Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 11:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 20:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
grapes takie pytania to na wino.org. My tutaj robimy tylko wina gronowe.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 21:46 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 11:11
Posty: 87
Lokalizacja: Mazowsze, 6A
Gronowe też chcę zrobić nawet myślałem na dzikich bez mycia ale nie chciałbym zmarnować owoców. Ale może jednak ktoś robił inne albo po prostu zna się na drożdżach. Tych portwein nie mam dlatego pytam czy można dać inne do derenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 06:52 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
przemgo74 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Jeśli chcesz wino stołowe to Enovini WS a jeśli do poleżakowania to UVAFERM 228,

Dziękuję!

A jednak - po sprawdzeniu specyfikacji tych drożdży (jedne tylko do białych, drugie do 13% alk.) muszę pytanie/prośbę ponowić.
Poszukuję drożdży do czerwonego; drożdży, które mają niską tolerancję na alkohol (powiedzmy max. do 12%). Z góry dziękuję.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 06:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Przemku, przy takiej potrzebie ja bym wybrał po prostu drożdże z niską tolerancją na alkohol i nie przejmował się kolorem :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 07:54 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
przemgo74 napisał(a):
Jakie drożdże, z dostępnych na rynku, Polecalibyście:
- o możliwie jak najniższej tolerancji na alkohol (powiedzmy max. 12%);
- do wina czerwonego.
Z góry dziękuję za pomoc.

Ja w tym roku mam zamiar spróbować: STRONGFERM WINE YEAST RED 13%
https://allegro.pl/oferta/strongferm-wine-yeast-red-13-drozdze-winiarskie-8294331824
Są to drożdże do fermentacji w niskiej temperaturze, pracują już od 10 stopni. Jest też wersja dla białych win. Bardzo popularne w Anglii, czy zasłużenie będę wiedział za rok.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 09:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ale się uparłeś. Co masz za winogrona, że mają aż tyle cukru?
To może te Cię usatysfakcjonują:
https://www.farmarik.pl/p/442/suszone-d ... m-doux-7-g

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 10:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Suszone drożdże winiarskie BIOFERM DOUX

Drożdże do produkcji wina o większej zawartości cukru resztkowego. Utrzymując naturalną fruktozę nienaruszoną, poziom cukru resztkowego może wynosić 5-15 g/litr. Daje białe wina owocowe i delikatne wina czerwone. Nadają się również do win owocowych. Tolerancja na alkohol: 12-14%. Idealna temperatura fermentacji: 15-20°C. Dawkowanie: 2-3 g/10 litrów.


Krzysztofie, ale te drożdże jak każde inne same nie utrzymają cukru resztkowego przy np 10% alkoholu, a odfermentowanie do końca może się skończyć 14% :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 11:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Rzadko które winogrona mają tyle brixów żeby dobić do 14%. Tym bardziej czerwone. Wystarczy nie dosypywać buraka i będzie to 12-13%.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 11:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
vanKlomp napisał(a):
Rzadko które winogrona mają tyle brixów żeby dobić do 14%. Tym bardziej czerwone. Wystarczy nie dosypywać buraka i będzie to 12-13%.


Marquette Krzysztofie :-)
W poprzednich latach miałem 25-26 brixów. Wiem... w tym roku może być gorzej.
Pomyślałem, żeby spróbować w ten sposób (między innymi w ten sposób) powalczyć z jego równie wysoką kwasowością (czyli żeby zostawić trochę cukru resztkowego).

dziadek2 napisał(a):
Przemku, przy takiej potrzebie ja bym wybrał po prostu drożdże z niską tolerancją na alkohol i nie przejmował się kolorem :)

Czyli Sugerujesz Romku te polecone przez Krzysztofa
vanKlomp napisał(a):
a jeśli do poleżakowania to UVAFERM 228,
??? Trochę mnie zaskoczyło bo napisali wielkimi literami, że jedynie do win białych http://www.janlubera.pl/produkt/142,dro ... m_228.html
Czy się nie przejmować i spróbować na Marquettach?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 12:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mnie najlepsze wino z Marquette wyszło na Lalvin71B.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 13:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
vanKlomp napisał(a):
Ale się uparłeś. Co masz za winogrona, że mają aż tyle cukru?
To może te Cię usatysfakcjonują:
https://www.farmarik.pl/p/442/suszone-d ... m-doux-7-g

Galanth i Solaris :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 13:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Przemku, do marketa to na dzisiaj pewnie lepszych nie znajdziesz, jak te co Krzysztof radzi - Lalvin71B.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 10:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
vanKlomp napisał(a):
Mnie najlepsze wino z Marquette wyszło na Lalvin71B.

dziadek2 napisał(a):
Przemku, do marketa to na dzisiaj pewnie lepszych nie znajdziesz, jak te co Krzysztof radzi - Lalvin71B.


Krzysztofie, Romku,

Macie zapewne rację. I nawet mam to już częściowo przetestowane. Częściowo, bo degustacja rodzinna zaplanowana jest dopiero na Boże Narodzenie. W zeszłym roku te Lalviny zastosowałem. Odkwasiłem też wcześniej moszcz węglanem wapnia. No - pożyjemy-zobaczymy. O efektach poinformuję, jak Bóg da, pod koniec roku.

A na tym sezonie, tak sobie pomyślałem, żeby go inaczej uderzyć. Czyli - pozostawiając nieco cukru, żeby kwas tak nie raził. Dlatego pasowały by mi jakieś drożdże, które padają najlepiej już przy jakichś 11, max. 13 procentach.
piterAdam napisał(a):
Ja w tym roku mam zamiar spróbować: STRONGFERM WINE YEAST RED 13%

Może rzeczywiście takich spróbować?

U mnie to będzie raczej cuvee Marquette (tego zdecydowanie najwięcej) z Marszałkiem, Baco Noir, Roeslerem. No ale wszystkie te odmiany raczej niskokwasowe nie są :-)

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 12:32 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2018, 23:52
Posty: 148
Lokalizacja: Warszawa
I ja zapytam o dobór drożdży bo mam odmiany z których nigdy wcześniej nie robiłem wina.
Jakie drożdże dać do: FM, Marquette, Seyval Blanc?
Do Solarisa dam pewnie Aroma White i pewnie dadzą one rade z Seyval B. Tylko co do FM i Maquette?
Nie mam wielkiego doświadczenia, wiec chciałbym drożdże, które startują bez problemu i które łatwo zastopować. Alkohol tak najlepiej ok 12%.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 16:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Było już pisane w sąsiednim wątku. Do Marquette Lalvin 71B.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO