Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 09:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 października 2013, 14:19 
Ekspert
Ekspert

Mieszałeś miazgę codziennie mieszadłem na wiertarce? Przesada. Obyś nie miał problemów z klarowaniem. Wystarczy łyżką cedzakową czy czymkolwiek przemieszać czapę aby te skórki, które były na wierzchu znalazły się na dole i już.

PostNapisane: czwartek, 10 października 2013, 21:23 
mistrz
mistrz

Mierzyłem blg - 0
alkohol - 14-15
Fermentacja trwa w najlepsze, powiedziałbym że fermentacja burzliwa, pewnie spowodowana dotlenieniem wina(może jakimś cukrem resztkowym), aż miło :D :clap: . Cukru już nie dostanie, dofermentuje się i zobaczę czy osad się wytrąci. Po ustaniu, zleję z nad osadu. Co do klarowania pożyjemy zobaczymy :wink:.

PostNapisane: piątek, 11 października 2013, 11:44 
Kiper
Kiper

DarekRz napisał(a):
Mieszałeś miazgę codziennie mieszadłem na wiertarce? Przesada. Obyś nie miał problemów z klarowaniem. Wystarczy łyżką cedzakową czy czymkolwiek przemieszać czapę aby te skórki, które były na wierzchu znalazły się na dole i już.

Kupiłem jakiś czas temu w Euro-Winie mieszadło nierdzewne do wiertarki. Od 2 lat mam młynkoodszypułkowarkę więc mieszadło nie potrzebne. Ale świetnie nadaje się do zatapiania skórek, oczywiście bez wiertarki, ręcznie. Założyłem tylko rączkę od pilnika, żeby było wygodnie popychać.

Krzysztof

PostNapisane: środa, 23 października 2013, 19:37 
Ekspert
Ekspert

W sklepie p. Jana Lubery ponownie dostępne są drożdże Lalvin V-1116 i 71b.

PostNapisane: środa, 23 października 2013, 21:56 
mistrz
mistrz

Wracając do tematu wątku.
Zastosowałem Fermivin PDM dla MF, LM i Regent, głównie ze względu na niską temperaturę fermentacji - u mnie ok 17stC.

Mało o tych drożdżach jest na forum. Czy ktoś ma jakieś wnioski/opinie na ich temat?

PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 08:49 
Ekspert
Ekspert

Ja mam o nich dość kiepską opinię. Mam nadzieję, że planujesz Andrzeju wino wytrawne. Ogólnie jednak odniosłem wrażenie, ze Fermiwiny PDM podnoszą kwasowość lotną i znacznie łatwiej zaburzyć ich metabolizm w stronę redukcji - smród większy po fermentacji i dłużej się utrzymuje - a w 17 st. C dostatecznie dobrze fermentuje większość drożdży ( u mnie np. Enartis Ferm SC fermentują w 16-17 st. C temp. otoczenia).

Fermiviny PDM zastosowałem 3 razy i więcej nie będę.

PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 17:58 
przedszkolak
przedszkolak

Na PDM-ach robiłem dwukrotnie miody pitne i dwukrotnie po fermentacji pozostał w nich posmak denaturatu. W winach ich nie stosowałem.

PostNapisane: czwartek, 24 października 2013, 22:27 
mistrz
mistrz

Tak - planuję wytrawne. I rzeczywiście jest wyczuwalny zapach mocno drożdżowy z rurki podczas fermentacji, choć nie wiem czy nazwałbym to już smrodem. Mam nadzieję, że nie...:)

To co mnie zastanawia, to bardzo szybka fermentacja w ledwo 17stC. Przez 4,5 doby przefermentowało w miazdze do zera z 19Brix (mierzone). Potem dosładzałem 60g/l (licząc na ok 13%) i po 11 dniach pozostało 1Blg. Dziś po 13 dniach jeszcze nie mierzyłem, ale już nie ma ruchu w rurce, tylko lekkie nadciśnienie. (jutro zlewam).

Czy takie tempo, w tej temp. jest ok? Jak na mój gust, to te drożdże coś za szybko hajcują.

PostNapisane: piątek, 25 października 2013, 08:42 
Ekspert
Ekspert

Jak już wspomniałem ta temperatura (17 st.C) jest wystarczająca do optymalnej pracy drożdży. Fermiviny PDM mają zakres optymalnej temperatury pracy 14-28 st.C a te 17 st. to pewnie temperatura otoczenia? - nastaw pewnie zagrzał się odrobinkę bardziej.

PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2013, 13:18 
przedszkolak
przedszkolak

...muszę pochwalić drożdże Oenoferm Riesling :thumbup:,które zastosowałem pierwszy raz do mojego moszczu z Solarisa.Pomimo błędów odniosłem sukces,jestem b.zadowolony.Pominołem sedymentację i siarkowanie soku a drożdże i tak w kilka godzin zaczeły dobrze pracować a po ok.4 tygodniach fermentacja ustała i zrobiłem pierwszy obciąg.Niestety wino było jeszcze b.mało klarowne i zielonkawe.Wtedy jeszcze nie zasiarkowałem.
Jakie było moje zdziwienie gdy po ok.3 tyg.gdy pojechałem na wieś ujrzałem pięknie sklarowane wino...radość była jeszcze większa po małej degustacji...najwyraźniej wino się,,rozwija,,zdecydowanie spadły kwasy,podkreślił się piękny bukiet w winie,bardzo aromatyczne.Wino jest półwytrawne.Następnie wino zasiarkowałem zmiejszoną dawką 0,5g piro/10l.Wino stoi w przepisowej temp.ok 10st.Przed siarkowaniem już nie wykazywało absolutnie żadnej pracy/wydzielania w rurce dwutlenku,jak też organoleptycznie zero gazu.
To był mój debiut...jeśli tak się stanie że w przyszłym roku doczekam zbioru a teraz bogatszy w wiedzę/odpowiednią literaturę to już niczego nie pominę w procesie.Moszczu już ręcznie nie będę wyciskał :Di już myślę w jakim kierunku iść.Wybór na Solaris to poniekąd szczęśliwy traf,no i ta skłonność do botrytys...jest potencjał w tym szczepie.
A w w/w drożdże zaopatrzę się już teraz i do lodówki,bo nie zamierzam ich zmieniać.

PostNapisane: piątek, 15 listopada 2013, 23:17 
mistrz
mistrz

Meldunek z frontu pracy Maurivinów: po ok 40 dniach w Aurorze z 13 do 9g/l, w Rondzie z ok 12 do ok 5,5 do 6 g/l !!! Nie wierzyłem własnym oczom i powtórzyłem pomiar. Wynik identyczny. To się nazywa redukcja kwasów. Czy to oznacza, że już czas wejść z siarką ? Fermentacja praktycznie ustała. Cukier (- 2) Blg (spławikiem). Czy Mauriviny bezrobotne jeśli chodzi o cukier będą nadal konsumowały kwas (z braku laku) ?

PostNapisane: niedziela, 29 grudnia 2013, 14:45 
Ekspert
Ekspert

DarekRz napisał(a):
Brettanomyces też dzikusy. Co więcej: "Drożdże z rodzaju Brettanomyces należą do mikroflory winogron i poznane zostały jako jedno ze szczególnych zagrożeń zakażeń mikrobiologicznych win gronowych". Spieprzyć da sie przy ich pomocy koncertowo bo np.: "Brettanomyces mają bowiem zdolność rozkładu naturalnie występujących w winogronach hydroksykwasów (kumarowego, ferulowego i kawowego) oraz ich biokonwersji do fenolowych związków zapachowych takich, jak: 4-etylo fenol, 4-etylo gwalikol i etylo katechol, odpowiedzialnych za aromaty: wędzonki, stajni, potu, plastrów opatrunkowych czy myszy."

Cytat pochodzi z "CHARAKTERYSTYKA METABOLIZMU GLUKOZY I FRUKTOZY U DROŻDŻY BRETTANOMYCES BRUXELLENSIS W WARUNKACH MODELOWYCH", autorzy: Małgorzata Lasik, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Czy należy to rozumieć w ten sposób, że Brettanomyces moga sobie żyć na winogronach i jeśli nie siarkuje się moszczu, pozwala się na fermetację na dzikich drożdżach to one rozwijają się winie? To by oznaczało że sierkowanie je zabija. Ale też oznacza, że jeśli pozwililiśmy im się rozwinąć to mogły zakazić drewno w prasie czy beczce?
Czy Brettanomyces żyją wszędzie na owocach, czy tylko mogą występować?

PostNapisane: niedziela, 29 grudnia 2013, 15:26 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
Czy należy to rozumieć w ten sposób, że Brettanomyces moga sobie żyć na winogronach...
Tak
Canin napisał(a):
...jeśli nie siarkuje się moszczu, pozwala się na fermetację na dzikich drożdżach to one rozwijają się winie?
Tak, mogą się rozwijać w winie.
Canin napisał(a):
To by oznaczało że sierkowanie je zabija. Ale też oznacza, że jeśli pozwililiśmy im się rozwinąć to mogły zakazić drewno w prasie czy beczce?
Owszem
Canin napisał(a):
Czy Brettanomyces żyją wszędzie na owocach, czy tylko mogą występować?
Występować mogą, ale nie muszą :wink:

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 29 grudnia 2013, 19:05 
Ekspert
Ekspert

ok, ale skoro tak wielu ludzi, w tym spore winiarnie - próbują fermentacji "na dzikusach" z pozytywnym skutkiem - to Brett nie są zbyt popularnie występujące na skórkach winogron !? Próbował ktoś dzikiej feremntacji i spotkał się z Brettanomyces? Może to, choć hipotetycznie możliwe po porstu się nie zdarza?

Update: Ciekawy link (po angielsku) http://www.wineanorak.com/brettanomyces.htm

PostNapisane: niedziela, 29 grudnia 2013, 19:12 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
ok, ale skoro tak wielu ludzi, w tym spore winiarnie - próbują fermentacji "na dzikusach" z pozytywnym skutkiem - to Brett nie są zbyt popularnie występujące na skórkach winogron !?

To, że fermentują na dzikusach nie ma bezpośredniego związku z rozwojem Brettanomyces. One są, ale nie mają możliwości rozwoju, są to drożdże o powolnym wzroście i nie konkurują z Saccharomyces, między innymi przeszkodą jest wysokie steżenie CO2. Rozwijają się po zakończonej fermentacji alkoholowej jeżeli mają do tego dobre warunki : niski poziom SO2, temperatura powyżej 18C, zbyt wysokie pH. Wynika z tego, że najbardziej narażone są wina, w których chcemy przeprowadzić FJM i oczywiście te fermentowane na dzikusach i nie siarkowane wogóle po zakończeniu fermentacji.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1