Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 09:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 21:45 
mistrz
mistrz

Nastawiłem kilka dni temu wino z wiśni z mrożonego soku własnej produkcji. Po raz pierwszy użyłem tzw. drożdży aktywnych i firmowej pożywki. Efekt rewelacyjny. Wino wystartowało na drugi dzień, fermentuje szybko i równo, co dwa dni dodaję mu tylko cukru, bo pierwsza porcja (20%) skończyła się po 3 dniach. Wygląda na to, że wino po tygodniu osiągnie zaplanowaną moc! Jak sobię przypomnę te męki z matką drożdżową... Nigdy nie było wiadomo, kiedy wystartuje. I czy w ogóle wystartuje. Serdecznie polecam.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 21:58 
Ekspert
Ekspert

Nie używaj nazwy wino do czegoś z wiśni! :evil:
Z wiśni jest wiśniol, a o wiśniolach na tym forum nie rozmawiamy.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 22:27 
Kiper
Kiper

Janusz fajne slowa tworzysz :D . To trunek z dzikiej rozy poddany fermentacji alkoholowej nazywal sie bedzie dziko rozol, czy tez moze dzikol rozol?
PS. Nie za duzo masz kontaktu z RM? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 23:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="shron"]Janusz fajne slowa tworzysz :D . To trunek z dzikiej rozy poddany fermentacji alkoholowej nazywal sie bedzie dziko rozol, czy tez moze dzikol rozol?

:D :D
Jabola nie piłeś? Z jabłek ( a raczej z ogryzków jabłek).
No to z wiśni jest wiśniol, a z róży oczywiście różol (jak wolisz to moze być nawet dziki różol) :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2006, 08:27 
Kiper
Kiper

O drożdżach miało byc Panowie, o drożdżach :lol:

Więc dla poddzierżki rozgowora dodam, że także w tym sezonie użyłem pierwszy raz drożdży aktywnych od naszego kolegi Mariusza (IOC efficience).
Po tym pierwszym doświadczeniu nie przewiduję póki co dalszego używania tradycyjnych, namnażanych MD.
Fermentacja w pełnej krasie już po kilku godzinach, ale co spodobało mi się najbardziej to zbity osad drożdży na dnie balona po jej zakończeniu.
Dzięki temu podczas pierwszego obciągu nie było żadnej obawy o zassanie czegoś z dna.

Mam też pytanie do kolegów w związku z trwałością takich drożdży (przy przechowywaniu w lodówce). Jak wygląda aktywność drożdży przechowywanych ponad oznaczony na opakowaniu czas? I czy takie przetrzymane drożde, jeżeli po rehydratacji będą pracowały, można bez obaw stosować?
Pytam, bo opakowanie, które kupiłem nie zostało wykorzystane w całości, a w następnym sezonie będzie już przetreminowane.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2006, 08:51 
Ekspert
Ekspert

Po roku też działają, przynajmniej moje :)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2006, 11:19 
mistrz
mistrz

RM pisze, że można i 2-3 lata przetrzymać. Zresztą sprawdzenie aktywności nie jest problemem, wytarczy wsypać trochę do soku...
Ja sądzę, że chyba lepiej w suchej piwnicy trzymać, bo współczesne lodówki (samorozmrażające się) charakteryzują się niestety zbyt dużą wigotnością powietrza.
A propos wiśniola, czy jak tam, to jestem kolejny raz pod wrażeniem poczucia humoru Mistrza Janusza! Poprawiam się: to było wino owocowe :oops: Te wiśnie to niestety surowiec zastępczy, żeby nabrać wprawy, Winogrona jeszcze nie urosły...
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2006, 08:35 
Kiper
Kiper

[quote="jantar"]
Mam też pytanie do kolegów w związku z trwałością takich drożdży (przy przechowywaniu w lodówce). Jak wygląda aktywność drożdży przechowywanych ponad oznaczony na opakowaniu czas? I czy takie przetrzymane drożde, jeżeli po rehydratacji będą pracowały, można bez obaw stosować?

Kiedyś użyłem drożdży przeterminowanych o 3 lata, słabiej startowały ale chyba nie miały wpływu na przebieg fermentacji i efekt końcowy. Użyte przeze mnie były hermetycznie zamknięte, z otwartymi może być gorzej, lodówka to "rozmnażalnik" drobnoustojów (szczególnie pleśni).
W twoim przypdadku radziłbym rozuścić je w wysterylizownej (wystudzonej) wodzie wodzie z cukrem i pożywką (najlepiej glukozą z apteki, 2 łyżeczki o na 100 ml; pożywki 1/10 łyżeczki od herbaty), po zakończeniu fermentacji zamknąć w słoiku i wstawić do lodówki. Po roku rozmnożyć w podobny sposób osad i tak dalej aż się szczep wyrodzi (czyli za ok. 20 lat).
Nie należy używać osadu z balona, w nim są nie tylko drożdże i osad na dnie słoiczka może wtedy zawierać niepożądane mikroorganizmy.
Ręce umyć (najlepiej robić to w sterylnych rękawicach jednorazowych), blat czy stolik wydezynfekować. Wodę z cukrem i pożywką, słoiki, pokrywki, łyżki itp. trzeba wysterylizowć poprzez trzykrotne gotowanie i studzenie. Podczas przelewania i mieszania należy mieć w pobliżu zapalony palnik gazowy i wszystko (pokrywkę słoik, łyżkę, itp) "opalać" krótko przed kontaktem z roztworem. Fermentujący słoik najlepiej zamknąć do wysterylizowanego pudełka (n.p. po lodach - taki domowy inkubator) a na czas fermentacji lekko odkręcić pokrywkę, potem mocno docisnąć.
Można oczywiście rozmnażać i hodować na t.zw. skosach ale to jest już dużo trudniejsze.

Ja tak przechowuję różne rodzaje dożdży w słoikach po oliwkach i mają się dobrze :).

Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: środa, 29 listopada 2006, 17:17 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="vladi1"]....Nigdy nie było wiadomo, kiedy wystartuje. I czy w ogóle wystartuje....

Jest jednak druga strona medalu. Zatrzymać drożdże aktywne na 13-14% niezmiernie trudno. Chyba że będzie to wytrawne. Sam się o tym przekonałem dosładzając klarowne już wino po roku. Ideałem były by drożdże aktywne ale o tolerancji max 13-14%

Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 listopada 2006, 19:59 
mistrz
mistrz

Ja nastawiłem wiśniola na 15% i wygląda na to,że drożdże sobie bez trudu poradzą. Na opakowaniu było napisane że wytrzymują do 14%.
Co do rozmnażania, to moim zdaniem szkoda zachodu. Drożdże można kupić za kilka złotych...

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 stycznia 2007, 22:37 
Kiper
Kiper

Tu http://www.browar.biz/sklep.php?ids=2&kat=1207 można znaleźć coś co pomoże w rozmanżaniu i przechowywaniu drożdży w domowych warunakach.

Pozdrawiam
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 21:00 
Ekspert
Ekspert

A co to jabolowe forum????????????
Gdzie ja jestem..uuuuuffffff to sen!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 20:28 
Ekspert
Ekspert

No nie.......pogadajcie sobie o tych płynach zwanych "winami" ja tylko żartowałem!

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 13:20 
mistrz
mistrz

[quote="jantar"]O drożdżach miało byc Panowie, o drożdżach :lol:

Więc dla poddzierżki rozgowora dodam, że także w tym sezonie użyłem pierwszy raz drożdży aktywnych od naszego kolegi Mariusza (IOC efficience).
Po tym pierwszym doświadczeniu nie przewiduję póki co dalszego używania tradycyjnych, namnażanych MD.
Fermentacja w pełnej krasie już po kilku godzinach, ale co spodobało mi się najbardziej to zbity osad drożdży na dnie balona po jej zakończeniu.
Dzięki temu podczas pierwszego obciągu nie było żadnej obawy o zassanie czegoś z dna.

Pytam, bo opakowanie, które kupiłem nie zostało wykorzystane w całości, a w następnym sezonie będzie już przetreminowane.

Drożdże aktywne nie są remedium na wszystkie "problemy" z MD. Nic im nie ujmując - są super - ale maja też swoje mankamenty. Osobiście - mam już za sobą okres euforii nad ich prostotą i szybkością przygotowywania. Obecnie wszystkie swoje wina robię na MD z suchych drożdży (z Multimex lub od Zamojskich), aktywne przechowuje szczelnie zamknięte w lodówce i są przeznaczone na nagłe wypadki tj. restarty lub do miodów pitnych.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 15:32 
czeladnik
czeladnik

Kalinowa (5 x 1) napisał: "... aktywne maja też swoje mankamenty.... "
Jakie??? Podziel się tą wiedzą.

JWK

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1