Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 07:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2020, 22:54 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 7 czerwca 2020, 13:03
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
Drodzy i drogie,

pytanie dotyczy ok. 50l wina białego (niskie PH ~2.9, 12% alkoholu, przed fermentacją dość mocno zasiarkowany moszcz z racji wtedy posiadanej jeszcze mało dokładnej wagi, uzyskane ok. 50mg/l wolnego SO2 - musiałem przewietrzyć), teraz już po fermentacji i dwóch zlaniach, ładnie się klaruje i dojrzewa w stali nierdzewnej, natomiast po zakończeniu fermentacji wskazywało mi 18mg/l wolnego SO2:

1. Próbowałem dodać piro po pierwszym zlaniu, żeby osiągnąć ok. 30mg/l wolnego SO2 - wyliczyłem dawkowanie korzystając z https://enolab.pl/kalkulator-siarkowania-wina/ oraz https://winemakermag.com/resource/1301- ... calculator i otrzymywałem zbieżne wyniki ~1.6g piro. Piro rozpuściłem w pobranej próbce wina i dodałem do całości. Po 3 dniach nie widziałem zmian w wolnym SO2, z czasem spadło do ~10mg/l

2. Przy drugim zlaniu podjąłem drugą próbę zakładając, że rozpuszczenie od razu w winie mogło sprawić, że całe SO2 się związało (lub w jakiś inny sposób niepoprawnie rozpuściło), więc za wyczytanymi poradami przygotowałem 100ml 10%-owego roztworu na wodzie destylowanej i podałem odpowiednio wyliczone 12ml. Po tygodniu wolne SO2 wzrosło, ale do poziomu ~13mg/l , a nie jak celowałem 30mg/l.

Więc teraz:
a. co robię niepoprawnie? Czy z racji dużej ilości siarki na początku teraz może być problem z uzyskaniem więcej wolnego SO2? Czy to kwestia niskiego PH (chociaż tutaj kalkulatory biorą to pod uwagę teoretycznie)? Czy jeszcze coś innego czego nie uwzględniam w obliczeniach?
b. czy martwilibyście się wolnym SO2 na poziomie ~13mg/l jeśli wino jest dokładnie zamknięte pokrywą pływającą? Na teraz nie czuje w smaku/aromacie/kolorze jakiegoś znacznego utlenienia, ale na podstawie książek zakładałem utrzymywanie bezpiecznego 25-30mg/l. Natomiast zastanawiam się czy kolejne sypanie piro nie będzie tylko na szkodę. Zanim się zdecyduję - chciałem zasięgnąć Waszej porady.

Jak zawsze dziękuję za radę!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 10:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Dziwne,co niskie pH (2,9) powinno przyspieszać rozkład pirosiarczynu do wolnego SO2. Dziwi mnie też wartość Twojego pH.
Jak mierzyłeś wartość wolnego SO2?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 19:51 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 7 czerwca 2020, 13:03
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
@PH - mierzone papierkami do pomiaru PH więc oczywiście można dokladniej, ale nie przekracza raczej 3,0. Grona były zebrane dość wcześnie i część pewnie nie była jeszcze wystarczająco dojrzała.

@mierzenie wolnego SO2 - korzystam z tego czeskiego zestawu https://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu/ ... wka-detail który pozwala na miareczkowanie (10ml wina, 1 ml roztworu A [edit: z tego co znalazłem to roztwór
Fehlinga - siarczan miedzi i kwas siarkowy], uzupełniam do odczytu roztworem B - niestety skład nie widzę żeby był gdzieś dokładnie podany).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 20:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4614
Lokalizacja: Rybnik
Odczynnik Fehlinga służy do oznaczania cukrów redukujących a nie SO2

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 21:33 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 7 czerwca 2020, 13:03
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
Hm... głowy nie położę zatem, że ten roztwór A to odczynnik Fehlinga. Natomiast sam pomiar wykonuję zgodnie z dołączoną do roztworów instrukcją opisującą zmierzenie wolnego SO2 - chyba, że zakładamy, że również instrukcja jest nie OK / cały zestaw jest nie OK. Buteleczki i podejście jest takie jak np. tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=nfFoDcl2zc0

Czy macie w takim razie jakieś dobre alternatywy co do zmierzenia poziomu wolnego SO2?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2022, 09:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Ponawiam stare pytanie przedmówcy:
Czy istnieje jakiś gotowy zestaw do pomiaru całkowitego i wolnego SO2 ?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO