Teraz jest poniedziałek, 8 grudnia 2025, 00:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 48  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2010, 17:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
gronkowiec napisał(a):
No i znowu pytam, jakich drożdży użyć, aby nie doprowadzić fermentacji do poziomu kwasów 4-5 g/l.

Ano żadnych... Drożdżami prawdopodobnie załatwić tego się nie uda. Może drobne cuvee, albo kupaż z "czymś" o wysokiej kwasowości. A może dokwaszanie? U nas wprawdzie niedozwolone, ale w strefie C3 - jak najbardziej.
I pomyśleć, że u nas wszyscy płaczą zawsze z powodu wysokich kwasów...

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2010, 17:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Maciej napisał(a):
I pomyśleć, że u nas wszyscy płaczą zawsze z powodu wysokich kwasów...

Teraz wiesz dlaczego fermentuje na dzikusach. Mało tego, kiedy w Zielonej górze degustowałem win z Ronda uderzyło mnie jedno podobieństwo. Prawie wszystkie były dobre, dokończone, ale nie były tak aromatyczne jak moje. Maciej, już wcześniej wspominałem, że marny ze mnie kiper. Co mogę dodać. Przy spożywaniu mojego wina wyczuwa się wieczną świeżość.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2010, 17:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 lutego 2006, 01:00
Posty: 452
Lokalizacja: Modlin Tw/Mazowsze
@gronkowiec

To może wybrać inną drogę.Jeśli lokalizacja jest tak dobra,to może Pinot Noir :roll: ?
Ja bym spróbował.

Pozdrawiam.Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2010, 18:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Zdzisławie, ale ten spadek kwasowości, o którym pisał Maciej nie jest związany bezpośrednio z rodzajem użytych drożdży. Również fermentując na dzikusach część kwasu winowego przejdzie w kwaśny winian potasu i kwasowość gotowego wina zmniejszy się o 1-2 g/l w stosunku do pierwotnej kwasowości moszczu.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2010, 18:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
szpeciel napisał(a):
To może wybrać inną drogę.Jeśli lokalizacja jest tak dobra,to może Pinot Noir :roll: ?
Ja bym spróbował.

Rozważałem i taką opcję, ale Rondo uważam za jedną z lepszych odmian pod względem odporności na choroby i jakości wina czerwonego. Staram się minimalizować ochronę chemiczną. Te kryteria spełnia Rondo. U mnie Rondo nie choruje na m. rzekomego, lecz potrzebuje 2-3 opryski profilaktyczne na m. prawdziwego i tu wystarcza w zupełności siarkol. Prócz Ronda mam NN na wino czerwone, bardzo obiecującą hybrydę w typie odmian europejskich. Już posadziłem 25 krzewów i na wiosnę dosadzę następne. Nie wymaga okrywania, bardzo plenna przy cięciu na jedno oczko. W tym niekorzystnym roku kilka kontrolnych gronek miało dużą koncentrację cukru, przy akceptowalnym poziomie kwasu. Kilku dniowa fermentacja w miazdze owych kilku gronek zaskoczyła zapachem i smakiem, ale jest to temat na następne lata.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2010, 18:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7079
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gronkowiec napisał(a):
...Teraz wiesz dlaczego fermentuje na dzikusach. ...

Dzikusów ( m.in. drożdże Kloeckera) jest podobno na skórkach zdecydowana większość; tych szlachetnych saccharomyces tylko ok.1-2% , ale one są odporniejsze na alkohol i dlatego one przejmują inicjatywę gdy w nastawie wytworzy się kilka procent alkoholu.


Ja w tym roku zastosowałem do wszystkich swoich win drożdże Lalvin V 1116
Kupiłem je aby zrobić miód pitny ? tolerują duże stężenie cukru.
A potem (z lenistwa) zalałem zaczynem fermentacyjnym (metoda ?pied-de-cuve? )pierwsze wino gronowe z Aurory i tak kolejno następne.
Zalety tych drożdży:
1.odporne na wysokie stężenie cukru
2.dobrze sobie radzą z ?dzikusami? i nie musiałem siarkować wstępnie moszczów.
3. nie generują produktów niepożądanych w procesie fermentacji takich jak : SO2,H2S,acetaldehydy,pirogronian,kwas ketoglutarowy, lotne kwasy, wytwarzają mało piany (wg. ulotki, ale co do piany to mogę potwierdzić)
4. nie wymagają większej ilości pożywek.

Ja fermentowałem w ogóle bez pożywek.
W efekcie :
wina czerwone całkowicie wytrawne a wina białe z cukrem resztkowym 1-2 Blg i już się ładnie klarują (samoczynnie ? bez klarowinu)

Napisałem co i jak ,ale nie namawiam do naśladownictwa.

Każdy powinien poeksperymentować na własny rachunek(ale powinien też podzielić się wiedzą co do efektów końcowych ? bo tylko to się liczy ? efekty końcowe - wszystko inne to tylko takie sobie gadanie ?przez sitko do chińskiego Luda?)
Literatura: drożdże-W_Bosak

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 08:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2004, 01:00
Posty: 420
Lokalizacja: Podkarpacie
Asen napisał(a):
Może któryś ze sklepów byłby zainteresowany dystrybucją tych drożdży w Polsce? Zapotrzebowanie jak widać jest.

Witam
Dostałem kilka dni temu następującą informację od Maurivin'a :

"From now onwards BROUWLAND is Mauribrew* wholesaler in Europe. (*MAURI brewing yeast brand)
Thanks to its network and efficient customer service, BROUWLAND can deliver Mauri Products to Poland very quickly.
Please note BROUWLAND can also supply Maurivin yeast products to Poland, especially Maurivin B (strain you are interested in for winemaking).
Brouwland: http://www.brouwland.com/en/ "

Kontaktowałem się już z Brouwlandem i w tej chwili mają opakowania 500 gram, ale będą też mieli mniejsze (10gram).

_________________
Pozdrawiam Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 06:30 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
No i co z tymi drożdzami zjadającymi kwasy? sa moze gdzieś dostępne w kraju? jak nie to moze jakieś wspólne zamówienie ja jestem chętny bo już pasuje się zaopatrzyć :idea:

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 07:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
ja Lalviny 71B -1122
zamówiłem tutaj http://www.piwowar.com.pl/Drozdze_Wino.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 08:30 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
Dzięki -jednak są -nie mogłem nigdzie znaleźć

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2011, 13:10 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 sierpnia 2009, 01:00
Posty: 51
Lokalizacja: mazury
Czy ktoś z was miał może doświadczenia z drożdżami firmy young`s. Szczególnie zależy mi na informacjach dotyczących szczepów do fermentacji win białych , czyli "ALL PURPOSE WHITE" oraz "GERMANIC WHITE" . Chciałbym użyć tych drożdży do fermentacji owoców Solarisa i zależy mi na powolnej, spokojnej fermentacji w niskiej temperaturze z zachowaniem aromatów i ewentualnie pozostawieniem cukru resztkowego.
Dlatego jestem ciekaw jaki mają zakres temperatury, czy nie mieliście problemu z fermentacją w niskiej temp. , czy nie pienią zbytnio, problemy z H2S itp?
Będę wdzięczny za wszelkie info.

pozdrawiam
Marcin

_________________
www.winnicagorlo.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 września 2011, 20:16 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 17 maja 2004, 01:00
Posty: 10
Lokalizacja: okolice Stalowej Woli, podkarpackie
Maurivin B powinien być w Browamatorze.

L


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2011, 08:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Uprzejmie donoszę że drożdże (0,5kg) Oenoferm Bouquet firmy Erbsloeh co je dostałem na testy w 2007 r (przechowywane w lodówce ) wystartowały i raźno zajęły się moim Regentem . :D

Wacek

ps. jedną działkę zostawiłem jeszcze na rok przyszły


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 października 2011, 10:57 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 maja 2010, 22:06
Posty: 222
Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
lewica napisał(a):
Maurivin B powinien być w Browamatorze.
L


Potwierdzam. Zakupiłem i wkrótce mam zamiar ich użyć.

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 15:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
PawelL napisał(a):
Primeur (do białych) trochę słabiej. Frontenac Gris startujący z 14,25 g/l spadł do 11,25 g/l.

Pamiętasz Pawle czy te drożdże podbiły goryczkę albo wprowadziły może jakąś gorzkość do nastawu?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO