Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 12:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 20:53 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
Witam,
czym dopełniacie pod korek po fermentacji alkoholowej?
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 21:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=10222

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 22:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Ja też reaktorem jądrowym :D , ale o ciut innej konstrukcji :)

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 10:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Temat ten był już wielokrotnie poruszany na forum. Na forum podawane były różne sposoby uzupełniania przestrzeni pod korkiem a nad winem przy produkcji jednostkowej w balonach fermentacyjnych. Przepisowo przestrzeń ta w butli fermentacyjnej powinna wynosić około 2 cm pomiędzy lustrem wina a dolną krawędzią rurki fermentacyjnej. Najstarszym i najdłużej stosowanym sposobem stosowanym od wieków jest uzupełnianie tej przestrzeni kulkami szklanymi, które można kupić w sklepie z akcesoriami winnymi. Jeżeli jednak temperatura w pomieszczeniu z butlą waha się o kilka ładnych stopni to w butli poziom płynu się zmienia i ta przestrzeń musi być trochę większa. Kiedy jednak wina ubywa po trochu bo komuś bardzo smakuje i go podkrada dobrym sposobem jest zapełnienie przestrzeni CO2. Tak jak podali koledzy otrzymuje się go w wyniku reakcji w butelce po zmieszaniu np. sody oczyszczonej i octu lub kwasku cytrynowego. Niektórzy polecają wypełnienie tej przestrzeni azotem, który jest również cięższy od powietrza i również jest gazem obojętnym ale ja nie jestem chemikiem i nie mam zdania, który gaz jest lepszy. Ja swoje wino białe leżakuję w butli co najmniej pół roku a wino czerwone co najmniej przez rok zanim rozleję go do butelek.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 05:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Lepszy azot

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 18:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
marttinezz napisał(a):
Witam,
czym dopełniacie pod korek po fermentacji alkoholowej?
Pozdrawiam

Witam
Może jednak wystarczy przelać do mniejszego zbiornika.... i na taki wydać kasę bo przyda się na następny raz....

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 18:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Leszek_B napisał(a):
Może jednak wystarczy przelać do mniejszego zbiornika.... i na taki wydać kasę bo przyda się na następny raz....
Z tym Leszku, przy produkcji wina w warunkach amatorskich może być problem.Jeśli ktoś wytwarza małe ilości wina to ciężko jest dopasować odpowiedni zbiornik w którym zmieści swoje wino pod korek.Ja zrobiłem 18 lirów wina z Regenta które w tej chwili fermentuje w butli o pojemności 18,9 litra.Nie wiem czym po fermentacji mam to uzupełnić,więcej wina na dolewkę nie posiadam.Jedyne wyjście to kupić 15 litrowy zbiornik a nadwyżkę od razu wypić :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 19:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
andrew54 napisał(a):
Leszek_B napisał(a):
Może jednak wystarczy przelać do mniejszego zbiornika.... i na taki wydać kasę bo przyda się na następny raz....
Z tym Leszku, przy produkcji wina w warunkach amatorskich może być problem.Jeśli ktoś wytwarza małe ilości wina to ciężko jest dopasować odpowiedni zbiornik w którym zmieści swoje wino pod korek.Ja zrobiłem 18 lirów wina z Regenta które w tej chwili fermentuje w butli o pojemności 18,9 litra.Nie wiem czym po fermentacji mam to uzupełnić,więcej wina na dolewkę nie posiadam.Jedyne wyjście to kupić 15 litrowy zbiornik a nadwyżkę od razu wypić :)

O tym pisałem.... Przy takich ilościach robię rozlew do 15 i np. 2 litry by po kolejnym obciągu mieć na uzupełnienie do 15 litrów bo ja czekam 3 - 4 lata, aż nada się do spożycia....
Jeśli masz stały dopływ surowca w takiej ilości to szkło Ci się przyda.... i za rok nie będzie problemu.....
Nie wspominając o kolejnych rozmiarach balonów 10 i 5 litrów, przy pomocy których możesz zrobić obciąg do 10 litrowego, a pozostała ilość do butelek na spożycie itd. Jakoś przez te 10 lat nie pokusiłem się o uzupełniacze w postaci kulek szklanych czy innych wynalazków... bo bardziej celowe było mieć wszystkie rozmiary balonów.

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 19:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Leszek_B napisał(a):
O tym pisałem.... Przy takich ilościach robię rozlew do 15 i np. 2 litry by po kolejnym obciągu mieć na uzupełnienie do 15 litrów bo ja czekam 3 - 4 lata, aż nada się do spożycia....
Racja,po zlaniach znad osadu wina będzie coraz mniej i trzeba będzie to uzupełniać.Chyba będę musiał zainwestować w mniejszy zbiornik.Wniosek,warto jest mieć balony o różnych pojemnościach.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO