Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 14:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 12:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Też kiedyś próbowałem Lalvin 71b i po pierwsze niezbyt zredukowały kwas a po drugie wino miało dziwne aromaty…

Myślę, że nadmiar kwasów najlepiej przed fermentacją skorygować odkwaszając metodą soli podwójnych.
Testowałem, działa b. dobrze.
A fermentacja na normalnych drożdżach zgodnie z oczekiwanym typem wina.

Próbowałem też FJM na białych winach, jest dobrze i skutecznie, ale na dzień dzisiejszy jednak bym się skłaniał do odkwaszania moszczu. Głównie ze względu na preferowany typ wina.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 13:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 584
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
ZbyszekTW napisał(a):
Też kiedyś próbowałem Lalvin 71b i po pierwsze niezbyt zredukowały kwas a po drugie wino miało dziwne aromaty…

Myślę, że nadmiar kwasów najlepiej przed fermentacją skorygować odkwaszając metodą soli podwójnych.
Testowałem, działa b. dobrze.
A fermentacja na normalnych drożdżach zgodnie z oczekiwanym typem wina.

Próbowałem też FJM na białych winach, jest dobrze i skutecznie, ale na dzień dzisiejszy jednak bym się skłaniał do odkwaszania moszczu. Głównie ze względu na preferowany typ wina.
Napisz coś więcej o tej metodzie odkwaszania.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 15:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
http://www.winogrona.org/forum/wytwarzanie-wina/produkcja-wina-z-winogron-o-wysokiej-kwasowo-ci-t14318.html?hilit=soli%20podw%C3%B3jnych

http://www.winogrona.org/forum/wytwarzanie-wina/odkwaszanie-metod-soli-podwojnych-t10076.html?hilit=soli%20podw%C3%B3jnych

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 września 2023, 13:50 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 25 maja 2018, 07:03
Posty: 63
Lokalizacja: Lubelskie, Krzemień Pierwszy, 239 m n.p.m.
Przy zamówieniu drożdży dostałem taki fajny wykaz jakie drożdże do jakich odmian winorośli.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 22 września 2023, 17:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
A jak w ogóle drożdże z tej firmy się spisują?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 września 2023, 17:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
Też kiedyś próbowałem Lalvin 71b i po pierwsze niezbyt zredukowały kwas a po drugie wino miało dziwne aromaty…

.........

W ub. roku prawie wszystkie moje wina były robione na Lalvin 71B.
Nie jestem z nich zadowolony, bo mało zredukowału kwasów i wina mają jakieś dziwne nie spotykane u mnie dotychczas aromaty. Przed tym stosowałem Maurevin B lub spontan i byłem bardziej zadowolony z efektów.
Maurevin B już nie widzę w sprzedaży ? :?
Czy ktoś praktykował już inne drożdże odkwaszające ?
PS
Szczególnie chodzi mi o wina czerwone (Frontenac, Marquette, MF)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 września 2023, 18:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5585
Lokalizacja: Łódź i okolice
W zeszłym roku stosowałem Enovini RK30. Chyba efekt był niezły bo w Żarkach mój Johanniter został zauważony.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 września 2023, 22:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Krzysztofie ,
czy i w tym roku do Marquette będą Mycoferm Cru 05 ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 23 września 2023, 22:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5585
Lokalizacja: Łódź i okolice
Już drugi rok nie będę robił wina z Marquette. Będzie sok.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 września 2023, 17:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1756
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Czy ktoś ma jakieś pozytywne lub negatywne doświadczenia z drożdżami Mycoferm CRU 811. Mają zakres od 8 stopni. Chciałem zrobić fermentację w lodówce, w piwnicy mam za ciepło, obecnie ciągle 22C.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 października 2023, 08:48 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Małe pytanie w kwestii drożdży, aby nie zakładać nowego tematu... Załóżmy, że do każdego nastawu dajemy takie same drożdże, to teoretycznie powinny one przerobić identyczną/zbliżoną ilość cukru, aż do osiągnięcia swojego max alkoholu...? Zakładamy, że ten cukier jet lub go dodajemy. Pomijam kwestię niecukrów, kwaśności itd - o ile ma to jakiś tam wpływ. Czy dobrze rozumuję? Czy może są jakieś inne jeszcze okoliczności, gdzie takie założenie nie musi być prawdziwe?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 10:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Przez pomyłkę dałam podwójną ilość drożdży. Co będzie?
:oops:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 10:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5585
Lokalizacja: Łódź i okolice
Rozerwie balon :wink: :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 10:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1756
Lokalizacja: Łazy (Jura)
jokaer napisał(a):
Przez pomyłkę dałam podwójną ilość drożdży. Co będzie?
:oops:


Nic. Przecież one się i tak mnożą w nastawie. Możesz dodać i 10x tyle.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 13:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Na szczęście kupiłam większą porcję. No i jak pomyślałam, to też mi przyszło do głowy, że przecież one się namnażają. :lol:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO