Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 17:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 16:57 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
-Nie wiem ile zostało jeszcze dni do zbioru winogron, bo pogoda na zimniejszą może się zmienić na początku października ,a wyniki pomiarów Brix nie są zadawalające. Stąd moje pytanie, jeżeli Rondo,regent zostaną na 17-18 Brix to da się z tego zrobić wino bez dodawania cukru?

-W tym artykule podane są przykładowe stosowane drożdże ,pożywki do wyrobu win ,warto zastosować te same co podane ,przez autora artykułu?
http://ourfirstwine.blogspot.com/

-Stosował ktoś z was te drożdże ? ;
Mycoferm Cru 05
Do win czerwonych, przerabiają od 10 do 30 % kwasu jabłkowego, tworzą wina z aromatami ciemnych owoców leśnych, jeżyn.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 17:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
piotr60 napisał(a):
-Nie wiem ile zostało jeszcze dni do zbioru winogron, bo pogoda na zimniejszą może się zmienić na początku października ,a wyniki pomiarów Brix nie są zadawalające. Stąd moje pytanie, jeżeli Rondo,regent zostaną na 17-18 Brix to da się z tego zrobić wino bez dodawania cukru?

.....

Da się na poziomie alkoholu ok.10%
Ale lepiej wtedy przerobić to na soki ?(prawdopodobnie ?), bo nie spotkałem jeszcze ronda ani regenta z takim alkoholem ( a tym bardziej dobrego czerwonego wina)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 17:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Trudniejsze pytanie, to jest takie; jak zrobić wino z Ronda/Regenta który ma 10g kwasu?
Można zrobić różowe, które lepiej zniesiewyższą kwasowość.
Można próbować drożdże redukujące kwas, np. Maurivin B.
Można próbować wymrażania w zimie.

Też się zastanawiam, bo u mnie kwasiory jeszcze na krzakach :-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
Trudniejsze pytanie, to jest takie; jak zrobić wino z Ronda/Regenta który ma 10g kwasu?
Można zrobić różowe, które lepiej zniesiewyższą kwasowość.
Można próbować drożdże redukujące kwas, np. Maurivin B.
Można próbować wymrażania w zimie.

Też się zastanawiam, bo u mnie kwasiory jeszcze na krzakach :-)

Kwasiory na krzakach ronda i regenta we Wrocławiu ?!!!!
To co ja mam powiedzieć o tych odmianach na północnym Mazowszu i to w dodatku na krzewach owocujących z pąków zapasowych?!
U mnie ok.18-19 Brix i mam nadzieję ,że jak zwykle na przełomie wrzesień/październik będą nadawać się do zbioru!!!!!
A co mogą powiedzieć ci co uprawiają rondo w Estonii , Finlandii i Suwałkach ?
Najlepsze wino Rondo 2005 z winnicy w Suwałkach !!?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 19:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie kwasiory.
Ale mam ciężką ziemię, zadarnioną cała winnicę i chyba przez to późny start na wiosnę i późne dojrzewanie.
Ale mam nadzieje, że to dobrze wpłynie na jakość :D

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 19:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
zbyszekB napisał(a):
Najlepsze wino Rondo 2005 z winnicy w Suwałkach !!?

To potwierdza że Rondo z północnych regionów daje lepsze wina. :wink:

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Póki liście na krzakach - jest nadzieja na cukier :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
@ZbyszekTW
1 zlikwiduj trawę
2 nie przeciążaj

@piotr60 nie chodzi o cukier czy kwasy, tylko całość musi grać. Jak masz niedojrzałe owoce to czerwonego nie ma sensu robić.
Może różowe się uda, ale na siłę fermentować zielone pestki, trawiaste skórki. Pomyśl co z tego wyjdzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:28 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
W smaku owoce regenta rondo smakują jak dojrzałe .
Są gdzieś na forum zdjęcia dojrzałych pestek winogron ,żebym mógł porównać ze swoimi?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:47 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
Sprawdziłem przed chwilą pestki ,bo mam jedno grono w domu co dzisiaj zerwałem i wyglądają na brązowe.

Zrobię jutro zdjęcie i spróbuję dołączyć do mojego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Pogryź pestki, spróbuj skórki, jak nie będzie piekące, ściągające to może coś wyjdzie. Kwas zmierz, bo tak to sobie teoretyzujemy. Czekaj jeszcze ze zbiorem, spieszy ci się gdzieś?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 21:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
piotr60 napisał(a):
W smaku owoce regenta rondo smakują jak dojrzałe .
Są gdzieś na forum zdjęcia dojrzałych pestek winogron ,żebym mógł porównać ze swoimi?

Pestki odmiany Regent mają być brązowe w całości (dojrzałe)
Pestki odmiany Rondo nie wybarwiają się w całości mimo ,że owoce już dojrzałe.
Zdjęcia pestek dojrzałych i nie dojrzałych odmiany Rondo zrobił i załączył gdzieś na tym forum forumowicz Jerzy (Jerzy S.) ten od najlepszego wina Rondo 2005. Trzeba tylko poszukać na forum winogrona.org (ja jestem zbyt leniwy- mea culpa)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 21:11 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
Nigdzie sie nie spieszę .Obserwuję tylko zapowiedzi pogodowe, że od października noce będą po 4-5 stopni i boję się że szara pleśń wejdzie.

Na razie winogrona zabezpieczone Switch 62 5 wg,ale z racji karencji 21dni ,nie chcę już powtarzać oprysku.

Sprawdzę kwasowość ,zamówiłem co potrzeba w sklepie internetowym,i czekam na dostawę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 22:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Dojrzałość pestek określa się nie tylko po kolorze,ale i po smaku...
Przegryzione dojrzałe nasiono winorośli powinno mieć smak orzecha.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 23:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jano napisał(a):
Dojrzałość pestek określa się nie tylko po kolorze,ale i po smaku...
Przegryzione dojrzałe nasiono winorośli powinno mieć smak orzecha.
__________________
Pozdrawiam - Janek

Tak,
bo np odmiany ripariowate (MF,LM.Frontenac,Marquette itd) bardzo wcześnie wybarwiają nasiona zanim owoce nadają się na wino (dobre wino :wink: )
I tu najczęściej jest popełniany błąd w ocenie dojrzałości tych odmian przy zbiorze . Posmaki ripariowate, tak jak przy zbiorze niedojrzałego CS i Cabernet Cortis - tu obsmaki trawiasto paprykowe.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO