Teraz jest czwartek, 19 czerwca 2025, 09:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 22 października 2011, 11:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 420
Lokalizacja: Podkarpacie
dziadek2 napisał(a):
Pamiętasz Pawle czy te drożdże podbiły goryczkę albo wprowadziły może jakąś gorzkość do nastawu?

Pewna goryczka była, ale trudno powiedzieć czy to z drożdży, czy z innych względów.

_________________
Pozdrawiam Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2011, 20:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
PawelL napisał(a):
Pewna goryczka była, ale trudno powiedzieć czy to z drożdży, czy z innych względów.

Dzięki, zobaczę co się będzie dalej działo. W zeszłym roku fermentowałem jeden nastaw na tych drożdżach, pięknie ruszyły ale jak temperatura w piwnicy spadła fermentacja stanęła. Inne drożdże pracowały bez problemu, więc przeniosłem w cieplejsze miejsce i do pewności dodałem innych drożdży. Fermentacja ruszyła i zakończyła się pomyślnie - pewnie na tych nowych drożdżach. W tym roku nastawiłem wcześnie dwa malutkie nastawy z konieczności z nie do końca dojrzałych owoców - pewnie przez to ta dziwna gorzkość. Trochę się jednak boję o pozostałe nastawy na tych drożdżach :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2011, 21:54 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 listopada 2009, 01:00
Posty: 139
Lokalizacja: Świebodzice/dolnośląskie
Witam, ja mam takie pytanie, szukam drożdży które nasilą smak i aromat danego gatunku. Z góry wielkie DZIĘKUJE, za podpowiedzi, ponieważ nie wiem, które substancje są odpowiedzialne za smak i aromat, a zależy mi na wyciągnięciu smaku właśnie danej odmiany, którą będę fermentował.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2011, 22:27 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 czerwca 2009, 01:00
Posty: 153
Lokalizacja: Gałki k/Przysuchy
.

_________________
Pozdrawiam Marcin


Ostatnio edytowano wtorek, 25 października 2011, 07:18 przez figlar007, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 07:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
magas37 napisał(a):
Witam, ja mam takie pytanie, szukam drożdży które nasilą smak i aromat danego gatunku. Z góry wielkie DZIĘKUJE, za podpowiedzi, ponieważ nie wiem, które substancje są odpowiedzialne za smak i aromat, a zależy mi na wyciągnięciu smaku właśnie danej odmiany, którą będę fermentował.


Wydaje mi się, że nie ma drożdży, które "nasilają" smak i aromat odmianowy winogron. Są jedynie takie, które zmieniają profil aromatyczny - wytwarzając w winie aromaty III rzędu (nadają się więc do winogron mało aromatycznych) - np. G-995 przy chłodnej fermentacji ; oraz takie które są neutralne - czyli nie zaburzają odmianowych aromatów i smakow winogron.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 07:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
magas37 napisał(a):
Witam, ja mam takie pytanie, szukam drożdży które nasilą smak i aromat danego gatunku. Z góry wielkie DZIĘKUJE, za podpowiedzi, ponieważ nie wiem, które substancje są odpowiedzialne za smak i aromat, a zależy mi na wyciągnięciu smaku właśnie danej odmiany, którą będę fermentował.

Może coś tutaj wyczytasz;
http://www.google.pl/url?sa=t&source=we ... mg&cad=rja

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 07:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 420
Lokalizacja: Podkarpacie
dziadek2 napisał(a):
PawelL napisał(a):
Pewna goryczka była, ale trudno powiedzieć czy to z drożdży, czy z innych względów.

Dzięki, zobaczę co się będzie dalej działo. W zeszłym roku fermentowałem jeden nastaw na tych drożdżach, pięknie ruszyły ale jak temperatura w piwnicy spadła fermentacja stanęła. Inne drożdże pracowały bez problemu, więc przeniosłem w cieplejsze miejsce i do pewności dodałem innych drożdży. Fermentacja ruszyła i zakończyła się pomyślnie - pewnie na tych nowych drożdżach. W tym roku nastawiłem wcześnie dwa malutkie nastawy z konieczności z nie do końca dojrzałych owoców - pewnie przez to ta dziwna gorzkość. Trochę się jednak boję o pozostałe nastawy na tych drożdżach :)
Czyli chodzi Ci o Rondo/Regent/Marquette :D ? Coś chyba w tym jest. Sam się zastanawiałem nad tym w ubiegłym roku. W tym roku markietkę fermentowałem drożdżami Burguovin, kwasy nie były takie duże. Maurivin B dałem do Frontenac'a Noir i rzeczywiście po dwóch dniach maceracji zacząłem wyczuwać ten znany z ubiegłego roku aromat- dla mnie drewniany, raczej nie fajny. Może chodzi tu o jakieś super szybkie utlenianie? Nie powinno to mieć miejsca, ale już sam nie wiem. Te drożdże bardzo szybko przerabiają kwas jabłkowy (stąd m.in. ta większa niż gdzie indziej piana), może przy okazji dzieje się coś dziwnego. Rok temu pytałem cię o tę goryczkę, ty jej nie miałeś, ja tak. :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 14:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Chodziło mi na razie o białe, czerwone na Maurivin B nastawiłem dopiero w tym roku.
Pamiętałem, że rozmawialiśmy o tej goryczce, ale kojarzyłem to właśnie z czerwonym winem.
A swoją drogą to przyjemnego zapachu te drożdże po uwodnieniu nie mają :) :lol:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 22:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 maja 2010, 22:06
Posty: 222
Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Pewnie robią je z odchodów kangurów i stąd ten zapach... :mrgreen:

Ale faktycznie pienią się niemiłosiernie, jak to Paweł zauważył. U mnie przez pierwszy tydzień była cisza w rurce fermentatora (jakieś 4.5L miazgi w 30L fermentatorze) aż się zacząłem martwić, że może coś je źle uwodniłem... Ale po wyciśnięciu miazgi w prasie i wlaniu do balona (3.5L moszczu w 6L balonie) i dodaniu odrobiny cukru (ok. 90g) zaczęly w końcu wydawać odpowiednie dźwięki. Ale najlepszy widok mnie czekał rano dnia następnego - cały balon wraz z rurką był różowy od piany!! Na szczęście wiele tego nie "wyszło" z balona ale aż takiej reakcji się nie spodziewałem. No bo przecież miały duuużo miejsca...

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2011, 07:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 420
Lokalizacja: Podkarpacie
zuzek napisał(a):
Pewnie robią je z odchodów kangurów i stąd ten zapach... :mrgreen:
I to jest logiczne wyjaśnienie. :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 października 2011, 14:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
zuzek napisał(a):
Pewnie robią je z odchodów kangurów i stąd ten zapach... :mrgreen:

Ale najlepszy widok mnie czekał rano dnia następnego - cały balon wraz z rurką był różowy od piany!! Na szczęście wiele tego nie "wyszło" z balona ale aż takiej reakcji się nie spodziewałem. No bo przecież miały duuużo miejsca...

Co się dziwisz, podskakują jak kangury :) :lol:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2012, 22:45 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
dziadek2 napisał(a):
... czerwone na Maurivin B nastawiłem dopiero w tym roku.

I jakie były efekty ?
Zbliża się kolejny sezon fermentacyjny i jestem zainteresowany redukcją kwasów (zeszłoroczne Rondo miało ok 10g/l, a Aurora nawet 12g/l). Masz jakieś doświadczenia poparte pomiarami ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 września 2012, 15:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
marjanek6 napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
... czerwone na Maurivin B nastawiłem dopiero w tym roku.

I jakie były efekty ?
Zbliża się kolejny sezon fermentacyjny i jestem zainteresowany redukcją kwasów (zeszłoroczne Rondo miało ok 10g/l, a Aurora nawet 12g/l). Masz jakieś doświadczenia poparte pomiarami ?

Pomiarów nie robiłem ale organoleptycznie efekty zadowalające

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 września 2012, 15:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
lewica napisał(a):
Maurivin B powinien być w Browamatorze.

L

Ale w tym roku nie ma. Czy ktoś wie gdzie można jeszcze kupić?

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 września 2012, 16:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
Obawiam się, że w Polsce już więcej nigdzie nie ma. Możesz spróbować za granicą np. tu:
http://www.brouwland.com/en/

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 42 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO