Teraz jest poniedziałek, 1 września 2025, 15:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2016, 09:18 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2016, 11:52
Posty: 159
Lokalizacja: Przedecz
Witam. Pierwsze wino mojej mamy powstało w ubiegłym roku z winogron pozyskanych od wuja. Jest to raczej labruska, owoce były całkiem sporawe ale tak na prawdę nie znam się więc nie wiem jak ją rozpoznać. Problem tkwi w tym że po upływie tego roku wino nadal jest mętne. Smak mama ocenia że jest ok jak dla niej, wiec chciałbym podjąć próbę ratowania z owej mętności i przy okazji spróbować poprawić smak żeby byłą bardziej zadowolona. Wiem jak sklarować bo na próbę wyklarowałem ją żelatyną i pomogło ale chciałbym to zrobić poprzez dofermentowanie z innymi owocami. Próbowałem już rodzynkami i tu również winko ładnie się wyklarowało ale smak hmm.. dość dziwny. Może za długo te rodzynki trzymałem. W okolicy rośnie dużo tarniny i dzikiej róży. Który z tych owoców byłby idealny żeby dosmaczyć winko i przy okazji sklarować? Czy problem klarowności tyczy się nadmiaru garbników w labrusce? Jeśli tak to pewnie tarnina nie będzie najlepsza w tym celu? Chcę podjąć eksperyment bo owoców jest każdego roku sporo, więc jak wyjdzie coś sensownego to mama będzie co rok zadowolona :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 02:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
Spróbuj zapytać tu.http://wino.org.pl/forum
Albo tam :D http://www.klubwiniarzy.pl/forum/
Tutaj tylko gronowe wina,sam kiedyś,na początku pytałem tutaj o inne niż gronowe :lol:

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 10:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5520
Lokalizacja: Łódź i okolice
Przemek vasteq ma swój wątek na wino.org.
vasteq jak Ci nie odpowiada aromat labruski zrób wermut.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 11:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Wina z labruski nie da się urozmaicić, ponieważ zawsze będzie dominował smak i aromat. Wielu moich znajomych robi wina mocne półsłodkie z labruch. Nie wszystkie są poprawnie zrobione, bo niektóre capią sztychem octowym i przepoconym gumofilcem.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 12:02 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2016, 11:52
Posty: 159
Lokalizacja: Przedecz
Wermutów muszę się nauczyć robić, ale tu dochodzi też sprawa sklarowania tego wina, bo jak pisałem jest nadal mętne. Więc coś po prostu chce dorzucić. Chyba dorzucę z kilo DR albo tarniny albo oba na raz :P

-- piątek, 11 listopada 2016, 12:02 --

Chciałbym się dopytać jeszcze - problem klarowności labruski wynika z nadmiaru czy niedoboru garbników w owocach? I jeśli tak jest to czy tarnina, która ma dużo garbników, będzie pomocna czy wręcz odwrotnie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 12:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5520
Lokalizacja: Łódź i okolice
Daj temu winu czas. Swego czasu robiłem też wino z labruski. Nie miałem problemu z klarownością.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 12:15 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2016, 11:52
Posty: 159
Lokalizacja: Przedecz
Rok minął :) Myślisz że to coś pomoże?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 12:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5520
Lokalizacja: Łódź i okolice
Rzeczywiście rok to już powinno się sklarować. Nie wiem czy dofermentowanie czymś pomoże. Jeśli sklarowałeś próbkę to może idź dalej tą drogą. A w najgorszym wypadku możesz uszlachetnić termicznie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 12:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7016
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
... A w najgorszym wypadku możesz uszlachetnić termicznie.

A dleczego w najgorszym wypadku ?
Francuzi w najlepszym wypadku robią z tego armaniak :!: :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 12:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Armaniac można robić tylko z 4 odmian. Reszta tylko może go udawać. Nie mówiąc już o smrodzie labruski.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 13:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7016
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wuj @wasteq'a uprawia właśnie tą czwartą odmianę (Baco 22A) z której Francuzi wyrabiają armaniaki :lol: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 14:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5520
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zbyszku to bardziej Baco polaco. :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 14:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Nie mówiąc już o smrodzie labruski.

Paweł, przypomniało mi się takie stwierdzenie z jakiejś dyskusji z przed lat w sensie a może i dosłownie - "tfu,tfu Seneca" .
Po latach niektórzy z wcześniejszych dyskutantów jedli Senecę nie plując, ba nawet dali radę przerobioną przełknąć nie wypluwając.
Myślisz, że smak się jakoś zmienił, chyba nie, raczej pod tę nazwę jaki i pod nazwę labruchy jest ładowanych dużo różnych mieszańcowych odmian i bez konkretnej nazwy odmiany ta dyskusja zbyt wiele nie da.

"Labruska" raczej słodka, ale Senecę robię przeważnie wytrawną lub prawie wytrawną.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 15:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7016
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
Zbyszku to bardziej Baco polaco. :lol:

To mi się podoba :lol:
Z mojego "Baco polaco" a konkretniej Swenson Red zrobiłem armaniac'a i jest super - "mucha nie siada..."
Francuzi mogą mi teraz jedynie pozazdrościć, że w odpowiednim czasie nie zdecydowali się na tą odmianę zamiast Baco Blanc :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO