Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 11:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 października 2023, 22:24 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 11 lutego 2016, 16:02
Posty: 663
Lokalizacja: Nowy Sącz
Pytanie do ekspertów - co sądzicie o takim sposobie stosowania bentonitu:
"Bentonit można dodać do naczynia fermentacyjnego dowolnej odmiany, ale jest on szczególnie korzystny w przypadku fermentowanych w zbiorniku białych i różowych win, które wymagają stabilizacji białka. Mówiąc dokładniej, z tej praktyki najbardziej korzystają odmiany wysokobiałkowe, takie jak Sauvignon blanc i Gewürztraminer, a także inne wina białe i różowe, które wcześnie rozpoczynają butelkowanie. Wczesna stabilizacja białek pozwala na zachowanie aromatów, minimalizuje etapy przechowywania i oszczędza czas w porównaniu z dodatkami bentonitu pofermentacyjnego."
tłumaczenie Googla, całość w jęz angielskim tutaj:
https://scottlab.com/fermenting-on-bentonite

_________________
In vino veritas
Pozdrawiam - Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 października 2023, 06:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
Robiłem taki eksperyment kilka lat temu. Nie zauważyłem ani jakiś negatywnych ani pozytywnych efektów w porównaniu do klasycznego podejścia. Zresztą podejście to też może być różne, bo można bentonit stosować na etapie moszczu lub wina.
Trzeba mieć na uwadze też to że bentonit hamuje aktywność enzymów (wiąże je - wszak enzymy to też białka) i jeśli ktoś stosuje preparaty zawierające β-glukazydazę w celu uwolnienia aromatów z prekursorów to dodanie zbyt wcześnie bentonitu może być przeciwskuteczne.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 09:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 280
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Ja w tym sezonie robienia win zamierzam stosować bentonit w trakcie fermentacj czyli zostanie dodany razem z pvpp po sedymentacji. Czytałem trochę na ten temat i z trzech terminów dodawania bentonitu ten wydaje się dla mnie najlepszy.
Cytat z artukulu.
"Nową metodą, z rzekomo odpowiednio do tego przystosowanym bentonitem, jest jego zastosowanie razem z całym „materiałem fermentacyjnym”, wraz z rozpoczęciem tego procesu. Tak „zaaplikowany” bentonit tworzy później wspólnie z innymi związkami osad pofermentacyjny. Generalnie takie działanie postrzega się jako korzystne i pełne zalet"


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO