Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 17:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2023, 12:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 1 października 2023, 13:07
Posty: 15
Lokalizacja: Zaklików
Przy jakim blg dodajecie cukru podczas fermentacji nastawu wina z winogron? Czekacie na 0 lub -1..2, czy można już w okolicach 2? Wino ma być półsłodkie-słodkie w efekcie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2023, 16:30 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 1 października 2023, 13:07
Posty: 15
Lokalizacja: Zaklików
Moszcz miał jakieś 17 BLG. Nie mogłem trzymać dłużej na krzakach, bo musiałem wyjechać na miesiąc i szpaki by zeżarły. Musiałem zebrać w połowie września.
Docelowo 14-16%. Jak wyjdzie? Nie wiem.
Ten nastaw zamierzam zatrzymać dolewając do litra wina 50-70g brandy (Metaxa 7, albo Stock). W zeszłym roku tak potraktowałem jeden nastaw i rodzina jest zachwycona tym "porto" :)
Winogrona czerwone, "przerobowe".

PS. "Zatrzymywać" będę po dwóch - trzech zlaniach. Jakiś miesiąc przed butelkowaniem, czyli w lipcu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2023, 18:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Aby słodki napój wino podobny 15% alk otrzymać z winogron 17 Blg, to trzeba dodać dużo cukru.
Wg https://enolab.pl/kalkulatory/ (kalkulator potencjalnej zawartoci alkoholu)
Można wyliczyć ile cukru należy dodać aby uzyskać około 15% alk (przy poprawce 3 na niecukry )
Cukier należy podawać na raty aby drożdże nie padły z nadmiaru słodyczy. Zdecydowana większość drożdży poradzi sobie z alkoholem 15%
Po całkowitym przerobieniu cukru na alkohol (np. ok.15%) można wino zlać z nad osadu i dosłodzić na tyle aby zadawalało konsumenta (organoleptycznie)
Takie wino należy jednak na wszelki wypadek zasiarkować aby nie fermentowało dalej (jeżeli drożdże są „silne” np. bayanusy), albo wzmocnić stężonym alkoholem.
Ile tego stężonego alkoholu dodać ?
Na tej samej stronie EnoLab jest też kalkulator cuvee
Powodzenia
PS
A na przyszłość
Są odmiany winorośli które w naszym klimacie pozwalają na wyrób win słodkich bez cuvee z burakiem , np. Marquette, Frontenac (26-27 Brix już pod koniec wrzesnia)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO