Aby słodki napój wino podobny 15% alk otrzymać z winogron 17 Blg, to trzeba dodać dużo cukru.
Wg
https://enolab.pl/kalkulatory/ (kalkulator potencjalnej zawartoci alkoholu)
Można wyliczyć ile cukru należy dodać aby uzyskać około 15% alk (przy poprawce 3 na niecukry )
Cukier należy podawać na raty aby drożdże nie padły z nadmiaru słodyczy. Zdecydowana większość drożdży poradzi sobie z alkoholem 15%
Po całkowitym przerobieniu cukru na alkohol (np. ok.15%) można wino zlać z nad osadu i dosłodzić na tyle aby zadawalało konsumenta (organoleptycznie)
Takie wino należy jednak na wszelki wypadek zasiarkować aby nie fermentowało dalej (jeżeli drożdże są „silne” np. bayanusy), albo wzmocnić stężonym alkoholem.
Ile tego stężonego alkoholu dodać ?
Na tej samej stronie EnoLab jest też kalkulator cuvee
Powodzenia
PS
A na przyszłość
Są odmiany winorośli które w naszym klimacie pozwalają na wyrób win słodkich bez cuvee z burakiem , np. Marquette, Frontenac (26-27 Brix już pod koniec wrzesnia)