Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 13:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 14:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Szukasz nie tylko Ty. Jak przerobić Dorsę bez ciągłego mierzenia blg?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 14:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
Szukasz nie tylko Ty. Jak przerobić Dorsę bez ciągłego mierzenia blg?

Pojemnik fermentacyjny z kranikiem i szczelnym deklem posiadającym możliwość założenia rurki fermentacyjnej (15L,30L,60L)
Możesz wtedy mierzyć tak często jak zechcesz :!: :!: :!: bez otwierania pojemnika (fermentatora) i bez obawy utlenienia wina.
Dla takiego amatora jak ja to dobre rozwiązanie :D

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 17:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Szukasz nie tylko Ty. Jak przerobić Dorsę bez ciągłego mierzenia blg?

Pojemnik fermentacyjny z kranikiem i szczelnym deklem posiadającym możliwość założenia rurki fermentacyjnej (15L,30L,60L)
Możesz wtedy mierzyć tak często jak zechcesz :!: :!: :!: bez otwierania pojemnika (fermentatora) i bez obawy utlenienia wina.
Dla takiego amatora jak ja to dobre rozwiązanie :D

Niby wygodnie, ale ile upuścisz kranikiem, tyle zaciągnie z rurki fermentacyjnej :) , jedynie szczelny pływający dekiel, ale to tylko pomarzyć - taka technika to już do większych przetwórni.....

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 18:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dziadek2 napisał(a):
...
Niby wygodnie, ale ile upuścisz kranikiem, tyle zaciągnie z rurki fermentacyjnej :) , jedynie szczelny pływający dekiel, ale to tylko pomarzyć - taka technika to już do większych przetwórni.....

Aby nie zaciągneło z rurki fermentacyjnej to trzeba ją nieco poluzować lub nawet wyjąć. I tyle zaciągnie powietrza ile upuścisz kranikiem.
Bez otwierania butli lub fermentatora.
W czasie fermentacji to nie jest grożne, bo dwutlenek węgla jako cięższy od powietrza chroni fermentujący nastaw wina.
Krzysztofowi zapewne chodziło o to aby przerwać fermentację dorsy zanim drożdże zjedzą cały cukier i stąd potrzebne częste pomiary cukru w nastawie :!: :?: :idea:
A skonsumować cukier drożdże potrafią czasami szybko :!:
Wczoraj wycisnąłem na prasie muskata odeskiego po 2ch dniach fermentacji w miazdze. W młodym jeszcze winie było 6Blg ekstraktu cukrowego.
Nastaw stał w temperaturze ok.18 stopni.
Dzisiaj kupiłem mniejszą butlę i przelewałem . Było już tylko 0 Blg :!: :!: :shock:
A niektórzy twierdzą ,że "dzikusy" są słabe i niewiele mogą :wink: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Zbyszku, ale jak już wyjmiesz rurkę fermentacyjną, to nie widzę problemu, aby pobrać próbkę otworem w korku :)

Krzysztof bardziej szuka drożdży, które same załatwią całą sprawę - zakończą (padną) fermentację w odpowiednim momencie zostawiając trochę cukru.......
- ale to się rzadko udaje, mi raczej przypadkowo.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 19:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dziadek2 napisał(a):
Zbyszku, ale jak już wyjmiesz rurkę fermentacyjną, to nie widzę problemu, aby pobrać próbkę otworem w korku :)

Krzysztof bardziej szuka drożdży, które same załatwią całą sprawę - zakończą (padną) fermentację w odpowiednim momencie zostawiając trochę cukru.......
- ale to się rzadko udaje, mi raczej przypadkowo.

Romku, nie pobierałem wina cienką pipetą przez dziurkę w korku gdy 30L fermentator był napełniony miazgą do połowy objętości :?
Ale wierzę Ci na słowo ,że jest to możliwe :!: :idea:
(np dorsa po młynku ale jeszcze przed prasą)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Wiem Zbyszku, dezynfekcja, potrzebna jednak jakaś sterylność........, niepotrzebne zamieszanie
- ale przed prasą, to nie widzę problemu ze zdjęciem dekla, jest jeszcze dwutlenek, do połowy fermentatora sięgniesz bez problemu, całej prasy później i tak nie zmieścisz pod osłoną dwutlenku, i tak będzie jakiś kontakt z tlenem.....

Problemem cały czas jest częstotliwość otwierania, wyjmowania, czy pobierania próbki, aby trafić w odpowiedni moment :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 października 2018, 20:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Też mnie męczy ten temat (koniec fermentacji z odpowiednim alkoholem i sporym cukrem resztkowym) i w tym roku chyba w związku z nim zrobiłem spory błąd:

Solaris drożdże UCLM S325.
Jak wino dostało 15stopni to mimo intensywnej fermentacji zaczęło się klarować, drożdże opadły na dno i ładnie stamtąd (z dna) puszczały bąbelki. Zmierzyłem blg wyszło 6! Zlałem klarowne wino znad osadu drożdżowego. Fermentacja w zlanym winie całkowicie ustała - czekałem 2-3tygodnie!
Dzisiaj zaszczepiłem na nowo i wstawiłem do domu żeby złapało temperaturę i znów ruszyło.

To spekulacje, ale jeśli utrafiłbym odpowiedni moment (półsłodkie) to od Nowego Roku do wiosny bez siarkowania miałbym to co trzeba.

Przypuszczam, że kluczowe są dwa parametry: ilość drożdży w nastawie oraz temperatura. Ale jak w praktyce nie przypadkowo kontrolować liczbę drożdży to nie mam pojęcia...?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2018, 21:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
terroirPL napisał(a):
Proszę o informację,czy są drożdże które nie przerabiają cukru do końca ?
S101 zatrzymały się na 14,5% i Blg=0. A liczyłem na 13% ...
Więc dalej szukamy drożdży, które zatrzymają się poniżej 13%......
Są takie. https://www.bazarek.pl/produkt/6507867/ ... e-10g.html

-- Pt paź 12, 2018 6:52 am --

piterAdam napisał(a):
..... Czy może ktoś jeszcze stosował HD S62 z centrum fermentacji?
W opisie stoi: 'Duża konsumpcja kwasu jabłkowego'
Bardzo duża ekstrakcja polifenoli dająca:
◦ stabilizację koloru
◦ reaktywność tanin
• Niska produkcja SO2, wyższych alkoholi i estrów
Nie wiadomo ile kwasu. Te drożdże np:Konsumują 40% kwasu jabłkowego http://www.vignevin.com/outils-en-ligne ... -s103.html

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 października 2018, 22:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gronkowiec napisał(a):
terroirPL napisał(a):
Proszę o informację,czy są drożdże które nie przerabiają cukru do końca ?
S101 zatrzymały się na 14,5% i Blg=0. A liczyłem na 13% ...
Więc dalej szukamy drożdży, które zatrzymają się poniżej 13%......
Są takie. https://www.bazarek.pl/produkt/6507867/ ... e-10g.html
.....

Zdzisławie,
czy już je stosowałeś?
Jeżeli tak to z jakim skutkiem?
Czy w temperaturze 15-16 stopni padają przy 12,5%alk ? I faktycznie można liczyć na cukier resztkowy bez siarkowania,wymrażania :?: :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 08:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Czy ktoś stosował te drożdże, lub może coś napisać na ich temat, dochodzą do 12% alkoholu.
Cytuj:
https://marxam.pl/drozdze-oenoferm-wild-pure-f3-20g-100l,c338,p737,pl.html
Kod:
https://marxam.pl/drozdze-oenoferm-wild-pure-f3-20g-100l,c338,p737,pl.html

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 09:52 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 6 listopada 2015, 23:58
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków ~237 m n.p.m.
Niemal dwie dekady wstecz miałem przyjemność zakosztowania kilku win w Rüdesheim am Rhein, to rzut beretem od producenta wspomnianych drożdży.
Zaimponowało mi to, że mogłem bardzo dużo wypić a z każdą następną lampką wina odczuwałem coraz to nowe doznania. Rześkie, mnóstwo aromatów, niemal jak wino z Kany Galilejskiej. Wiem bo o nim czytałem :lol: Dziwiło mnie tylko jedno, dlaczego stoję na nogach. Wówczas myślałem, że po prostu mam mocny łeb do picia. Teraz wiem, że to te dzikusy.
Na pewno je wypróbuję na swoich plonach w przyszłym roku a wytłoki wywalę pod krzewy.
Gratuluję spostrzegawczości. Te drożdże to być może święty enograal.

_________________
µdnik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 10:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mirek dlaczego tak późno podałeś te namiary. Szukałem takich drożdży. Mogłem je wypróbować w tym roku.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 października 2018, 18:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Tymi drożdżami zainteresowałem się, gdy na forum pojawiła się dyskusja, co zastosować aby uzyskać niski % alkoholu.
Sam jestem zainteresowany, dlatego je odszukałem. No niestety, nie skorzystałem bo wszystko już w balonach.
I jak to u winiarza, następna próba już za rok.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 października 2018, 13:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Czy drożdże ENOFERM M1 produkują glicerynę? Z opisu ze względu na brak żarłoczności wnioskuje, że raczej niedużo....


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO