Amawin napisał(a):
To wygląda tak tylko pozornie. W trakcie tych eksperymentalnych fermentacji, kiedy autorom zależało na zbadaniu stopnia redukcji zawartości kwasu jabłkowego przez różne szczepy drożdży i kombinację szczepu drożdży z bakteriami FJM, a nie na zbiciu TA, dodawano kilka razy kwas winowy, aby pH nastawu zbić do 3,5. Jedną z tego przyczyn była chęć utrzymania stabilności mikrobiologicznej.
...
To się zgadza ale napisali także, że z początkowego ph 3.53 po 3 dniach zrobiło 3.57, 3.64 dla odpowiednio ICV i 71b.
Tego dnia też ustalili ph na 3.5 dodając kw. winowy. W tabelce widać znikome różnice w ilości kw. winowego w gotowym winie dla ICV i 71b
Co ciekawe redukcja kwasu jabłkowego skończyła się też 3 dnia i to ustabilizowanie ph nic już nie pomogło.
Moim zdaniem najciekawsze wnioski jakie można wysunąć z tego eksperymentu to:
1. Lalviny 71b przerabiają kw. jabłkowy od razu wbrew utartym opiniom
2. Redukcja kwasów nie przekłada się prosto na kwasowość miareczkową, problem jest bardziej złożony.
W książce Yair Margalit jest sporo informacji o kwasach, dysocjacji itd. ale nie jestem chemikiem i nie mam siły przez to przebrnąć.
3. Genetycznie zmodyfikowane drożdże, które mają "przeniesiony" gen z bakterii i robią FJM - szok, ciekawe czy to kiedyś przejdzie w EU.
Niewykluczone, że w naszych winach mimo wszystko następuje redukcja kw. jabłkowego, taką mam nadzieję