Teraz jest środa, 7 maja 2025, 11:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 10:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5466
Lokalizacja: Łódź i okolice
Czy takie odkwaszanie nie ma negatywnego wpływu na smak?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 10:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
W Jarka winie niczego niepokojącego nie wyczułem

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 11:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
dziadek2 napisał(a):
Mam jedno pytanie w związku z tą metodą - ma jakieś znaczenie stosunek kwasu jabłkowego do winowego w odkwaszanej części?


Dobre pytanie. Jeżeli któregoś kwasu będzie proporcjonalnie więcej, to prawdopodobnie powstanie również rozpuszczalna sól wapniowa tego kwasu. Przy niewielkich odchyłkach od 50/50 ilość tej soli nie będzie miała żadnego wpływu na smak wina. Nie jest to w związku z tym recepta na zredukowanie kwasów w moszczu czy winie z niedojrzałych winogron, ale z tych, które fizjologicznie mają wysoką kwasowość.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 12:20 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
olmek napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Mam jedno pytanie w związku z tą metodą - ma jakieś znaczenie stosunek kwasu jabłkowego do winowego w odkwaszanej części?


Dobre pytanie. Jeżeli któregoś kwasu będzie proporcjonalnie więcej, to prawdopodobnie powstanie również rozpuszczalna sól wapniowa tego kwasu. Przy niewielkich odchyłkach od 50/50 ilość tej soli nie będzie miała żadnego wpływu na smak wina. Nie jest to w związku z tym recepta na zredukowanie kwasów w moszczu czy winie z niedojrzałych winogron, ale z tych, które fizjologicznie mają wysoką kwasowość.


Nie do końca. Obojętny jabłaczan wapnia jest rozpuszczalny. Obojętny winian wapnia i sól podwójna są nie są rozpuszczalne. Ja odkwaszam tak, że najpierw moszcz wzbogacam w kwas winowy, a dopiero potem robię całkowite zobojętnianie węglanem wapnia. Teoretycznie w takim przypadku w winie nie powinno nic zostać, bo kwas jabłkowy strąca się jako sól podwójna, a ewentualny nadmiar kwasu winowego jako winian wapnia.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 12:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
suszi napisał(a):
@Andrzej Czekaj spokojnie, drożdże zabiorą się za kwas jak im cukru braknie.

Teoria mówi, że w winogronach kwasu jabłkowego i winowego jest mniej więcej po równo z przewagą jabłkowego, im bardziej owoce niedojrzałe tym bardziej ta przewaga jest znaczna.

A wiesz może jakie było pH miazgi Regent'a przed skwaśnieniem?

Już im zbrakło cukru - dosładzam po prasie.
Jabłkowego w tym roku chyba jest b.mało . :?:
Ph nie mierzone pewnie wysokie.

Dzisiaj V1116
Frontenac w miazdze 10,7g/l po prasie 10,2g/l
Chyba się zatrzyma trochę niżej poziomu 2014


Spontan
Magaracz w miazdze 5,25g/l po prasie 5,85g/l kolejna bakteria :?: :mrgreen:
Tym razem czuć nieco ocet. Chyba dam bayanusy , cukier nie przerobiony.

Przy małych kwasach i dużym pH fermentuję miazgę w szczelnych pojrmnikach z rurką fermrntacyjną.
Mam kilka plastikowych 30 litrowych z kranem spustowym i pokrywą, gdzie można ewentualnie w razie potrzeby wcisnąć rurkę fermentacyjną. Wiosną i latem służą do pozyskiwania miodu a jesienią do fermentacji winogron.
Gdy masz takie "morowe" powietrze to fermentacja w szczelnym pojemniku może pomóc ?

Moje cuvee marquette/frontenac tak jak w ub. roku na Maurivin B
Moszcz : 23 Brix, kwasy ok.11,5g/l, pH 3,04
Po prasie : 3 Blg, kwasy ok.6,5 g/l, pH 3,26
W ub roku kwasy były w granicach 13g/l a we winie wytrawnym 6,2 g/l po fjm
Teraz mam zbyt niskie i staram się nie dopuścić do fjm. Na razie drożdże jedzą jeszcze cukier :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 13:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Misza napisał(a):
Obojętny winian wapnia i sól podwójna nie są rozpuszczalne.


No faktycznie :oops: , winian wapnia jest b. słabo rozpuszczalny, więc wzbogacając uprzednio kwasem winowym można odkwaszać moszcze z przewagą któregokolwiek kwasu bez żadnych konsekwencji. Rozpuszczalność winianu wapnia to zaledwie ok. 0,5g/l w 20*C.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 13:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
I to wiele wyjaśnia, ja dodałem przed odkwaszaniem 1g/l mając na uwadze ewentualne wyrównanie proporcji - a lepiej przedawkować kwas winowy.
Wielkie dzięki za wyjaśnienie.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 16:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
To chyba nie było wyraźnie podkreślone. Porcję wina do całkowitego odkwaszenia stopniowo wlewamy do naczynia, w którym jest odważona ilość kredy i ciągle mieszamy, tak aby pH było jak najwyższe - wtedy jest szansa na wytrącenie soli podwójnej. Inaczej wytrąci się tylko winian wapnia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 16:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Tak się zastanawiam - odkwaszenie czerwonego tą metodą też dopiero po prasie jest wykonalne?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 16:47 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Możesz ściągnąć trochę samocieku po młynku przy pomocy kawałka perforowanej rury odkwasić i zawrócić do miazgi.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 17:46 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Amawin napisał(a):
Porcję wina do całkowitego odkwaszenia stopniowo wlewamy do naczynia, w którym jest odważona ilość kredy i ciągle mieszamy, tak aby pH było jak najwyższe

A co odwrotnie nie można? Zepsuje się?
Trzeba całkowicie zobojętnić nadmiarem CoCO3, co w praktyce oznacza brak gazowania i pH pomiędzy 5-6.
Cytuj:
- wtedy jest szansa na wytrącenie soli podwójnej. Inaczej wytrąci się tylko winian wapnia.

Jeśli nie będzie całkowitego odkwaszenia to nawet winian wapnia się szybko nie wytrąci.
Ponieważ taki odkwaszony moszcz jest bardzo wrażliwy na utlenianie, warto go ostawić w zamkniętym naczyniu pod poduszką CO2, aż wytrąci się i zsedymentuje osad.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 19:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Misza napisał(a):
Amawin napisał(a):
Porcję wina do całkowitego odkwaszenia stopniowo wlewamy do naczynia, w którym jest odważona ilość kredy i ciągle mieszamy, tak aby pH było jak najwyższe

A co odwrotnie nie można? Zepsuje się?
Trzeba całkowicie zobojętnić nadmiarem CoCO3, co w praktyce oznacza brak gazowania i pH pomiędzy 5-6.


Mietek, jesteś pewien że to bez znaczenia ? Sądziłem, że dodawanie moszczu do CaCo3 i to w dodatku powoli przy ciągłym mieszaniu jest koniecznością w celu otrzymania soli podwójnej, bo w przypadku zbyt szybkiego wlania moszczu do CaCo3 lub sypania CaCo3 do moszczu powstaną dwie sole pojedyncze :?

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 19:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Czy przy tej metodzie (odkwaszania za pomocą podwójnej soli ) zauważyliście różnice w działaniu samego CaCO3 , a gotowych preparatów np. Malicid , Neoanticid ?
Dla Neoanticid są podawane konkretne wyliczenia , czy dla samego CaCO3 można przyjąć , że będą takie same?

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 20:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Market miazga 7,95g/l po prasie 6,3g/l drożdże FERMICRU VR5

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 20:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Dla Neoanticid są podawane konkretne wyliczenia , czy dla samego CaCO3 można przyjąć , że będą takie same?


Jeżeli użyjemy czystego CaCO3, np. strąconego, to wyliczenia będą takie same. Neoanticid to właśnie czysty CaCO3, tylko ładniej się nazywa :wink:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO