Teraz jest czwartek, 19 czerwca 2025, 09:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 22 października 2011, 11:03 
Kiper
Kiper

dziadek2 napisał(a):
Pamiętasz Pawle czy te drożdże podbiły goryczkę albo wprowadziły może jakąś gorzkość do nastawu?

Pewna goryczka była, ale trudno powiedzieć czy to z drożdży, czy z innych względów.

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2011, 20:19 
Ekspert
Ekspert

PawelL napisał(a):
Pewna goryczka była, ale trudno powiedzieć czy to z drożdży, czy z innych względów.

Dzięki, zobaczę co się będzie dalej działo. W zeszłym roku fermentowałem jeden nastaw na tych drożdżach, pięknie ruszyły ale jak temperatura w piwnicy spadła fermentacja stanęła. Inne drożdże pracowały bez problemu, więc przeniosłem w cieplejsze miejsce i do pewności dodałem innych drożdży. Fermentacja ruszyła i zakończyła się pomyślnie - pewnie na tych nowych drożdżach. W tym roku nastawiłem wcześnie dwa malutkie nastawy z konieczności z nie do końca dojrzałych owoców - pewnie przez to ta dziwna gorzkość. Trochę się jednak boję o pozostałe nastawy na tych drożdżach :)

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2011, 21:54 
czeladnik
czeladnik

Witam, ja mam takie pytanie, szukam drożdży które nasilą smak i aromat danego gatunku. Z góry wielkie DZIĘKUJE, za podpowiedzi, ponieważ nie wiem, które substancje są odpowiedzialne za smak i aromat, a zależy mi na wyciągnięciu smaku właśnie danej odmiany, którą będę fermentował.

PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2011, 22:27 
czeladnik
czeladnik

.

Ostatnio edytowano wtorek, 25 października 2011, 07:18 przez figlar007, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 07:09 
Ekspert
Ekspert

magas37 napisał(a):
Witam, ja mam takie pytanie, szukam drożdży które nasilą smak i aromat danego gatunku. Z góry wielkie DZIĘKUJE, za podpowiedzi, ponieważ nie wiem, które substancje są odpowiedzialne za smak i aromat, a zależy mi na wyciągnięciu smaku właśnie danej odmiany, którą będę fermentował.

Wydaje mi się, że nie ma drożdży, które "nasilają" smak i aromat odmianowy winogron. Są jedynie takie, które zmieniają profil aromatyczny - wytwarzając w winie aromaty III rzędu (nadają się więc do winogron mało aromatycznych) - np. G-995 przy chłodnej fermentacji ; oraz takie które są neutralne - czyli nie zaburzają odmianowych aromatów i smakow winogron.

PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 07:56 
Ekspert
Ekspert

magas37 napisał(a):

Może coś tutaj wyczytasz;
http://www.google.pl/url?sa=t&source=we ... mg&cad=rja

PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 07:59 
Kiper
Kiper

dziadek2 napisał(a):
PawelL napisał(a):

Dzięki, zobaczę co się będzie dalej działo. W zeszłym roku fermentowałem jeden nastaw na tych drożdżach, pięknie ruszyły ale jak temperatura w piwnicy spadła fermentacja stanęła. Inne drożdże pracowały bez problemu, więc przeniosłem w cieplejsze miejsce i do pewności dodałem innych drożdży. Fermentacja ruszyła i zakończyła się pomyślnie - pewnie na tych nowych drożdżach. W tym roku nastawiłem wcześnie dwa malutkie nastawy z konieczności z nie do końca dojrzałych owoców - pewnie przez to ta dziwna gorzkość. Trochę się jednak boję o pozostałe nastawy na tych drożdżach :)
Czyli chodzi Ci o Rondo/Regent/Marquette :D ? Coś chyba w tym jest. Sam się zastanawiałem nad tym w ubiegłym roku. W tym roku markietkę fermentowałem drożdżami Burguovin, kwasy nie były takie duże. Maurivin B dałem do Frontenac'a Noir i rzeczywiście po dwóch dniach maceracji zacząłem wyczuwać ten znany z ubiegłego roku aromat- dla mnie drewniany, raczej nie fajny. Może chodzi tu o jakieś super szybkie utlenianie? Nie powinno to mieć miejsca, ale już sam nie wiem. Te drożdże bardzo szybko przerabiają kwas jabłkowy (stąd m.in. ta większa niż gdzie indziej piana), może przy okazji dzieje się coś dziwnego. Rok temu pytałem cię o tę goryczkę, ty jej nie miałeś, ja tak. :lol: :lol:

PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 14:06 
Ekspert
Ekspert

Chodziło mi na razie o białe, czerwone na Maurivin B nastawiłem dopiero w tym roku.
Pamiętałem, że rozmawialiśmy o tej goryczce, ale kojarzyłem to właśnie z czerwonym winem.
A swoją drogą to przyjemnego zapachu te drożdże po uwodnieniu nie mają :) :lol:

PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 22:12 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Pewnie robią je z odchodów kangurów i stąd ten zapach... :mrgreen:

Ale faktycznie pienią się niemiłosiernie, jak to Paweł zauważył. U mnie przez pierwszy tydzień była cisza w rurce fermentatora (jakieś 4.5L miazgi w 30L fermentatorze) aż się zacząłem martwić, że może coś je źle uwodniłem... Ale po wyciśnięciu miazgi w prasie i wlaniu do balona (3.5L moszczu w 6L balonie) i dodaniu odrobiny cukru (ok. 90g) zaczęly w końcu wydawać odpowiednie dźwięki. Ale najlepszy widok mnie czekał rano dnia następnego - cały balon wraz z rurką był różowy od piany!! Na szczęście wiele tego nie "wyszło" z balona ale aż takiej reakcji się nie spodziewałem. No bo przecież miały duuużo miejsca...

PostNapisane: środa, 26 października 2011, 07:28 
Kiper
Kiper

zuzek napisał(a):
I to jest logiczne wyjaśnienie. :lol: :lol:

PostNapisane: środa, 26 października 2011, 14:11 
Ekspert
Ekspert

zuzek napisał(a):

Ale najlepszy widok mnie czekał rano dnia następnego - cały balon wraz z rurką był różowy od piany!! Na szczęście wiele tego nie "wyszło" z balona ale aż takiej reakcji się nie spodziewałem. No bo przecież miały duuużo miejsca...

Co się dziwisz, podskakują jak kangury :) :lol:

PostNapisane: czwartek, 6 września 2012, 22:45 
mistrz
mistrz

dziadek2 napisał(a):
... czerwone na Maurivin B nastawiłem dopiero w tym roku.

I jakie były efekty ?
Zbliża się kolejny sezon fermentacyjny i jestem zainteresowany redukcją kwasów (zeszłoroczne Rondo miało ok 10g/l, a Aurora nawet 12g/l). Masz jakieś doświadczenia poparte pomiarami ?

PostNapisane: piątek, 7 września 2012, 15:09 
Ekspert
Ekspert

marjanek6 napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
... czerwone na Maurivin B nastawiłem dopiero w tym roku.

I jakie były efekty ?
Zbliża się kolejny sezon fermentacyjny i jestem zainteresowany redukcją kwasów (zeszłoroczne Rondo miało ok 10g/l, a Aurora nawet 12g/l). Masz jakieś doświadczenia poparte pomiarami ?

Pomiarów nie robiłem ale organoleptycznie efekty zadowalające

PostNapisane: piątek, 14 września 2012, 15:07 
Kiper
Kiper

lewica napisał(a):
Maurivin B powinien być w Browamatorze.

L

Ale w tym roku nie ma. Czy ktoś wie gdzie można jeszcze kupić?

Krzysztof

PostNapisane: piątek, 14 września 2012, 16:28 
Ekspert
Ekspert

Obawiam się, że w Polsce już więcej nigdzie nie ma. Możesz spróbować za granicą np. tu:
http://www.brouwland.com/en/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1