Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 05:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 09:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
Właśnie zapomniałem dopisać Marqette słodka jak miód.
Nawet w tych gronach które są trzecie na latorośli kwas zupełnie nie wyczuwalny.

A jak stanie na 13% to będzie jeszcze cukier resztkowy.
W najgorszym przypadku mogę zmieszać z regentem.

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 09:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5464
Lokalizacja: Łódź i okolice
A kwasy mierzyłeś? Słodycz skutecznie je maskuje.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 09:44 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
Nie mierzyłem nie mam czym ;/
W przyszłym roku czekają mnie zakupy refraktometru i czegoś do pomiaru kwasów.

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 10:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5464
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zestaw do pomiaru kwasów to kilkanaście złotych. Jest to rzecz niezbędna. Powinieneś kupić jeszcze teraz.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 15:13 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 września 2014, 23:51
Posty: 43
Lokalizacja: Niegosław (Lubuskie)/Siekierki Wielkie (Wlkp.)
jasiu83 napisał(a):
Nie mierzyłem nie mam czym ;/
W przyszłym roku czekają mnie zakupy refraktometru i czegoś do pomiaru kwasów.


Przymierzałem się do tej odmiany. Póki co chyba zostanę przy Regencie i MF, LM z czerwonych. Trochę mnie przeraża. Zebrana dojrzała ma kwasy ok 12 g/l czyli bardzo dużo. Trzeba użyć drożdży redukujących nie wiem np. Mycoferm CRU 05 oraz dodatkowej metody redukcji kwasów np. wymrażania. Czy to pierwszy sezon owocowania czy udało Ci się już jakieś odmianowe wino zrobić z tej odmiany?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 19:34 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
To mój pierwszy zbiór tej odmiany wiec nie mam jeszcze żadnych doświadczeń;]

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 20:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 8 marca 2018, 10:27
Posty: 27
Lokalizacja: Pecna k. Poznania
Witam,

Jakie drożdże byście polecili do LM i MF? Robię pierwszy raz gronowe, więc bym prosił o coś nieskomplikowanego :)

_________________
Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 08:38 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 września 2014, 23:51
Posty: 43
Lokalizacja: Niegosław (Lubuskie)/Siekierki Wielkie (Wlkp.)
Ramon napisał(a):
Witam,

Jakie drożdże byście polecili do LM i MF? Robię pierwszy raz gronowe, więc bym prosił o coś nieskomplikowanego :)


Zakupiłem do tych odmian Lavin RA17. To mój pierwszy nastaw z tych odmian, więc jeszcze nie potrafię przekazać swoich spostrzeżeń :). Może bardziej doświadczeni winiarze...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 10:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5464
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ramon jak chcesz coś nieskomplikowanego idź do marketu i kup sobie drożdże Fermivin. Oczywiście jak masz kwasy w normie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 19:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Zamówione drożdże do białych ciągle nie przychodzą a pora już je zadać.
W sklepach od ręki są tylko Fermivin VR5, LS2 i PDM (nic do białych win, w ostateczności "do białych i czerwonych")
Czy ktoś stosował któreś z nich do białego wina.
Myślałem o LS2 bo mają optymalną temperaturę od 14stC.
Tyle, że to Bayanusy.
Ale i tak planuję całkowicie wytrawne.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 19:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5464
Lokalizacja: Łódź i okolice
Grzegorz a nie możesz kupić przez internet np. w Le Magu?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 19:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Zamówiłem w tamtym tygodniu przez internet, myślałem że już dziś będą. W piątek dzwonili że wysyłają i nic.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 19:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 8 marca 2018, 10:27
Posty: 27
Lokalizacja: Pecna k. Poznania
Ja zamówiłem dzisiaj u Pana Janka Lubery i właśnie dzwonił, że jutro wychodzą przesyłką.
Tak więc możesz tam spróbować.

_________________
Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 20:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Toż właśnie tam zamówiłem. Pewnie to nie ich wina, raczej naszej poczty, ale już przetrzymuje ten moszcz 2 dni (sedymentacja w 18stC, bo tyle mam w piwnicy). Chyba nie powinienem dłużej czekać.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 września 2018, 22:15 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
Zapytałem w sklepie Jana Lubery o drożdże do ronda i regenta dostałem taką odpowiedz ( które wybrać???????)

Regent i Rondo to różne formacje i różne powinny być drożdże.

Regent: ICV 254, RA 17, Mycoferm ART(już nie ma), CRU 05, SIHA Rubino CRU

Rondo: Mycoferm Rouge, Siha 8, Siha 10, RC 212

Do tego pożywka typu Proferm Plus.

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO