zastosowałem drożdże w płynie tokay, czy ktoś takie stosuje ogólnodostępne :?:

Ja od dawna nie używam drożdży płynnych. To nastawianie matki drożdżowej jest bardzo upierdliwe. Kup fermivin lub fermicru w zależności jakie wino chcesz nastawiać i nie będziesz miał problemu.(dostępne w każdym hipermarkecie)

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 września 2013, 08:01 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 stycznia 2013, 20:21
Posty: 245
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Czy te drożdże trzeba hodować, czy bezpośrednio dodaje się do nastawu?, fermivin lub fermicru.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 września 2013, 08:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie trzeba hodować. To są drożdże aktywne. Wsypujesz do szklanki z letnią wodą mieszasz, czekasz 20 min i do balonu.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 08:46 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 stycznia 2013, 20:21
Posty: 245
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Dzięki za informację, bardzo cenną. Ułatwia to sprawę, jeśli ktoś nie dysponuje dużą ilością wolnego czasu. :thumbup:
- pozdrawiam bogdan

-- poniedziałek, 16 września 2013, 08:46 --

Mam jeszcze jedno pytanie, od momentu wlania drożdży jak długo trzeba czekać aby fermentacja ruszyła :?: . Moszcz z winogron białych był siarkowany w ilości 5g piro na 80l moszczu. Soku wyszło 45l, balon zatkany rurką fermentacyjną z wodą , wypycha wodę powoli ale to jeszcze nie fermentacja tzn. zafermentowanie. Nie mogę znaleźć informacji o czasie między wlaniem drożdży a zafermentowaniem.
- pozdrawiam bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO