Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 10:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 17:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
Witam
A czy ktoś używał HD S62 z Centrum Fermentacji?


"Wskazania przy stosowaniu:
Starzone jakościowe wina czerwone:
Dzięki wysokiej ekstrakcji polifenoli (antocyjanów i tanin) podczas fermentacji alkoholowej, SafŒno™ HD
S62 jest wysoce zalecany do czerwonych win poddawanych długiej fazie maceracji. Szczep ten
pozwala na tworzenie win o trwałym kolorze (wykazujących tworzenie bardziej purpurowych
pigmentów) zawierających mocno spolimeryzowane i bardzo reaktywne taniny z potencjałem
starzenia, zwłaszcza w beczkach.
SafŒno™ HD S62 charakteryzuje się również wysokim spożyciem kwasu jabłkowego, co stanowi dużą
zaletę przy procesie fermentacji malolaktycznej w niekorzystnych warunkach (wysoka zawartość
polifenoli), jak również w białych winach premium."

_________________
Pozdrawiam

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 19:40 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
donald1209 napisał(a):
Witam
A czy ktoś używał HD S62 z Centrum Fermentacji?

"Wskazania przy stosowaniu:
Starzone jakościowe wina czerwone:
Dzięki wysokiej ekstrakcji polifenoli....."

Stosowałem w 2018 do czerwonego cuvee ze względu na duży udział markety (ponad 60%). A musiałem zebrać przed końcem września ze względu na wyjazd. W porównaniu do Maurivin B które stosowałem rok wcześniej wydaje mi się że wino miało bogatszy smak, że nie wypłaszczyły tak smaku/aromatu jak Maurivin.
W temperaturze ok 16 stopni fermentacja była bardzo wolna, musiałem nastaw przenieść do cieplejszego pomieszczenia (ok 18 stopni) bo miałem wrażenie że zatrzyma się całkiem.
Wino zostało ocenione przez kolegę z dużym doświadczeniem na 7g kwasu. Gdybym w tym roku robił nastaw z markety to użyłbym właśnie tych drożdży a nie Maurivin B.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 września 2020, 10:33 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 8 maja 2019, 20:34
Posty: 119
Lokalizacja: Gliwice
Witam
Czy HD S62 nadają się do Regenta z kwasem ok 10g/l? Czy fermentować w piwnicy 16C czy lepiej w 20C otoczeniu?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 września 2020, 11:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
Spróbuj Mycoferm CRU05

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 września 2020, 19:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
vanKlomp napisał(a):
Spróbuj Mycoferm CRU05

Krzysztofie - a czy Wiesz może jaki efekt dają one z Marquette?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 września 2020, 19:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
przemgo74 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Spróbuj Mycoferm CRU05

Krzysztofie - a czy Wiesz może jaki efekt dają one z Marquette?

Też chciałbym wiedzieć :!:
Bo dotychczas robiłem na :Maurevin B i LALVIN 71b
I NIE JESTEM W PEŁNI USATYSFAKCJONOWANY

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 września 2020, 20:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastawiłem w zeszłym roku. Jeszcze leżakuje w balonie. Może w weekend będzie degustacja. Podczas zlewania zapowiadało się nieźle.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 września 2020, 23:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
zbyszekB napisał(a):
przemgo74 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Spróbuj Mycoferm CRU05

Krzysztofie - a czy Wiesz może jaki efekt dają one z Marquette?

Też chciałbym wiedzieć :!:
Bo dotychczas robiłem na :Maurevin B i LALVIN 71b
I NIE JESTEM W PEŁNI USATYSFAKCJONOWANY


I ja chciałbym wiedzieć. Daj znać jaki efekt na Marquette.
Ja robiłem na nich Dornfelder/PinotW w 2018 i mam w notatkach, że nie odkwasiły nic a nic. Natomiast aromat był piękny. Musze zajrzeć do tego wina bo chyba jeszcze z 5l dama została, nie piłem bo na butli pisało KWAS/POCZEKAĆ :) .

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2020, 12:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gbed napisał(a):
.....

I ja chciałbym wiedzieć. Daj znać jaki efekt na Marquette.
Ja robiłem na nich Dornfelder/PinotW w 2018 i mam w notatkach, że nie odkwasiły nic a nic. Natomiast aromat był piękny. Musze zajrzeć do tego wina bo chyba jeszcze z 5l dama została, nie piłem bo na butli pisało KWAS/POCZEKAĆ :) .

Na Maurivin B robiłem wino z Marquette oraz MF i LM (roczniki 2015-18)
Na Lalvin 71B zrobiłem wino Marquette 2019
Maurivin B + FJM - kwasy spadały z 10-12g/l do ok 6g/l
Lalvin 71B + FJM - kwasy początkowe 10,8g/l a w winie (pomiar 21/03/20) -2Blg;TA 6,5g/l
Marquette 2019 powinno jeszcze leżakować.
Może odważę się w tym roku odkwaszać jakieś czerwone wino na drożdżach własnych tzw dzikusach :?: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2020, 18:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
Zbyszku jak jesteś zadowolony z win wytwarzanych w zeszłym roku na dzikusach?
Jestem szczerze zainteresowany i może sam zrobię w tym roku mały nastaw na takich drożdżach.

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2020, 18:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
zbyszekB napisał(a):
przemgo74 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Spróbuj Mycoferm CRU05

Krzysztofie - a czy Wiesz może jaki efekt dają one z Marquette?

Też chciałbym wiedzieć :!:
Bo dotychczas robiłem na :Maurevin B i LALVIN 71b
I NIE JESTEM W PEŁNI USATYSFAKCJONOWANY


I ja chciałbym wiedzieć. Daj znać jaki efekt na Marquette.
Ja robiłem na nich Dornfelder/PinotW w 2018 i mam w notatkach, że nie odkwasiły nic a nic. Natomiast aromat był piękny. Musze zajrzeć do tego wina bo chyba jeszcze z 5l dama została, nie piłem bo na butli pisało KWAS/POCZEKAĆ :) .

Sorry Zbyszek, mój błąd , pytanie miało być do vanKlomp'a. Chodziło o Mycoferm CRU05.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 września 2020, 12:13 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
jawormcz11 napisał(a):
Rok temu, zastosowałem do wina czerwonego i białego, drożdże robiące niski alkohol z cukrem resztkowym. Wino wyszło bardzo dobre (jak dla mnie), pijąc czuję jednak że to nie mój smak.
Trochę mnie męczy ta łagodność, jestem jednak zwolennikiem wytrawnego. Drożdże chyba M1.


A orientujecie się czy gdzieś są dostępne (wygląda, że nie)?

-- piątek, 25 września 2020, 13:12 --

RobertR napisał(a):
Drożdże.


:wink: No właśnie... A Ty Robercie, co Byś w tym sezonie, z drożdży, polecał?

Dodam, że u mnie będą dwa cuvee:
1. Salome + L.M + Dornfelder (+ inne w mniejszych ilościach: M.Bleu, Nero, C.Cantor, Rubinet) te będą lepiej dojrzałe
2. Marquette + M.F. (+ inne w mniejszych ilościach: Baco Noir, Roesler) te gorzej dojrzałe i bardziej kwaśne...

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 września 2020, 13:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Przemku, dobór drożdży do wina jest uzależniony od wielu aspektów, takich jak; oczekiwany charakter wina, planowana zawartość alkoholu, jakość owoców, ich zdrowotność, cukier, ilość kwasów, temperatura fermentacji, długość przechowywania wina, itp.
Nasza koleżanka z forum, Małgorzata-@kuneg, założyła wątek w dziale =Propozycje artykułów= właśnie dotyczących drożdży, poczytaj jest tam wiele napisane o ich doborze.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2020, 08:42 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
jawormcz11 napisał(a):
Przemku, dobór drożdży do wina jest uzależniony od wielu aspektów, takich jak; oczekiwany charakter wina, planowana zawartość alkoholu, jakość owoców, ich zdrowotność, cukier, ilość kwasów, temperatura fermentacji, długość przechowywania wina, itp.
Nasza koleżanka z forum, Małgorzata-@kuneg, założyła wątek w dziale =Propozycje artykułów= właśnie dotyczących drożdży, poczytaj jest tam wiele napisane o ich doborze.


Wiem, wiem :D Celowo prowokuję Roberta, bo zawsze ma ciekawe pomysły (również odnośnie drożdży), a ostatnio w tym dziale milczy...

-- niedziela, 27 września 2020, 12:54 --

Przypadkiem trafiłem na takie drożdże: https://www.farmarik.pl/p/451/suszone-d ... p=c7d0e7e2
Piszą, że "zmniejszają zawartość kwasu jabłkowego o więcej niż 50%!". No, no... Czy ktoś może zna/używał tych drożdży?

-- wtorek, 29 września 2020, 22:08 --

vanKlomp napisał(a):
Nastawiłem w zeszłym roku. Jeszcze leżakuje w balonie. Może w weekend będzie degustacja. Podczas zlewania zapowiadało się nieźle.

Czy była już degustacja?

-- sobota, 3 października 2020, 09:41 --

vanKlomp napisał(a):
Ale się uparłeś. Co masz za winogrona, że mają aż tyle cukru?
To może te Cię usatysfakcjonują:
https://www.farmarik.pl/p/442/suszone-d ... m-doux-7-g

Zwracam honor Krzysztofie - nie mam takich winogron w tym roku. Wczoraj mierzona Marquette - 21,5 bx. W 2018. 21.09. miała 25,5 bx... Co za rok !?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 października 2020, 17:50 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 8 maja 2019, 20:34
Posty: 119
Lokalizacja: Gliwice
piterAdam napisał(a):
donald1209 napisał(a):
Witam
A czy ktoś używał HD S62 z Centrum Fermentacji?

"Wskazania przy stosowaniu:
Starzone jakościowe wina czerwone:
Dzięki wysokiej ekstrakcji polifenoli....."

Stosowałem w 2018 do czerwonego cuvee ze względu na duży udział markety (ponad 60%). A musiałem zebrać przed końcem września ze względu na wyjazd. W porównaniu do Maurivin B które stosowałem rok wcześniej wydaje mi się że wino miało bogatszy smak, że nie wypłaszczyły tak smaku/aromatu jak Maurivin.
W temperaturze ok 16 stopni fermentacja była bardzo wolna, musiałem nastaw przenieść do cieplejszego pomieszczenia (ok 18 stopni) bo miałem wrażenie że zatrzyma się całkiem.
Wino zostało ocenione przez kolegę z dużym doświadczeniem na 7g kwasu. Gdybym w tym roku robił nastaw z markety to użyłbym właśnie tych drożdży a nie Maurivin B.


Czy te drożdże obniżają kwas jabłkowy od początku fermentacji czy dopiero po zjedzeniu cukru?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO