Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 06:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 22:02 
przedszkolak
przedszkolak

jano napisał(a):
Drożdże 71B redukują kwas dopiero po zakończeniu zjadania cukru co było już wcześniej w tym wątku.

W artykule, do którego linka podałem jest wykres (figure 1b), który temu przeczy, no chyba, że ja go źle interpretuję.

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 22:28 
nowicjusz
nowicjusz

ZbyszekTW napisał(a):
Ja też próbowałem drożdży Maurivin i Lalvin redukujących kwasowość i poziom redukcji to był w zasadzie na poziomie błędu pomiaru, prawie żaden.
Fermentację prowadzę raczej w niskich temperaturach, w piwnicy.

Dwa lata temu sprowadziłem drożdże lalvin 71b i w trakcie fermentacji bylo wyrażnie czuć fermetacje jabłkową jakbym fermentował jabłecznik. Efekt byl bardzo dobry,tylko wina mało 7 litrów.
W zeszłym roku sprowadziłem ponownie te drożdże ale w trakcie fermentacji takiego zapachu nie było.Efekt byl kiepski,musiałem męczyć kwaśne wino z marquett.Myślę że te drożdże byly lipne.
W tym roku użylem drozdży Maurivin,ale zapachów fermentacji jablkowej nie wyczuwam.Domyślam sie że działają na innej zasadzie.

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 23:03 
Ekspert
Ekspert

Maurivin B już w trakcie fermentacji alkoholowej redukują silnie kwas jabłkowy. Już drugi rok z kolei zaraz po zakończonej fermentacji (około 10 dni) wynoszę pojemniki do chłodu aby nie dopuścić do fjm, gdy kwasy oscylują między 6 a 7g/l dla win czerwonych.

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 08:57 
czeladnik
czeladnik

Witam,Zbyszek możesz zdradzić od kogo masz wspomniane drożdże.Piotr.

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 17:35 
mistrz
mistrz

zorba napisał(a):
Witam,Zbyszek możesz zdradzić od kogo masz wspomniane drożdże.Piotr.

Te drożdże są dostępne w sklepie internetowym browamator.pl

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 18:24 
czeladnik
czeladnik

Amawin,dzięki za informację.Ja też je tam nabyłem ale ze względu na fakt ,że nie wszyscy forumowicze są z nich zadowoleni /nie podając żródła pochodzenia/ a ZbyszekB wyrażnie dał do zrozumienia,że wszystko jest ok' / jego maurivinyB solidnie wywiązują się ze swych obowiązków/ to chciałem sprawdzić czy moje również spełnią wyznaczone im zadanie.Pozdrawiam.Piotr.

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 18:35 
mistrz
mistrz

zorba napisał(a):
Amawin,dzięki za informację.Ja też je tam nabyłem ale ze względu na fakt ,że nie wszyscy forumowicze są z nich zadowoleni /nie podając żródła pochodzenia/ a ZbyszekB wyrażnie dał do zrozumienia,że wszystko jest ok' / jego maurvinyB solidnie wywiązują się ze swych obowiązków/ to chciałem sprawdzić czy moje również spełnią wyznaczone im zadanie.Pozdrawiam.Piotr.

Rozumiem, ale nie wiem, czy jest jeszcze jakiś alternatywny krajowy dostawca. Mam wrażenie, że wyspecjalizowane drożdże winiarskie z firmy Lalvin/Lallemand dystrybuuje Jan Lubera z Rzeszowa, zaś Maurivin B właśnie Browamator. Obydwaj dystrybutorzy kupują opakowania typu 500 g (taki brykiet w folii jak mielona kawa), dzielą na mniejsze porcje i je nam sprzedają. Podobnie zresztą robi Biowin/Browin z drożdżami aktywnymi DSM (Fermicru VR5, Fermivin), tyle tylko, że poporcjowane drożdże pakuje w profesjonalne opakowania i sprzedaje je także przez hipermarkety, np. Leroy Merlin.

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 18:40 
czeladnik
czeladnik

Dzięki za wyjaśnienie.Piotr.

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 20:15 
Ekspert
Ekspert

To jeszcze panowie zweryfikujcie kiedy kupowane (w którym sezonie). Bo ja także tam kupiłem ale na razie zużyłem te z poprzedniego roku. Z dobrym zresztą skutkiem.

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 21:35 
mistrz
mistrz

mdusz napisał(a):
Po przeczytaniu tego ciekawego artykułu:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi_zOf-2pTQAhWQKCwKHdrsAEQQFgglMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.uark.edu%2Fdepts%2Fifse%2Fgrapeprog%2Farticles%2Fajev58-3-2w.pdf&usg=AFQjCNGoKyR0VY9G8-XqnjLz6g3uAszBqA&sig2=YAISdFlZPnI5HBNSUW_R0w
zastanawiam się, czy nie przyjmujemy złego rozumowania jeśli chodzi o kwasowość miareczkową TA.
W tabeli 1 widać, że nawet po zastosowaniu specjalnych genetycznie zmodyfikowanych drożdży i po całkowitym usunięciu kw. jabłkowego, TA nie zmalała aż tak bardzo.

To wygląda tak tylko pozornie. W trakcie tych eksperymentalnych fermentacji, kiedy autorom zależało na zbadaniu stopnia redukcji zawartości kwasu jabłkowego przez różne szczepy drożdży i kombinację szczepu drożdży z bakteriami FJM, a nie na zbiciu TA, dodawano kilka razy kwas winowy, aby pH nastawu zbić do 3,5. Jedną z tego przyczyn była chęć utrzymania stabilności mikrobiologicznej.

Drugą, być może fakt, że tylko niezdysocjowany kw. jabłkowy jest transportowany do środka komórki drożdży przez błonę komórkową (zawartość procentowa niezdysocjowanej formy kwasu jabłkowego rośnie wraz z obniżeniem pH), a to jest niezbędne do jego usuwania. Tak więc, pH fermentującego nastawu może mieć wpływ na pobieranie kwasu jabłkowego przez drożdże, czyli na efektywność odkwaszania (w zbyt wysokim pH odkwaszanie może być słabsze).

PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 22:47 
przedszkolak
przedszkolak

Amawin napisał(a):
To wygląda tak tylko pozornie. W trakcie tych eksperymentalnych fermentacji, kiedy autorom zależało na zbadaniu stopnia redukcji zawartości kwasu jabłkowego przez różne szczepy drożdży i kombinację szczepu drożdży z bakteriami FJM, a nie na zbiciu TA, dodawano kilka razy kwas winowy, aby pH nastawu zbić do 3,5. Jedną z tego przyczyn była chęć utrzymania stabilności mikrobiologicznej.
...

To się zgadza ale napisali także, że z początkowego ph 3.53 po 3 dniach zrobiło 3.57, 3.64 dla odpowiednio ICV i 71b.
Tego dnia też ustalili ph na 3.5 dodając kw. winowy. W tabelce widać znikome różnice w ilości kw. winowego w gotowym winie dla ICV i 71b
Co ciekawe redukcja kwasu jabłkowego skończyła się też 3 dnia i to ustabilizowanie ph nic już nie pomogło.

Moim zdaniem najciekawsze wnioski jakie można wysunąć z tego eksperymentu to:
1. Lalviny 71b przerabiają kw. jabłkowy od razu wbrew utartym opiniom
2. Redukcja kwasów nie przekłada się prosto na kwasowość miareczkową, problem jest bardziej złożony.
W książce Yair Margalit jest sporo informacji o kwasach, dysocjacji itd. ale nie jestem chemikiem i nie mam siły przez to przebrnąć.
3. Genetycznie zmodyfikowane drożdże, które mają "przeniesiony" gen z bakterii i robią FJM - szok, ciekawe czy to kiedyś przejdzie w EU.

Niewykluczone, że w naszych winach mimo wszystko następuje redukcja kw. jabłkowego, taką mam nadzieję :)

PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2017, 11:31 
mistrz
mistrz

Jak długo trwa u Was burzliwa fermentacja na drożdżach UCLM S325?

Solaris 22Blg, moszcz trzymany w lodówce, temp. ok 12 stopni. Bulgoce sobie pomalutku (4-5 bulgotków na minutę :lolno: ), po 6 dniach wkladam spławik, blg spadło do ok. 20.
Natomiast stojące obok w temperaturze pokojowej wytłoki, do których dodałem wody w ilości 20% wytłoczonego soku w tym samym czasie przerobiły już wszystko i jest zupełnie cicho, a blg -1 :eh:

PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2017, 11:44 
Ekspert
Ekspert

12 stopni to dolna granica dla tych drożdży. A może w lodówce jest ciut mniej? Jakie odżywki dawałeś? Te drożdże mają duże zapotrzebowanie na azot.

PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2017, 11:49 
mistrz
mistrz

2 g/10l fosforanu dwuamonowego i 2 g/10l Biofermu. Chciałem sprawdzić ile już przerobiły, żeby w połowie dodać drugą dawkę, no ale wygląda na to, że połowy jeszcze nie ma. Sprawdzę temp. jakimś dokładniejszym termometem, ewentualnie przykręcę nieco agregat, żeby było ciut cieplej.

PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2017, 11:52 
Ekspert
Ekspert

Jak bulga to znaczy, że pracuje i jest ok. W chłodzie i miesiąc mogą pracować i dłużej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1