Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 07:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
Retman napisał(a):
.chyba zlać z nad osadu i zasiarkować

Tak

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 19:50 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 15 kwietnia 2011, 08:59
Posty: 72
Lokalizacja: Mazowieckie ok.Makowa Mazowieckiego
Dziękuję Mietku
pozdrawiam!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 września 2013, 23:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Mój post jest związany z poszukiwaniem drożdży Lalvin 71B co obecnie jest trudne ze względu na wyczerpania się zapasów krajowych a również ograniczeniem możliwości importowych.
Chciałbym przeprowadzić na tych drożdżach winifikacje jasnej odmiany La Crescent .

Ponieważ mam w swoich zasobach drożdże o podobnych cechach jak przytoczone a więc drożdże MaurivinB, które w swojej charakterystyce mają również zapis że są przeznaczone do win czerwonych.
Czy ktoś przeprowadził tego typu eksperyment? Czy ma to zdecydowany wpływ na charakter wina białego.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 września 2013, 23:27 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 czerwca 2010, 21:39
Posty: 559
Lokalizacja: Żarki (Jura) 325m npm
Możemy się wymienić Lalwin 71B -7,5g/25L na Maurivin B.

_________________
Pozdrawiam z Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jerzy
Szkółka Winorośli "ŻarWin" nr 24/09/6149


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 07:36 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 30 marca 2010, 10:25
Posty: 29
Lokalizacja: Okolice Bydgoszczy
[quote="jano"]Mój post jest związany z poszukiwaniem drożdży Lalvin 71B co obecnie jest trudne ze względu na wyczerpania się zapasów krajowych a również ograniczeniem możliwości importowych./quote]

http://www.janlubera.pl/produkt/115,drozdze_lalvin_71b.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 07:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
ZaKontyK nie doczytałeś oferty tak jak ja :lol: Nawet u p. Lubery ich brak.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 08:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
jano napisał(a):
Mój post jest związany z poszukiwaniem drożdży Lalvin 71B co obecnie jest trudne ze względu na wyczerpania się zapasów krajowych a również ograniczeniem możliwości importowych.
Chciałbym przeprowadzić na tych drożdżach winifikacje jasnej odmiany La Crescent .

Ponieważ mam w swoich zasobach drożdże o podobnych cechach jak przytoczone a więc drożdże MaurivinB, które w swojej charakterystyce mają również zapis że są przeznaczone do win czerwonych.
Czy ktoś przeprowadził tego typu eksperyment? Czy ma to zdecydowany wpływ na charakter wina białego.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Robiłem Frontenaca Gris na drożdżach MaurivinB i w zapachu czy też smaku nic niepokojącego nie
wyczułem, poza nadal zbyt wysokim kwasem :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 11:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
jano napisał(a):
Mój post jest związany z poszukiwaniem drożdży Lalvin 71B co obecnie jest trudne ze względu na wyczerpania się zapasów krajowych a również ograniczeniem możliwości importowych.

Tych też nie ma ?
http://www.janlubera.pl/produkt/79,droz ... t_001.html

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 września 2013, 12:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Drożdże MYCOFERM A-R-T 0,01 też niestety zeszły już ze stanu tego sklepu.
Dzięki za pomoc.
_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 18:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Skoro już mówimy o drożdżach, niektóre, czy może wszystkie, bo nie wiem, mają tzw "killing factor"
- zabijają inne drożdże. Jedne mają większą moc zabijania inne mniejszą, ale czy na tyle silną aby wystarczyła mała ilość przeniesiona mieszadełkiem do opanowania drugiego nastawu.

Powiedzmy, że fermentujemy miazgę w trzech nastawach na różnych drożdżach i używamy jednego mieszadełka, bez parzenia pomiędzy kolejnymi nastawami. Czy ta malutka ilość przeniesiona na mieszadełku może doprowadzić do zakończenia fermentacji wszystkich nastawów na drożdżach z najsilniejszym "killing factor"?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 23:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Witaj Roman,
V1116 należą do takich.
Właśnie "ćwiczę" na nich i jedyne co mogę stwierdzić w tej chwili to to , że ruszają bez problemu w minimalnych zalecanych dawkach (nie sprawdzałem czy są niższe od innych drożdży ) ale, przy 20 st. C.
Myślę , że jednym z powodów takiego określenia tych akurat jest to iż jak stoi w opisie potrafią robić alkohol aż do 20% ??, i to w niskich temperaturach.
Ale są też inne czy one decydują ?.
http://translate.google.pl/translate?hl ... 6bih%3D898
Warto by zrobić eksperyment i "zarazić" nimi próbny wyselekcjonowany nastaw w taki sposób jak sugerujesz ale rezultaty pracy obu użytych rodzajów drożdży musiały by być łatwo rozpoznawalne w naszych amatorskich warunkach aby można było stwierdzić które przetrwały.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 23:16 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
dziadek2 napisał(a):
czy na tyle silną aby wystarczyła mała ilość przeniesiona mieszadełkiem do opanowania drugiego nastawu.


Killerowe drożdże zabijają ziomali wytwarzając toksyny więc pytanie brzmi; jaką mają szybkość namnażania?
Mianowicie, czy przez kilka dni fermentacji, przeniesione na mieszadle w jednak małych, w stosunku do "gospodarzy" ilościach byłyby w stanie zlikwidować całą ich populację.

Trzeba wziąć jednocześnie pod uwagę, że mają gorsze warunki "startu".

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Ostatnio edytowano piątek, 4 października 2013, 00:39 przez maciek19660714, łącznie edytowano 4 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 23:17 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 grudnia 2010, 19:25
Posty: 670
Lokalizacja: okolice Siedlec/Łukowa
Używał ktoś Enartis Ferm EzFerm i może coś o nich powiedzieć? Kupiłem ostatnio przy okazji zakupu Maurwinów do restartu wiśniowego i zastanawiam się czy nie puścić na nich gronowego z Marquette z dodatkiem MF i Regenta.

_________________
Ukłony,
Sylwester


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 października 2013, 22:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Prowadzę winifikacje odmiany jasnej na tych drożdżach, pracują spokojnie nie wytwarzają piany.
Myślę,że jak masz Mauriviny B to dla wymienionych odmian te drożdże będą lepsze.
________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 października 2013, 07:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Warto by zrobić eksperyment i "zarazić" nimi próbny wyselekcjonowany nastaw w taki sposób jak sugerujesz ale rezultaty pracy obu użytych rodzajów drożdży musiały by być łatwo rozpoznawalne w naszych amatorskich warunkach aby można było stwierdzić które przetrwały.

Andrzeju, mi w zasadzie chodziło o sytuację, kiedy równolegle używamy drożdży zjadających kwasy jak Maurivin B. Czasem wydaje się, że zjadły mało kwasów, czasem pozostałe nastawy trzeba dokwaszać itd.
Dużo w tym przypadku może też zależeć od użytych drożdży i temperatury pracy jaką preferują.

Na razie na takie eksperymenty czasu brak.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO