Teraz jest piątek, 26 września 2025, 23:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2021, 21:08 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 248
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
arki4 napisał(a):
Na ile UCLM S325 są w stanie obniżyć kwasowość z 9 g/l ?.....
To zależy ile jest kwasu jabłkowego. Tu masz specyfikę UCLM S325 https://www.vignevin.com/outils/fiches- ... uclm-s325/

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2021, 22:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 572
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
vanKlomp napisał(a):
Zdzisławie a gdzież tam jest napisane, że UCLM S325 obniżają kwasowość? :shock:
Wydawało mi się, że znam francuski ale jakoś doczytać nie mogę. :mrgreen:
Arek UCLM S325 Nie obniżają kwasów w winie!
A to co mi słownik google przetłumaczył kwas jabłkowy zdegradowany w % 27?Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2021, 22:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5535
Lokalizacja: Łódź i okolice
Arek nie doczytałem do końca. Zgadza się.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 października 2021, 17:53 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 248
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Zdecydowanie więcej kwasu jabłkowego redukują Safoeno BC 103, bo aż 40%.Acide malique dégradé en 40Fort Nie będą również hamować FJM.
https://www.vignevin.com/outils/fiches- ... o-bc-s103/

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2022, 21:08 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
Co prawda zeszły rok nie sprzyjał robieniu win z cukrem resztkowym. Ale macie może jakieś nowe obserwacje co do drożdży do win białych z cukrem resztkowym. Czytaj łatwe do zatrzymania czy o niskiej tolerancji na alkohol?

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 lipca 2022, 10:08 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 248
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
O niskiej tolerancji na alkohol. https://sklep.centrumfermentacji.pl/dro ... -wine-500g

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 lipca 2022, 11:02 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
hybryda napisał(a):
Używałeś tych drożdży? Jesteś w stanie coś powiedzieć o efektach?

W sklepie u Jana Libera jest kilka pozycji z tej kategorii.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 lipca 2022, 19:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 248
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Tych drożdży jeszcze nie użyłem, chociaż korciło mnie nie raz. Wolę jednak wina wytrawne.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 lipca 2022, 19:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 7 października 2019, 10:00
Posty: 172
Lokalizacja: Skołyszyn (Podkarpacie)
hybryda napisał(a):
Tych drożdży jeszcze nie użyłem, chociaż korciło mnie nie raz. Wolę jednak wina wytrawne.
Dzięki za odpowiedź.
Ja też do tej pory robiłem wina wytrawne. Ale w zeszłym roku w ramach eksperymentu popełniłem wino likierowe z Swensona R. i miałem problem żeby to zatrzymać we właściwym momencie.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Mateusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2022, 16:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 275
Lokalizacja: Wołomin
Cześć Wam,
mam pytanie do Was, gdyż nigdzie nie są dostępne drożdże Enartis Arona White, na których przez wiele lat miałem bardzo dobre wyniki na Solarisie.
Ma jeszcze dwie saszetki po 10 g z tamtego roku z datą przydatności na opakowaniu/saszetce 11.2022 i zastanawiam się, czy ich nie użyć.
Wiadomo jednak, że są to drożdże konfekcjonowane z pewnie 500gramowego opakowania. Pakowanie raczej próżniowe po opakowanie jest nieźle wyprasowane i nie ma w nim grama powietrza. Jednak no właśnie data pewnie pochodzi z zginalnego opakowania.
Czy można je jakoś sprawdzić? Nawet jeśli ruszą to nie wiadomo co wyprodukują?
Co byście polecili w zamian?

-- Pn sie 22, 2022 1:24 am --

I drugie pytanie z innej beczki:

I przy okazji poproszę o Wasze rekomendacje do Regenta?

Przez lata próbowałem na Enartis Red Fruit, potem na uniwersalnych, ale niestety słabe to wino.
Zawsze mam ochotę je przepędzić, po prostu dostaje zawsze to coś w aromacie i nie wiem co to jest, czy drożdże czy moje błędy. Dodam, że nie jest to ten słynny posmak medyczny. Generalnie wszystkie pracę wykonuję starannie, jak przy Solarisie i tam jet super, a tu niestety. Oczywiście proces dla czerwonych dla Regenta. Próbowałem przez lata różnych długości maceracji i bez zmian, lub prawie bez, więc nie jestem w stanie określić wpływu tego czynnika.
Podobną sytuację miałem z Rondo, którego już się pozbyłem, jednak tam było jeszcze gorzej. Mówi się, że dlatego, że hybryda, jednak jak kupowałem Rondo czy Regenta z winnicy Mierzęcin za 8 dych to tam nie wyczułem śladu tego czegoś, więc to raczej nie to.

Jakieś podpowiedzi? Winifikacja, drożdże?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 sierpnia 2022, 20:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7029
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
marttinezz napisał(a):
......

-- Pn sie 22, 2022 1:24 am --

I drugie pytanie z innej beczki:

I przy okazji poproszę o Wasze rekomendacje do Regenta?

Przez lata próbowałem na Enartis Red Fruit, potem na uniwersalnych, ale niestety słabe to wino.
Zawsze mam ochotę je przepędzić, po prostu dostaje zawsze to coś w aromacie i nie wiem co to jest, czy drożdże czy moje błędy. Dodam, że nie jest to ten słynny posmak medyczny. Generalnie wszystkie pracę wykonuję starannie, jak przy Solarisie i tam jet super, a tu niestety. Oczywiście proces dla czerwonych dla Regenta. Próbowałem przez lata różnych długości maceracji i bez zmian, lub prawie bez, więc nie jestem w stanie określić wpływu tego czynnika.
Podobną sytuację miałem z Rondo, którego już się pozbyłem, jednak tam było jeszcze gorzej. Mówi się, że dlatego, że hybryda, jednak jak kupowałem Rondo czy Regenta z winnicy Mierzęcin za 8 dych to tam nie wyczułem śladu tego czegoś, więc to raczej nie to.

Jakieś podpowiedzi? Winifikacja, drożdże?


Póbowałem już universalne i Enartis Red Fruit, ale najlepszy regent wychodził mi na Lalvin RC 2012. Takie drożdże dla regenta nadal proponuje Jan Lubera
W ub.roku zrobiłem regenta na spontanach.
Jak sprawdzę smak i aromat to coś napiszę (jeszcze w baniaku z rurką fermentacyjną) :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 sierpnia 2022, 21:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 275
Lokalizacja: Wołomin
Dzięki Zbyszek. A powiedz, czy przeprowadzasz FJM ? Jeśli tak, to jakim materiałem?
Może te wady, korę mam to "dzika" FJM?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2022, 13:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7029
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
marttinezz napisał(a):
Dzięki Zbyszek. A powiedz, czy przeprowadzasz FJM ? Jeśli tak, to jakim materiałem?
Może te wady, korę mam to "dzika" FJM?

U mnie tak praktycznie to najczęściej tylko "dzika" FJM ,jeżeli wogóle dopuszczam do FJM.
Tylko w latach niekorzystnych dla winogron na półn.Mazowszu kombinują coś przy winie z Regenta.
Zazwyczaj nawet w przeciętne lata Regent kwasy ma małe
6/10/2015 - 20,5 Brix; TA 6,1g/l; ph 3,53; drożdże uniwersalne (wino - kwasy 5,8g/l)
22/09/2016 - 21 Brix; TA 8,4g/l; pH 3,43; MaurevinB + FJM (wino - kwasy 6,2g/l)
21/09/2018 - 20,5 Brix; TA 6,9g/l; pH 3,4; Enartis Ferm Red Fruit (kwasy - 6,1g/l)
12/10/2019 - 20 Brix; TA 6,1g/L; pH 3,15; Lalvin RC 2012 (wino - kwas 5,9 g/l)
17/10/2020 - 19 Brix (dosłodzone do 20,5);TA 7,3g/l; pH 3,5; spontan + FJM (wino - kwas 5,8g/l)
7/10/2021 - 21 Brix; TA 8,4g/l;pH 3,65; spontan - brak FJM (nie zainicjowała na "dzikich" bakteriach ?!) ; stoi jeszcze w baniaku z rurką fermentacyjną i pewnie jeszcze trochę postoi zanim kwasy będą akceptowalne ? W marcu mierzone kwasy to ok.7,9g/l. wytrawność -2Blg. Sprawdzę aktualne kwasy i dopiszę :wink:
PS
Szukaj przyczyny niepowodzeń gdzieś poza FJM
W sobotę będziemy testować m.in. regenty u Piotra (@Pietrof) - podrzuć lub podeślij to też przetestujemy :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 sierpnia 2022, 15:56 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 275
Lokalizacja: Wołomin
w sumie to dobry pomysł.
Mam jeszcze czerwone z 2020 i różowe z 2021 - różowe zrobiłem zniechęcony czerwonym, ale wyszło strasznie płaskie i chyba też coś nie tak.
Więc jako fachowcy podpowiecie mi, o co chodzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 września 2022, 19:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 14 maja 2015, 11:42
Posty: 309
Lokalizacja: podkarpackie - okolice Łańcuta, 356 m.n.p.m.
Nie mogę znaleźć karty charakterystyki drożdży Table Wine https://sklep.centrumfermentacji.pl/drozdze-winiarskie-table-wine-10g
Pomoże ktoś?

_________________
pozdrawiam, Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO