Teraz jest poniedziałek, 29 września 2025, 22:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 705 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 9 września 2020, 12:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2412
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Racja.

To napisałem; w temacie UCLM, do których trzeba dużo "nawozu" sypać.

A co do Johannitera, to tych drożdży bym nie użył - tylko jakieś "aromatyczne".

Ja akurat planuje do Johannitera "Enartis Aroma White"...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 września 2020, 19:24 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Ja do Johannitera do tej pory używałem CK S 102 oraz Siha Cryarome i jestem z nich zadowolony. Wina czyste bez absmaków.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2020, 21:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 605
Lokalizacja: Lubuskie
Dzięki wielkie za sugestie, chyba się skłaniam ku Siha Cryarome po przeczytaniu opisów. Czy Go Ferm do niej stosowałeś, czy inną pożywkę?
(Zbyszek ten zapach do dokładnie taki był - szmaciano-błotnisty)

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 09:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1198
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Mam pytanie na już. Kupiłem drożdże paczka na 50 l, moszczu mam 25 l, drożdże podać całe, czy wydzielić na pół.
W istniejącej sytuacji pozostałą część będę musiał wyrzucić jako już niepotrzebne.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 09:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4691
Lokalizacja: Rybnik
Jak masz wyrzucić to daj całe. Ale drożdże da się przetrzymać do następnego sezonu. Najlepiej zamknąć pakowarką próżniowa, np. taką z lidla.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 15:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1198
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Zawsze miałem przekonanie że drożdże po rozpakowaniu i napowietrzeniu nie będą już się nadawać na przyszły sezon.
Skoro twierdzisz że wszystko powinno być ok, to postaram się dobrze je zabezpieczyć, a na przyszły rok będzie jak znalazł.
Dzięki.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 15:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2923
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
U mnie drożdże dobrze przechowują się w lodówce, w zwykłym woreczku strunowym lub w fiolce po lekarstwach.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 września 2020, 08:30 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 197
Lokalizacja: Jarosław
Ile dodajecie pożywki do UCLM.S325?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 września 2020, 08:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3339
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Macie jakąś opinię o drożdżach NDA 21 albo Table wine? Ktoś używał?

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 września 2020, 09:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1198
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Tak, używałem raz lub dwa razy właśnie te drożdże Table wine. Był to czas kiedy smakowało mi wino słodkie/półsłodkie.
Fajnie pracują, mogą nawet w niskiej temperaturze, bez jakiś dziwnych zapachów, neutralne, dobrze się klarują.
Są to drożdże które robią mały alkohol, nie pamiętam ile, pozostawiając cukier resztkowy.
Mnie to nie pasuje, piję tylko wina wytrawne.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 września 2020, 20:18 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Używałem dwa razy Table Wine na Muscarisie i potwierdzam co wyżej napisał Mirek. Mogę tylko dodać że łatwo przerwać
fermentację siarkowaniem. W pierwszym roku siarkowałem na 2 Blg. i wino było bardzo stabilne w butelkach.
Według specyfikacji tolerują alkohol do 12.5 %.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 11:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 357
Lokalizacja: Tychy
Jakie drożdże, z dostępnych na rynku, Polecalibyście:
- o możliwie jak najniższej tolerancji na alkohol (powiedzmy max. 12%);
- do wina czerwonego.
Z góry dziękuję za pomoc.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 12:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5537
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jeśli chcesz wino stołowe to Enovini WS a jeśli do poleżakowania to UVAFERM 228,

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 13:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 357
Lokalizacja: Tychy
vanKlomp napisał(a):
Jeśli chcesz wino stołowe to Enovini WS a jeśli do poleżakowania to UVAFERM 228,

Dziękuję!

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 20:13 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 8 maja 2012, 11:11
Posty: 87
Lokalizacja: Mazowsze, 6A
Jako że pierwszy raz będę robić wino mam trochę zagwozdek.

Czy do wina z derenia (z dodatkiem pigwowca jako przeciwutleniacza) koniecznie musza być drożdże portwein (taki przepis znalazłem) czy mogą być inne np bayanus 995 czy Tokay 22?

Do wina z pigwowca dać Tokay 22 czy moga być inne np te bayanusy ?

Czy można takie drożdże otworzyć i zostawić część na przyszły rok?

Czy przy tych winach konieczna jest pożywka czy drożdże poradzą sobie bez korzystając tylko z tego co jest w owocach?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 705 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO