Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 04:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 14 września 2012, 17:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
donald1209 napisał(a):
Ale w tym roku nie ma. Czy ktoś wie gdzie można jeszcze kupić?

Krzysztof

Jeszcze przedwczoraj był. Też spóźniłem się z zakupem, ale może w tym roku nie będą potrzebne ;)

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 września 2012, 20:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Kupiłem ,gdy jeszcze były :D
Ze względu na Frontenac'a !
Ale podzielam zdanie Kuby(shron) - w tym roku do innych odmian raczej niepotrzebne będą ?!
No , chyba tylko tam gdzie Aurore i Marszałek mają powyżej 10g/l kwasów :shock:
Ale w takich siedliskach - takich odmian nie powinno się uprawiać :!: MSZ (moim skromnym zdaniem)
pozdr. Zbyszek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 września 2012, 07:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
Marszałek u mnie nie potrzebuje aż takiego odkwaszania, wystarczy lalvin 71B. Ale rozwijam Marquette i chciałem sprawdzić przyszłościowo, jak działają mauriviny. A za granicą ceny kosmiczne, nie licząc przesyłki.

Pozdrawiam z zimnego dzisiaj Krosna (12.7 Cdeg )

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2012, 15:51 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
olmek napisał(a):
W niewielkim stopniu podczas, ale głównie po zakończeniu fermentacji.

W związku z tym czy po zakończonej fermentacji można użyć pirosiarczynu (jak się powszechnie zaleca) czy odczekać jakiś czas, żeby umożliwić tym drożdżom dokończenie dzieła (tzn. redukcji kwasów)? Jeśli odczekać to jak długo ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 września 2012, 11:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
marjanek6 napisał(a):
W związku z tym czy po zakończonej fermentacji można użyć pirosiarczynu (jak się powszechnie zaleca) czy odczekać jakiś czas, żeby umożliwić tym drożdżom dokończenie dzieła (tzn. redukcji kwasów)? Jeśli odczekać to jak długo ?


To zależy czy jesteśmy w stanie wychwycić moment zakończenia fermentacji. Podczas redukcji kwasu jabłkowego do alkoholu również powstaje CO2, z tym że im bliżej do granicy możliwości metabolicznych danych drożdży, tym bardziej spada szybkość reakcji. W związku z tym nie trzeba się zbytnio spieszyć z siarkowaniem, zwłaszcza że nastaw jest wystarczająco nasycony CO2. Jak długo należy odczekać, trudno powiedzieć, to sprawa indywidualna zależna od parametrów nastawu i charakterystyki drożdży. Myślę, że najłatwiej można to ocenić mierząc pH nastawu, określić moment w którym przestanie rosnąć lub przyrosty będą już niewielkie.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 września 2012, 14:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
No i następny wydatek na pH-metr. :mrgreen:
Ale przy 300-stu litrach rocznie (u mnie w 2012) to niewielki wydatek , raczej :?:
Jednak przy 10-ciu krzewach to "strzelanie z armaty do wróbla " :lol:
ZB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 12:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3940
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Bardzo mnie ciekawi czy 2 lub 3 rodzaje drożdży mogą fermentować równolegle w tym samym baniaku. Znana jest sprawa, że słabszy szczep może być wyeliminowany z gry przez silniejszy, jednak szczepów drożdży winnych jest coś ponad setka i jestem pewien, że można znaleźć wśród nich takie pary lub trójkąty które mają identyczną siłę "rażenia". Gdyby tak było, ciekawi mnie jak by zadziałało zestawienie: drożdże "eliminator" kwasu jabłkowego + drożdże "eliminator" trawiastych (i hybrydowych) absmaków.

Przypuszczam, że robione były tego typu eksperymenty tylko jak ich nie znam. Wiecie coś na ten temat ?

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 15:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
DW napisał(a):
Bardzo mnie ciekawi czy 2 lub 3 rodzaje drożdży mogą fermentować równolegle w tym samym baniaku. Znana jest sprawa, że słabszy szczep może być wyeliminowany z gry przez silniejszy, jednak szczepów drożdży winnych jest coś ponad setka i jestem pewien, że można znaleźć wśród nich takie pary lub trójkąty które mają identyczną siłę "rażenia". Gdyby tak było, ciekawi mnie jak by zadziałało zestawienie: drożdże "eliminator" kwasu jabłkowego + drożdże "eliminator" trawiastych (i hybrydowych) absmaków.

Przypuszczam, że robione były tego typu eksperymenty tylko jak ich nie znam. Wiecie coś na ten temat ?


Spójrz chociażby na tę stronę: http://www.oenobrands.com/en/our-brands/anchor/alchemy-yeast-blends. W mojej opinii, wcześniej czy później stanie się oczywistym, że pełna złożoność wina jest możliwa jedynie na skutek działania wielu gatunków mikroorganizmów (ich działania nie zastąpi żaden pojedynczy "idealny" szczep drożdży z rodzaju Saccharomyces).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 20:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3940
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Amawin napisał(a):
...Spójrz chociażby na tę stronę: http://www.oenobrands.com/en/our-brands/anchor/alchemy-yeast-blends. W mojej opinii, wcześniej czy później stanie się oczywistym, że pełna złożoność wina jest możliwa jedynie na skutek działania wielu gatunków mikroorganizmów (ich działania nie zastąpi żaden pojedynczy "idealny" szczep drożdży z rodzaju Saccharomyces).


Właśnie ! Wiedziałem, że musi coś być. Kiedy przyszedł mi do głowy taki drożdżowy mix, to stało się dla mnie jasne, że sprawa jest tak oczywista, że na pewno ktoś już to wymyślił. Byłoby miło gdyby nasi "drożdżowi" importerzy zwiększyli asortyment w przyszłym roku właśnie pod tym kątem (CSM byłyby również mile widziane). Czego sobie i wszystkim życzę.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 09:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Przy okazji warto zauważyć, że ten sam producent oferuje także preparat do MLF (NT 202 Co-Inoculant), który jest mieszanką komórek dwóch gatunków bakterii: Oenococcus oeni (gatunku używanego przez wiele firm) i Lactobacillus plantarum.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 10:57 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 9 września 2009, 01:00
Posty: 75
Lokalizacja: Podkarpacie
Amawin napisał(a):
DW napisał(a):
Bardzo mnie ciekawi czy 2 lub 3 rodzaje drożdży mogą fermentować równolegle w tym samym baniaku. Znana jest sprawa, że słabszy szczep może być wyeliminowany z gry przez silniejszy, jednak szczepów drożdży winnych jest coś ponad setka i jestem pewien, że można znaleźć wśród nich takie pary lub trójkąty które mają identyczną siłę "rażenia". Gdyby tak było, ciekawi mnie jak by zadziałało zestawienie: drożdże "eliminator" kwasu jabłkowego + drożdże "eliminator" trawiastych (i hybrydowych) absmaków.

Przypuszczam, że robione były tego typu eksperymenty tylko jak ich nie znam. Wiecie coś na ten temat ?


Spójrz chociażby na tę stronę: http://www.oenobrands.com/en/our-brands/anchor/alchemy-yeast-blends. W mojej opinii, wcześniej czy później stanie się oczywistym, że pełna złożoność wina jest możliwa jedynie na skutek działania wielu gatunków mikroorganizmów (ich działania nie zastąpi żaden pojedynczy "idealny" szczep drożdży z rodzaju Saccharomyces).


Idąc tropem podanego przez Amawin linka trafiłem na ciekawą stronę Scott Laboratories Inc.
Można tam wyszukać drożdże polecane do różnych gatunków winogron http://www.scottlab.com/search.aspx?q=&adv=1&v34=v34
Na stronie głównej jest ich podręcznik http://www.scottlab.com/pdf/ScottLabsHandbook2012.pdf.
Można też u nich kupować, ale opakowania raczej duże.

Pozdrawiam

Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 12:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję za uzupełnienie - wcześniej zapomniałem, gdzie to widziałem. Właśnie na tej stronie: http://www.scottlab.com/product-290.aspx jest opis złożonego preparatu Level2TD do kontrolowanego naśladowania "dzikiej" fermentacji, który składa się z oddzielnych opakowań do sekwencyjnego szczepienia moszczu. Wpierw szczepi się preparatem drożdży Torulaspora delbrueckii (dawniej klasyfikowanych w rodzaju Saccharomyces) i kiedy nastąpi spadek zawartości cukru o kilka stopni Blg/Bx, dodaje się preparat głównych drożdży Saccharomyces cerevisiae.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2013, 10:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 7 sierpnia 2012, 09:38
Posty: 34
Lokalizacja: W-wa
Jakie drożdże (ze szczególnym uwzględnieniem tych, które są łatwo u nas dostępne) można zaklasyfikować do
Cytuj:
drożdże "eliminator" trawiastych (i hybrydowych) absmaków
?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 08:20 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
shron napisał(a):
donald1209 napisał(a):
Ale w tym roku nie ma. Czy ktoś wie gdzie można jeszcze kupić?

Krzysztof

Jeszcze przedwczoraj był. Też spóźniłem się z zakupem, ale może w tym roku nie będą potrzebne ;)


Wiadomość z ostatniej chwili!
W tym sezonie będą w BROWAMATORZE dostępne drożdże Maurivin B.
Pozdrawiam!
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2013, 23:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lipca 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: lubuskie
Planując zakup drożdży i pożywki nad nachodzący sezon zbiorczy macie może jakieś swoje sprawdzone rodzaje drożdży i pożywek do win czerwonych i białych
wina czerwone :
- rondo, regent, MF; Dornfelder, Acolon, C.Cortis
wina białe
- SB, Bianca, Hibernal, Johanninter, Solaris

Edit:
Eee ludziska nie macie swoich ulubionych i sprawdzonych drożdży - czy to jakaś tajemnica ?

_________________
Pozdrawiam - Daniel
po prostu cianek :) nie mylić z cyjankiem potasu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO