Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 21:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 18 września 2011, 16:44 
przedszkolak
przedszkolak

Czy któryś z kolegów lub koleżanek zechciałby podzielić się swoimi wnioskami na temat wyrobu wina z odmian deserowych ? Dlaczego labruska jest u nas traktowana jako surowiec trzeciej klasy na wino ? Latem rozmawiałem z współwłaścicielką szkółki sadzonek winorośli na temat wina z labruski , i co mnie bardzo zdziwiło kobieta bardzo pozytywnie oceniała takie wina . Więc dlaczego nic nie piszemy o tym ? Wstydzimy się labruski?

PostNapisane: niedziela, 18 września 2011, 17:28 
Ekspert
Ekspert

Wilk400 napisał(a):
Czy któryś z kolegów lub koleżanek zechciałby podzielić się swoimi wnioskami na temat wyrobu wina z odmian deserowych ? Dlaczego labruska jest u nas traktowana jako surowiec trzeciej klasy na wino ? Latem rozmawiałem z współwłaścicielką szkółki sadzonek winorośli na temat wina z labruski , i co mnie bardzo zdziwiło kobieta bardzo pozytywnie oceniała takie wina . Więc dlaczego nic nie piszemy o tym ? Wstydzimy się labruski?

Wilku !
Nieprawda
Napisaliśmy już bardzo dużo o labrusce na tym forum ; o smaku , o winie , o chorobach itd.
Trzeba to tylko odszukać !
Wnioski też już były na temat wina z labrusci i wina z odmian deserowych.
Trzeba szukać, albo poprosić o pomoc w odszukaniu.
PS
Nie wypada klepać w nieskończoność jakiegoś tematu , jeżeli w tym temacie nie nastąpiło nic nowego do zakomunikowania na forum :mrgreen:
"...i co mnie bardzo zdziwiło kobieta bardzo pozytywnie oceniała takie wina . Więc dlaczego nic nie piszemy o tym ? Wstydzimy się labruski?"
Kobietom naogół bardziej odpowiada ten smak niż mężczyznom (ale o tym też już było :lol: )

PostNapisane: środa, 21 września 2011, 08:12 
Kiper
Kiper

Wilk400 napisał(a):
..Dlaczego labruska jest u nas traktowana jako surowiec trzeciej klasy na wino ?... Więc dlaczego nic nie piszemy o tym ? Wstydzimy się labruski?

Ponieważ ambitnemu winiarzowi nie przystoi robić wina z labruchy. Na forum piszą tylko ambitni winiarze ( ja do nich nie zaliczam się ) bo pijam labruchy i godne wina i można to pogodzić, co nie znaczy, że nie dostrzegam różnicy w jakości i smaku. Powtórzę słowa przytoczone przez DW " nie jestem ortodoksem "

PostNapisane: środa, 21 września 2011, 15:37 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
gronkowiec napisał(a):
Ponieważ ambitnemu winiarzowi nie przystoi robić wina z labruchy.

Póki co nie mam szans na bycie "ambitnym winiarzem" bo jestem skazany na robienie wina z labruchy z racji tego iż nie mam skąd wziąć szlachetniejszych winogron. Na własne muszę jeszcze poczekać roka, dwa, trzy... o ile się w ogóle doczekam.

PostNapisane: środa, 21 września 2011, 21:18 
mistrz
mistrz

no tak , nie przystoi ale od czegoś trzeba zacząć, nie każdy w kolejnym roku dochowa się ilości przerobowo - przerobowych, ja walczę z ontario, zawsze coś innego wyjdzie, i na przednówku spożyć sie da, może niedługo dojdę do lepszych mieszańców, póki co nie mam jeszcze własnego plennego przychówku, więc uczę się na tym co mam, i próbuję, porównuje, nie wiem co komu smakuje, ale tytułowe wino to jak dla mnie różowe Carlo Rosi, z nutą landrynki, malinki, lub truskawki, choć jak w wątku - kobiety to lubią

niva
pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2011, 13:12 
Kiper
Kiper

Z tymi lepszymi odmianami to różnie bywa. Mam IR, Gołuboka, Sewra i Dunaja, MO, Aurorę Wel, GF-83, które mają już 4 lata i niestety jeszcze wina z nich nie zrobiłem, tylko zjadam owoce bo jest ich niedużo. Liczyłem na ten rok (po gradzie w 2010), że już coś będzie, ale przytrafił się mączniak po deszczach. Pozostaje tylko labruska. Mam doświadczenie jak z niej zrobić pijalne wino.

pozdrawiam Janusz

PostNapisane: wtorek, 27 września 2011, 19:26 
Ekspert
Ekspert

Zrobienie wina z Marchala , LM , Baco Noir ,Swensona R, Einsat Sedlees czy innych riparii , labrusek nie jest zbyt trudne . Poćwiczyc można . Zawsze będzie to jednak wstęp do prawdziwych win . Zbyszek

PostNapisane: środa, 21 listopada 2012, 10:31 
nowicjusz
nowicjusz

JanuszJ49 napisał(a):
Z tymi lepszymi odmianami to różnie bywa. Mam IR, Gołuboka, Sewra i Dunaja, MO, Aurorę Wel, GF-83, które mają już 4 lata i niestety jeszcze wina z nich nie zrobiłem, tylko zjadam owoce bo jest ich niedużo. Liczyłem na ten rok (po gradzie w 2010), że już coś będzie, ale przytrafił się mączniak po deszczach. Pozostaje tylko labruska. Mam doświadczenie jak z niej zrobić pijalne wino.

pozdrawiam Janusz

A możesz podać przepis jak wykonać dobre wino z labruski?

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 17:12 
mistrz
mistrz

chętnie bym również przeczytał przepis na dobre wino z labruski :) moje krzaczki mają dopiero roczek HA hA :)

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 21:08 
czeladnik
czeladnik

Trzeba powiedzieć, że labruska labrusce nierówna. Labruska to Concord, labruska to Ontario, labruska to Swenson Red. Dobre wino z labruski trzeba po prostu umieć zrobić. Każdy musi sam wypracować swój przepis. Trzeba umieć "przykryc" lub wyeliminować labruskowy posmak.
Najlepsze wino z labruski jakie piłem to wino likierowe R. Myśliwca ze Swensona. "Palce lizać."

PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 10:05 
Kiper
Kiper

a mi się zdawało że SR to hybryda - ja tam nic lisiego nie czuję tak jak w Ontario czy kuńkordzie...i dlatego ci smakowało to wino

PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 10:30 
czeladnik
czeladnik

Z genealogii SR wynika,że :
50%V.vinifera +25%V.labrusca +6,25%V.rupestris +12,5%V.riparia
+6,25%V.lincencumii

Dla Ontario:
Ontario = Winchel x Moore?a Diamond
25% Vitis vinifera + 75% Vitis labrusca

Dla Concorda:
Concord ? 100% V.labrusca

Stąd ta różnica w smaku.

Pozdrawiam
Roman

PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 15:05 
Ekspert
Ekspert

krosam napisał(a):
+6,25%V.lincencumii ...

Swenson Red może być spokojnie uznany za V.vinifera (w sensie w jakim Niemcy do V.vinifera zaliczyli Rondo i inne hybrydy). Nie zawiera bowiem charakterystycznych dla mieszańców diglucozydów, a jedynie monoglucozydy - czyli jak najczystsza vinifera.

PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 17:12 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Swenson Red może być spokojnie uznany za V.vinifera (w sensie w jakim Niemcy do V.vinifera zaliczyli Rondo i inne hybrydy). Nie zawiera bowiem charakterystycznych dla mieszańców diglucozydów, a jedynie monoglucozydy - czyli jak najczystsza vinifera.

Możesz Daniel podać źródło tej wiedzy ? Czy dotyczyło to zawartości w owocach czy w winie ? To ważne, ponieważ nie istnieją samodzielne związki o nazwach mono- czy diglukozydy, tylko antocyjany mono- lub diglukozydowe, a wina białe są raczej wogóle pozbawine antocyjanów.

PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 20:16 
czeladnik
czeladnik

DW napisał(a):
krosam napisał(a):
+6,25%V.lincencumii ...

Ja nie byłbym takim optymistą.

Dla porównania Rondo:
75%V.vinifera + 25%V.amurensis

Różnica jest chyba widoczna.
R. Piątek w opisie SR też pisze o smaku labruski. To 25% jest więc wyczuwalne, ale w tym wątku nie o to chodzi żeby się spierać ile jest "cukru w cukrze" lub labruski w labrusce, tylko jak zrobić dobre wino z czegoś co jest uznawane za gorsze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1