andrew54 napisał(a):
Leszek_B napisał(a):
Może jednak wystarczy przelać do mniejszego zbiornika.... i na taki wydać kasę bo przyda się na następny raz....
Z tym Leszku, przy produkcji wina w warunkach amatorskich może być problem.Jeśli ktoś wytwarza małe ilości wina to ciężko jest dopasować odpowiedni zbiornik w którym zmieści swoje wino pod korek.Ja zrobiłem 18 lirów wina z Regenta które w tej chwili fermentuje w butli o pojemności 18,9 litra.Nie wiem czym po fermentacji mam to uzupełnić,więcej wina na dolewkę nie posiadam.Jedyne wyjście to kupić 15 litrowy zbiornik a nadwyżkę od razu wypić

O tym pisałem.... Przy takich ilościach robię rozlew do 15 i np. 2 litry by po kolejnym obciągu mieć na uzupełnienie do 15 litrów bo ja czekam 3 - 4 lata, aż nada się do spożycia....
Jeśli masz stały dopływ surowca w takiej ilości to szkło Ci się przyda.... i za rok nie będzie problemu.....
Nie wspominając o kolejnych rozmiarach balonów 10 i 5 litrów, przy pomocy których możesz zrobić obciąg do 10 litrowego, a pozostała ilość do butelek na spożycie itd. Jakoś przez te 10 lat nie pokusiłem się o uzupełniacze w postaci kulek szklanych czy innych wynalazków... bo bardziej celowe było mieć wszystkie rozmiary balonów.