Teraz jest piątek, 26 września 2025, 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2022, 17:48 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 84
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
Nie musisz mieć 250l żeby dać SB7.możesz dać na 50l tylko całość.Ja teraz tak zrobiłem,zadałem podczas fermentacji burzliwej,po 8 dniach prasa,wyszła butla 54l pod korek.Minął niecały tydzień i widać ładne gejzerki w szyjce,widać bakterie zaczęły działać.Teraz dam pożywkę do FJM i trzeba czekać na efekty.Nastaw z Regenta+ Marguette+troszke Roslera,kwasowośc 9,5g na starcie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2022, 21:57 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
W zeszłym roku dzieliłem bakterie VINIFLORA OENOS pomiędzy 3 moje nastawy i we wszystkich fjm przeszło bardzo dobrze- przy czym fjm była przeprowadzana dla każdego nastawu w innym czasie. Zarówno na 2 czerwonych jak i różowym.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2022, 14:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Czy dla drożdży Siha White Arome 7-8 stopni nie będzie za mało?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2022, 15:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5535
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zdecydowanie za mało. Producent rekomenduje temperaturę 15-20oC
https://www.eaton.com/gb/en-gb/catalog/ ... arome.html

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2022, 09:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1198
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Szanowni, czy ktoś z was używał i ewentualnie używa te drożdże; Oenoferm freddo F3. Jakieś doświadczenia, opinie.
Ja w tej chwili jadę na nich z winem czerwonym, Qwe Dunna Gyjonge/ Regent.
Te drożdże różnie się nazywają w zależności od producenta, ale zawsze na końcu nazwy jest F3.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 lutego 2023, 10:49 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 146
Lokalizacja: Poznan
W tym roku pod koniec fermentacji dożuciłem przeoczone grona owoców z krzaków. Fermentację prowadziłem w małych butelkowych nastawach. Długa fermentacja (4tyg.)win białych w miazdze. W jednym z nastawów po tygodniu od wrzucenia grona nastaw ładnie się wyklarował, po kolejnym tygodniu był kryształ, przerzuciłem skórki do kolejnej i kolejnej butelki i wszystkie 4 nastawy się wyklarowały! W dwa tygodnie każdy. Zwykle zajmowało to ok. roku czasu. Miałem trzy nastawy z tych samych odmian i efekt był lepszy niż wymrażanie w -5 at C. Pozostawiony nastaw w 4st. C był mętny przez następne kilka tygodni póki nie przerzuciłem do niego skórek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2023, 17:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2412
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
W białych winach najczęściej jest znaczny niedostatek tanin. I przez to wino się słabo klaruje.
Częstą praktyką - stosowaną w przypadku białych win owocowych - jest dodatek mocnej, czarnej herbaty. Niejednokrotnie powoduje natychmiastowe klarowanie wina.
Podobnie jak Ty opisałeś - dodatek skórek (wniósł taniny) spowodował klarowanie.
Ale zmienia to także profil wina.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2023, 20:08 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 146
Lokalizacja: Poznan
Dębina amerykańska faktycznie przyspiesza klarowanie i wprowadza odrobinę słodyczy w zapachu. Ale wcześniej, te same wina miały już kontakt z dużą ilością skórek przez miesiąc. I nie wpłynęło to korzystnie na klarowanie. Jedne wina stały miesiąc po tłoczeniu inne dwa. Za każdym razem po podaniu tych samych "przechodnich skórek w dwa tygodnie wina się klarowały. Zastanawiam się czy to nie jest efekt jakichś drożdży z tych kilku groń.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 września 2023, 20:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 marca 2015, 12:24
Posty: 97
Lokalizacja: Głuchów Dolny (Wzgórza Trzebnickie)
Jakie drożdże byście polecali do Gewurztraminera z 15% dodatkiem Pinot Gris? Szukam takich które uwypuklą aromaty terpenowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 09:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Ja mam z kolei pytanie,
drożdże Hd S62- czy wskazane będą dobre do win białych, czy lepiej użyć Lalvin 71B.

Chodzi mi o redukcję kwasu jabłkowego.

W wątku padają pytania o te drożdże Hd S62, ale jakoś nikt nie odpowiada, czyżby nikt nie używał?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 10:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2305
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
malikid napisał(a):
Jakie drożdże byście polecali do Gewurztraminera z 15% dodatkiem Pinot Gris? Szukam takich które uwypuklą aromaty terpenowe.
Lamothe Abiet FTH. Bardzo dobre drożdże dla tego typu odmian. Warunek surowiec powinien być stosunkowo dojrzały. Drożdże tej firmy inaczej niż np. niektóre SIHA nie nadają się do nie w pełni dojrzałego surowca.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 11:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5535
Lokalizacja: Łódź i okolice
jokaer napisał(a):
Ja mam z kolei pytanie,
drożdże Hd S62- czy wskazane będą dobre do win białych, czy lepiej użyć Lalvin 71B.

Chodzi mi o redukcję kwasu jabłkowego.

W wątku padają pytania o te drożdże Hd S62, ale jakoś nikt nie odpowiada, czyżby nikt nie używał?

Jolu ja Lalvinami nie jestem do końca usatysfakcjonowany. Na HD S62 robiłem raz i wydaje mi się, że są lepsze. Ale to tylko moje subiektywne odczucie. Za mało było prób.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 11:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Dziękuję, wiem, że trzeba wiedzieć ile w ogóle będzie kwasów, a póki co winogrona wiszą. :D
Jednak w ub roku miałam trochę kwasów, / nie wszystko się wymroziło/
a jednak ub rok był pogodowo chyba lepszy, dlatego zakładam, że kwasy będą.

Tu mnie trochę z tymi Hd wstrzymuje, że piszą, że one do czerwonych.
Chyba, że szczególnie do czerwonych ale i do białych też.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 11:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 303
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Piszą że do : "do białych i czerwonych jakościowych win premium"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 września 2023, 12:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2305
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Robiłem ta samą odmianę na lalvinach 71, a potem kilka razy na paru innych drożdżach. Różnica jest duża na niekorzyść tych Lalvinów. Kilkakrotnie już na forum różne osoby wspominały że nie były zadowolone. Mogę potwierdzić.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO