Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 04:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 14 września 2012, 17:28 
Kiper
Kiper

donald1209 napisał(a):
Ale w tym roku nie ma. Czy ktoś wie gdzie można jeszcze kupić?

Krzysztof

Jeszcze przedwczoraj był. Też spóźniłem się z zakupem, ale może w tym roku nie będą potrzebne ;)

PostNapisane: piątek, 14 września 2012, 20:03 
Ekspert
Ekspert

Kupiłem ,gdy jeszcze były :D
Ze względu na Frontenac'a !
Ale podzielam zdanie Kuby(shron) - w tym roku do innych odmian raczej niepotrzebne będą ?!
No , chyba tylko tam gdzie Aurore i Marszałek mają powyżej 10g/l kwasów :shock:
Ale w takich siedliskach - takich odmian nie powinno się uprawiać :!: MSZ (moim skromnym zdaniem)
pozdr. Zbyszek

PostNapisane: sobota, 15 września 2012, 07:57 
Kiper
Kiper

Marszałek u mnie nie potrzebuje aż takiego odkwaszania, wystarczy lalvin 71B. Ale rozwijam Marquette i chciałem sprawdzić przyszłościowo, jak działają mauriviny. A za granicą ceny kosmiczne, nie licząc przesyłki.

Pozdrawiam z zimnego dzisiaj Krosna (12.7 Cdeg )

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 16 września 2012, 15:51 
mistrz
mistrz

olmek napisał(a):
W niewielkim stopniu podczas, ale głównie po zakończeniu fermentacji.

W związku z tym czy po zakończonej fermentacji można użyć pirosiarczynu (jak się powszechnie zaleca) czy odczekać jakiś czas, żeby umożliwić tym drożdżom dokończenie dzieła (tzn. redukcji kwasów)? Jeśli odczekać to jak długo ?

PostNapisane: wtorek, 18 września 2012, 11:32 
Ekspert
Ekspert

marjanek6 napisał(a):
W związku z tym czy po zakończonej fermentacji można użyć pirosiarczynu (jak się powszechnie zaleca) czy odczekać jakiś czas, żeby umożliwić tym drożdżom dokończenie dzieła (tzn. redukcji kwasów)? Jeśli odczekać to jak długo ?

To zależy czy jesteśmy w stanie wychwycić moment zakończenia fermentacji. Podczas redukcji kwasu jabłkowego do alkoholu również powstaje CO2, z tym że im bliżej do granicy możliwości metabolicznych danych drożdży, tym bardziej spada szybkość reakcji. W związku z tym nie trzeba się zbytnio spieszyć z siarkowaniem, zwłaszcza że nastaw jest wystarczająco nasycony CO2. Jak długo należy odczekać, trudno powiedzieć, to sprawa indywidualna zależna od parametrów nastawu i charakterystyki drożdży. Myślę, że najłatwiej można to ocenić mierząc pH nastawu, określić moment w którym przestanie rosnąć lub przyrosty będą już niewielkie.

PostNapisane: wtorek, 18 września 2012, 14:51 
Ekspert
Ekspert

No i następny wydatek na pH-metr. :mrgreen:
Ale przy 300-stu litrach rocznie (u mnie w 2012) to niewielki wydatek , raczej :?:
Jednak przy 10-ciu krzewach to "strzelanie z armaty do wróbla " :lol:
ZB

PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 12:22 
Ekspert
Ekspert

Bardzo mnie ciekawi czy 2 lub 3 rodzaje drożdży mogą fermentować równolegle w tym samym baniaku. Znana jest sprawa, że słabszy szczep może być wyeliminowany z gry przez silniejszy, jednak szczepów drożdży winnych jest coś ponad setka i jestem pewien, że można znaleźć wśród nich takie pary lub trójkąty które mają identyczną siłę "rażenia". Gdyby tak było, ciekawi mnie jak by zadziałało zestawienie: drożdże "eliminator" kwasu jabłkowego + drożdże "eliminator" trawiastych (i hybrydowych) absmaków.

Przypuszczam, że robione były tego typu eksperymenty tylko jak ich nie znam. Wiecie coś na ten temat ?

PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 15:25 
mistrz
mistrz

DW napisał(a):
Bardzo mnie ciekawi czy 2 lub 3 rodzaje drożdży mogą fermentować równolegle w tym samym baniaku. Znana jest sprawa, że słabszy szczep może być wyeliminowany z gry przez silniejszy, jednak szczepów drożdży winnych jest coś ponad setka i jestem pewien, że można znaleźć wśród nich takie pary lub trójkąty które mają identyczną siłę "rażenia". Gdyby tak było, ciekawi mnie jak by zadziałało zestawienie: drożdże "eliminator" kwasu jabłkowego + drożdże "eliminator" trawiastych (i hybrydowych) absmaków.

Przypuszczam, że robione były tego typu eksperymenty tylko jak ich nie znam. Wiecie coś na ten temat ?

Spójrz chociażby na tę stronę: http://www.oenobrands.com/en/our-brands/anchor/alchemy-yeast-blends. W mojej opinii, wcześniej czy później stanie się oczywistym, że pełna złożoność wina jest możliwa jedynie na skutek działania wielu gatunków mikroorganizmów (ich działania nie zastąpi żaden pojedynczy "idealny" szczep drożdży z rodzaju Saccharomyces).

PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 20:45 
Ekspert
Ekspert

Amawin napisał(a):
...Spójrz chociażby na tę stronę: http://www.oenobrands.com/en/our-brands/anchor/alchemy-yeast-blends. W mojej opinii, wcześniej czy później stanie się oczywistym, że pełna złożoność wina jest możliwa jedynie na skutek działania wielu gatunków mikroorganizmów (ich działania nie zastąpi żaden pojedynczy "idealny" szczep drożdży z rodzaju Saccharomyces).

Właśnie ! Wiedziałem, że musi coś być. Kiedy przyszedł mi do głowy taki drożdżowy mix, to stało się dla mnie jasne, że sprawa jest tak oczywista, że na pewno ktoś już to wymyślił. Byłoby miło gdyby nasi "drożdżowi" importerzy zwiększyli asortyment w przyszłym roku właśnie pod tym kątem (CSM byłyby również mile widziane). Czego sobie i wszystkim życzę.

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 09:30 
mistrz
mistrz

Przy okazji warto zauważyć, że ten sam producent oferuje także preparat do MLF (NT 202 Co-Inoculant), który jest mieszanką komórek dwóch gatunków bakterii: Oenococcus oeni (gatunku używanego przez wiele firm) i Lactobacillus plantarum.

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 10:57 
przedszkolak
przedszkolak

Amawin napisał(a):
DW napisał(a):

Spójrz chociażby na tę stronę: http://www.oenobrands.com/en/our-brands/anchor/alchemy-yeast-blends. W mojej opinii, wcześniej czy później stanie się oczywistym, że pełna złożoność wina jest możliwa jedynie na skutek działania wielu gatunków mikroorganizmów (ich działania nie zastąpi żaden pojedynczy "idealny" szczep drożdży z rodzaju Saccharomyces).

Idąc tropem podanego przez Amawin linka trafiłem na ciekawą stronę Scott Laboratories Inc.
Można tam wyszukać drożdże polecane do różnych gatunków winogron http://www.scottlab.com/search.aspx?q=&adv=1&v34=v34
Na stronie głównej jest ich podręcznik http://www.scottlab.com/pdf/ScottLabsHandbook2012.pdf.
Można też u nich kupować, ale opakowania raczej duże.

Pozdrawiam

Jurek

PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2012, 12:18 
mistrz
mistrz

Dziękuję za uzupełnienie - wcześniej zapomniałem, gdzie to widziałem. Właśnie na tej stronie: http://www.scottlab.com/product-290.aspx jest opis złożonego preparatu Level2TD do kontrolowanego naśladowania "dzikiej" fermentacji, który składa się z oddzielnych opakowań do sekwencyjnego szczepienia moszczu. Wpierw szczepi się preparatem drożdży Torulaspora delbrueckii (dawniej klasyfikowanych w rodzaju Saccharomyces) i kiedy nastąpi spadek zawartości cukru o kilka stopni Blg/Bx, dodaje się preparat głównych drożdży Saccharomyces cerevisiae.

PostNapisane: środa, 2 stycznia 2013, 10:50 
nowicjusz
nowicjusz

Jakie drożdże (ze szczególnym uwzględnieniem tych, które są łatwo u nas dostępne) można zaklasyfikować do
Cytuj:
drożdże "eliminator" trawiastych (i hybrydowych) absmaków
?

PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 08:20 
przedszkolak
przedszkolak

shron napisał(a):
donald1209 napisał(a):
Ale w tym roku nie ma. Czy ktoś wie gdzie można jeszcze kupić?

Krzysztof

Jeszcze przedwczoraj był. Też spóźniłem się z zakupem, ale może w tym roku nie będą potrzebne ;)

Wiadomość z ostatniej chwili!
W tym sezonie będą w BROWAMATORZE dostępne drożdże Maurivin B.
Pozdrawiam!
Leszek

PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2013, 23:28 
Kiper
Kiper

Planując zakup drożdży i pożywki nad nachodzący sezon zbiorczy macie może jakieś swoje sprawdzone rodzaje drożdży i pożywek do win czerwonych i białych
wina czerwone :
- rondo, regent, MF; Dornfelder, Acolon, C.Cortis
wina białe
- SB, Bianca, Hibernal, Johanninter, Solaris

Edit:
Eee ludziska nie macie swoich ulubionych i sprawdzonych drożdży - czy to jakaś tajemnica ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1