Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 04:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2017, 00:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 147
Lokalizacja: Poznan
Witam Forumowiczów. Pomyślałem, że drożdże zabijające "kuzynów" mogłyby być pomocne np. w zmniejszaniu siarkowania.
Niestety nie mogę znaleźć nic prócz powtarzających się informacji o czynnikach: K1, K2, K28, Klus, Cf8, M12.
Może wyważam otwarte już dawno drzwi, a koledzy i koleżanki wiedzą jakie drożdże mają poszczególne czynniki, wiedzą jak je zdobyć, ba może już je stosowali, stosują i wiedzą jakie też dają efekty organoleptyczne. Zachęcam do chwalenia się informacjami o drożdżach kilerowych.

Pozdrawiam
Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2017, 07:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Bayanusy mają killer factor. Ale są to drożdże silne, które są mało wrażliwe na siarkowani, co oznacza i każde wino (gronowe) przefermentują całkowicie do 0.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 23:11 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 147
Lokalizacja: Poznan
Miałem na myśli np. K1 (V1116) kilku kolegów chwaliło je za restart i pracę w bardzo niskiej temperaturze. Może są osoby, które testowały inne drożdże killerowe nie będące bayanusami?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2017, 11:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Nie testowałem.
http://www.vignevin.com/outils-en-ligne ... tif-8.html
http://www.vignevin.com/outils-en-ligne ... an-10.html
http://www.vignevin.com/outils-en-ligne ... arome.html
http://www.vignevin.com/outils-en-ligne ... blanc.html
http://www.vignevin.com/outils-en-ligne ... -1503.html
http://www.vignevin.com/outils-en-ligne ... excel.html
http://www.vignevin.com/outils-en-ligne ... arome.html

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 11 grudnia 2017, 22:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
ZbyszekTW napisał(a):
Bayanusy mają killer factor. Ale są to drożdże silne, które są mało wrażliwe na siarkowani, co oznacza i każde wino (gronowe) przefermentują całkowicie do 0.

Czyli do wytrawnego się nadają.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO