Teraz jest piątek, 7 listopada 2025, 14:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 października 2024, 12:42 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 18:58
Posty: 78
Lokalizacja: Warszawa/Sandomierz
W piątek zebrałem i nastawiłem merlota, z racji tego że rok kiepski to było tego niewiele- po odszypułkowaniu wyszło niecałe 2kg, ale pierwsze podejście, szkoda nie spróbować.
Po zgnieceniu brix soku 20,6 (efraktor) co teoretycznie daje alko ok 11%.
Dodałem nieco piro ( a konkretnie - 2,5ml roztworu 10%, co daje 0,15g piro na 1l moszczu), po ok 2 godzinach do całości poszły drożdze ( wcześniej uwodnione) i pozywka ( ok 100ml wody z drożdzami), zamknięte w wiaderku i odstawione w pomieszczeniu ok 20st. W sobote- nie widać by w rurce bulgotało, poziom wody taki sam, ale nastaw spieniony - ewidentnie jakby pracował ( czuć na zewnątrz drożdze, temp pomieszczenia 20,5 st, temperatura wiaderka na wysokości cieczy - 22.8st, więc chyba "grzeje".) O d czasu do czasu wstrząsane. Dziś( niedziela) - dalej nic w rurce, ale że spienione - sprawdziłem brix - wyychodzi ok 11 czyli najwyraźniej "żre".. Co jest nie tak że w rurce cisza.. wiaderko fermentacyjne na 3l, wydaje się że jest szczelne.. korek - też wydaje mi się że szczelny ale zapach obok jest.. co tu może być nie tak? Ewidentnie gdziś "ucieka" chyba ciśnienie ale ..jak to sprawdzić?

No i drugie pytanie ( bo z tam małą ilością jeszce nie walczyłem) - chciałbym uzyskać ok 13-14 % wiec trzeba lekko dosłodzić -ale.. hmm, wiem jaą objętość (i wagę) mia całość..skąd mam wiedzie ile będzie miało objętości po odciśnięciu, a chyba dosłodzić warto jużteraz? czy poczekać ( ile?), odcisnąći dopiero dosłodzić - jak już objętość będzie znana?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 października 2024, 13:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 548
Lokalizacja: Alwernia
Z 2 kg owoców po wyciśnięciu będziesz miał około 1,2-1,5 l wina, możesz sobie obliczyć ile dodać cukru i dodać już. Refraktometrem się nie sprawdza zawartości cukru w fermentującym winie bo wynik będzie błędny, refraktometr służy tylko do sprawdzania cukru w sokach gdzie nie ma alkoholu. Jak owoce są spienione to pewnie fermentacja trwa a w rurce pracy nie widać bo jest gdzieś nieszczelność, nikt ci nie powie gdzie ona jest.

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 października 2024, 16:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 458
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
Cukier trzeba było dodać od razu, dało by się zmierzyć. Teraz to wagowo musisz przeliczyć .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 października 2024, 16:34 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 392
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
3 możliwe miejsca nieszczelności. Gdzieś ucieka co2.
- plastkowa rurka się rozszczelniła np. po dezynfekowaniu wrzątkiem
- styk korek-gąsior (dobij korek, albo dokręć taśmą)
- styk rurka-korek (okręć taśmą rurkę)

Ja miałem wszystkie 3 problemy :)

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 października 2024, 18:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 458
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
Ale to jest w wiaderku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 października 2024, 18:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3366
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Plastikowe rurki fermentacyjne bardzo często mają zadziory na zgrzewie, które trzeba zeszlifować a i to może nie pomóc.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 października 2024, 19:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 548
Lokalizacja: Alwernia
Jeszcze jak to jest pojemnik typu wiadro to problem może też być między pojemnikiem a deklem/pokrywą. Np jakaś zakręcana pokrywa bez uszczelki

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO