Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 08:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lutego 2007, 16:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 lutego 2007, 01:00
Posty: 291
Lokalizacja: Białystok
OKI JWK
Mankamenty aktywnych - oczywiście to moje subiektywne odczucia odnośnie Bayanusów, bo tylko takich używałem,:
a) za duża tolerancja na alkohol ( słabsze wina bardziej mi pasują niż mocne)
b) czasami z wina trudno jest się pozbyć aromatów drożdżowych
c) ubić te cholery jest rzeczą nad wyraz trudną.
Ponadto robienie wina z MD ma w sobie jakąś "nutę magii" a uwadnianie drożdży to proces czysto techniczny. Dlatego też pomimo całej prostoty i niezawodności aktywnych, przedkładam nad nie tradycyjne MD. :D
Nie zmienia to w niczym faktu, iż drożdże aktywne zawsze trzymam w lodówce coby były w razie nagłej potrzeby (np. restartu)

_________________
Pozdrawiam Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 08:21 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 8 grudnia 2005, 01:00
Posty: 101
Lokalizacja: Landzmierz i Góra (opolskie)
Witaj Tomku!
Co do Bayanusów, to Twoje zastrzeżenia są pewnie całkowicie usprawiedliwione, ale przecież można zastosować z aktywnych ...Efficience. To wprawdzie ta sama rodzina, jednak - jak podaje Mariusz (Euro-win) ... do 14% (14,5%) alkoholu, co można jeszcze ograniczyć przez zasiarkowanie. Dla mnie istotna jest ich żywotność i niezawodność, czego zazwyczaj nie prezentują t.zw. odmiany szlachetne. Być może jest to wynikiem sposobu ich wcześniejszego przechowywania, bo gdy potrzeba często "odmawiają współpracy". Ale "de gustibus, non disputantum". Pozdrowienia
JWK


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 18:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 lutego 2007, 01:00
Posty: 291
Lokalizacja: Białystok
Witam JWK!
W tym roku zamierzam spróbować nastawić wino na wskazanych przez Ciebie drożdżach Efficience a to ze względu właśnie na ich max. tolerancje na alkohol w granicach 14%. Takie woltaż mi odpowiada w zupełności. Co do kwestii :
[quote="JWK"] Dla mnie istotna jest ich żywotność i niezawodność, czego zazwyczaj nie prezentują t.zw. odmiany szlachetne. Być może jest to wynikiem sposobu ich wcześniejszego przechowywania, bo gdy potrzeba często "odmawiają współpracy". Ale "de gustibus, non disputantum". Pozdrowienia
JWK

to nie do końca się z Tobą zgadzam. O ile robi sie MD na drożdżach z biowinu to masz w 100% rację, ja ich nie tykam ( wg. to czysta loteria i sam miałem kilka niemiłych wpadek z nimi), jednak w przypadku gdy korzystałem z suchych drożdży z firmy Multimex czy od Zamojskich to nigdy nie było problemu z MD a później nastawami. Wszystkie ładnie startowały i pracowały jak należy. Złego słowa o nich nie powiem.

_________________
Pozdrawiam Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 18:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Witam Efficience nie próbowałem ale cały ubiegły sezon robiłem na DSM Fermivin
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... 49&pwd
Do Multimexu większych zastrzeżeń nie mam , no może poza tym że czasem trochę za mocno się pienią i nieco przeciągają fermentację.
W DSM natomiast faza zafermentowania jest dużo szybsza , szybciej też kończą (pewnie ze względu na tolerancję),żadnej piany, no i ten zapach podczas fermentacji , nie do porównania ze smrodkiem z multimexu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 21:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 lutego 2007, 01:00
Posty: 291
Lokalizacja: Białystok
Win będę robił pewnie kilka więc i DSM Fermivin będę miał na czym przetestować - co pewnikiem uczynię. Dziękuje RobertM za podzielenie sie spostrzeżeniami o tych drożdżach. :D

_________________
Pozdrawiam Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lutego 2007, 23:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
Nie wiem czy Efficience zatrzymują fermentację na 14,5% bardzo w to wątpię.
Robiłem na nich wino ad 2006. Wyszło mocne, jak dla mnie za mocne.
Nastaw dosłodziłem, to fakt, ale ostatecznie wyszło trochę zbyt dużo %.
Jak na moje oko (język czy gardło jak kto woli) około 15-16%. Proponuję jednak nie wierzyć, że drożdże przy 14,5% padną i do końca kontrolowac proces fermentacji.

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 11:24 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 lutego 2007, 01:00
Posty: 291
Lokalizacja: Białystok
jantar to i tak lepiej niż bajanusy, które przy sprzyjających okolicznościach mogą dociągnąć nawet do 20 i więcej %, a 18% to norma.

_________________
Pozdrawiam Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 11:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
Ja uprzejmie proszę o wytłumaczenie mi dlaczego wino o większej zawartości alkoholu miałoby być kiepskim winem? :mrgreen:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 12:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Janusz"]Ja uprzejmie proszę o wytłumaczenie mi dlaczego wino o większej zawartości alkoholu miałoby być kiepskim winem? :mrgreen:
Janusz


Zapach alkoholu zaczyna dominować i wszelkie inne aromaty są nieco zamaskowane , szczególnie w winach wytrawnych.

pozdrawiam

Kuba

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 14:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="olmek"][quote="Janusz"]Ja uprzejmie proszę o wytłumaczenie mi dlaczego wino o większej zawartości alkoholu miałoby być kiepskim winem? :mrgreen:
Janusz


Zapach alkoholu zaczyna dominować i wszelkie inne aromaty są nieco zamaskowane , szczególnie w winach wytrawnych.
Rozumiem. Poniewiera niearomatycznie. :lol: :lol: :lol: :lol:
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 17:47 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 422
Lokalizacja: okolice Częstochowy
[quote="RobertM"]Witam Efficience nie próbowałem ale cały ubiegły sezon robiłem na DSM Fermivin
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... 49&pwd
Do Multimexu większych zastrzeżeń nie mam , no może poza tym że czasem trochę za mocno się pienią i nieco przeciągają fermentację.
W DSM natomiast faza zafermentowania jest dużo szybsza , szybciej też kończą (pewnie ze względu na tolerancję),żadnej piany, no i ten zapach podczas fermentacji , nie do porównania ze smrodkiem z multimexu.

Równie pozytywnie oceniam drozdże DSM Fermivin

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 21:58 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 14 lutego 2005, 01:00
Posty: 119
[quote="Zenek"][quote="RobertM"]Witam Efficience nie próbowałem ale cały ubiegły sezon robiłem na DSM Fermivin
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... 49&pwd
Do Multimexu większych zastrzeżeń nie mam , no może poza tym że czasem trochę za mocno się pienią i nieco przeciągają fermentację.
W DSM natomiast faza zafermentowania jest dużo szybsza , szybciej też kończą (pewnie ze względu na tolerancję),żadnej piany, no i ten zapach podczas fermentacji , nie do porównania ze smrodkiem z multimexu.

Równie pozytywnie oceniam drozdże DSM Fermivin
I ja się dołączam do pochwał. Cały zeszły sezon na nich - nawet miodek pitny zrobiłem... ;) Już zamówiłem paczuszkę na ten rok.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 01:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Cytuj:
b) czasami z wina trudno jest się pozbyć aromatów drożdżowych

W przypadku niektórych win oczekuje się żeby dojrzewały nad osadem drożdżowym i przeszły jego szlachetnym aromatem.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 17:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
[quote="tomek"]
Cytuj:
b) czasami z wina trudno jest się pozbyć aromatów drożdżowych

W przypadku niektórych win oczekuje się żeby dojrzewały nad osadem drożdżowym i przeszły jego szlachetnym aromatem.


Bardzo niektórych, :roll: ta produkcja wynosi ok. 0,001 % produkcji wina.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 17:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
[quote="tomek"]
Cytuj:
b) czasami z wina trudno jest się pozbyć aromatów drożdżowych

W przypadku niektórych win oczekuje się żeby dojrzewały nad osadem drożdżowym i przeszły jego szlachetnym aromatem.


Bardzo niektórych, :roll: ta produkcja wynosi ok. 0,001 % produkcji wina.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO