Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 01:53

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 19:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5464
Lokalizacja: Łódź i okolice
No niestety Mauriviny są droższe.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 października 2014, 19:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
lukaszmazi napisał(a):
6,5zl za 10g na 25l ....
To dawkowanie to górna granica czyli tylko chwyt sprzedawcy.
http://www.browamator.pl/zdjecia/5/6/8/ ... 8450713480
Cytuj:
Rehydrating 20-40g of Maurivin active dried wine yeast per 100 litres

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 października 2014, 20:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Dzisiaj tłoczyłem MF po ok 2 tygodniach fermentacji w miazdze . Drożdże typu "Marechal Foch".
Do prasowania najpierw była brana (czerpakiem , nie zlewana):
I część - "czapa" i i to co pod nią . Tu kwasy 7,5g/l .
II część cała reszta aż do osadu. A tu 8,25g/l.

Czy ktoś tak miał ??

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 października 2014, 22:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
To normalne. Między innymi dlatego rozdziela się samociek od prasy.
W środku jagody, przy pestkach jest najwięcej kwasu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 października 2014, 15:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Tak jest przy tłoczeniu świeżo zebranych np. gron białych odm.Chardonnay str. 22 nawet różnica kwasowości jest podobna.

Pewnie w przefermentowanej miazdze czerwonych te różnice się też utrzymują pomimo mieszania i fermentacji właśnie.
Warto oddzielać frakcje.
Mógłby ktoś wskazać źródło (linki) co by to potwierdzało i jakiej różnicy należy się spodziewać ?

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 października 2014, 23:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Na pewno zależy to od odmiany. Są takie z których leci sam sok i takie które mają dużo miąższu. W tych drugich kwas pozostanie gdzieś w jagodach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 17:00 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
Jak podzielę na dwie frakcje to co mam robić 2 wina? Potem ewentualne cuve?

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 19:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Zależy, czy ta druga będzie pijalna. Jak nie, to destylat.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 20:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
lukaszmazi napisał(a):
Jak podzielę na dwie frakcje to co mam robić 2 wina? Potem ewentualne cuve?
Na tym etapie to już chyba nie cuvee .
Jedno jest pewne z tak podzielonych części (różnica kwasowości) otrzymamy dwa różne wina (jakimkolwiek procesom by się je nie poddawało) .
Jesteś winiarzem więc zrobisz to co uznasz za słuszne aby wino było najlepsze. Możliwości jest wiele.

A później podzielisz się z nami swoimi spostrzeżeniami .

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 20:43 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 15 października 2013, 14:07
Posty: 176
lukaszmazi napisał(a):
Jak podzielę na dwie frakcje to co mam robić 2 wina? Potem ewentualne cuve?

W krajach winiarskich, często robią nawet 3 wina :
1. z samocieku
2. z pierwszego tłczenia
3. z drugiego tłczenia
I każde z nich jest inne.
A potem je kupażują w odpowiednich proporcjach.
Ale tam liczą wino w hektolitrach :lol:

_________________
Andrzej S


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 20:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
A czwarty wodniak to już nie wino. :lol:

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 20:58 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 15 października 2013, 14:07
Posty: 176
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
A czwarty wodniak to już nie wino. :lol:

U mnie to już nie wino, to już zadatek na winiak.Mniejsza wydajność niż z pierwszego tłoczenia ale jeszcze daje rade :lol:

_________________
Andrzej S


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 07:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Z ciekawości pomierzyłem wczoraj przy okazji prasy nieco dokładniej (więcej pomiarów) LM po 13-tu dniach fermentacji w miazdze.
Oto co mi wyszło LM FRAKCJE
Jakaś odwrotność do MF (MF do sprawdzenia w sezonie 2015, kolejność ) ale też do danych nt. Chardonnay str.22

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 09:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
No, że Chardonnay się nie pokrywa to chyba w sumie nic dziwnego, skoro Twój LM był fermentowany w miażdże, a tam pomiar jak rozumiem tylko po młynku.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 października 2014, 20:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Chodzi o "kierunek" kwasowości frakcji.(również do MF; podobne warunki tyle , że tylko dwa pomiary)

-- Cz, 30.10.2014 19:38 --

serafin napisał(a):
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
A czwarty wodniak to już nie wino. :lol:

U mnie to już nie wino, to już zadatek na winiak.Mniejsza wydajność niż z pierwszego tłoczenia ale jeszcze daje rade :lol:

Serafin,
jako piąte neleży wspomnieć o Ubriaco.UBRIACO
Ale to ani wino ani winiak.:lol:
Robiłem ...... super !!!

I więcej nic nie trzeba.

P.s.
Mleko od ostatniej krowy w Wólce Dobrzynieckiej .

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO