Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 03:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 28 maja 2005, 17:53 
winogrona biale z ciemnymi, np aurore z swenson red ??????
dzieki za pomoc

PostNapisane: środa, 7 września 2005, 12:40 
Ekspert
Ekspert

Swenson red to nie jest bardzo ciemny. W praktyce amatorskiej mozna łączyć, choć zawodowcy robią to rzadko i ponoc tylko w najlichszych winach. Jeśli potraktujesz winogrona z obu odmian jak winogrona białe - czyli wycisniesz moszcz powinno wyjść wino różowe - dośc blade. Kolor możesz wzmocnić dodając nieco przegotowanego soku z owoców bzu czarnego. Jesli ma to być wino gronowe to mozesz odcisnać oddzielnie Aurorę, oddzielnie Swensona , moszcze zmieszać i fermentowac w balonie a skórki ze Swensona (niezbyt mocno wyciśniętego) zafermentować w wiadrze z pokrywką przez jakieś 4-5 dni i odciśniety, mocniej zabarwiony moszcz dodac do balona. jesli jednak Swenson red'a masz zdecydowanie wiecej niż Aurory to przefermentuj go całego w miazdze a po odcisnięciu moszczu z miazgi po ok. tygodniu dodaj moszcz z Aurory. Z pewnością błędem byłoby fermentowanie Aurory w miazdze.

PostNapisane: środa, 7 września 2005, 15:23 
czeladnik
czeladnik

[quote="DarekRz"]W praktyce amatorskiej mozna łączyć, choć zawodowcy robią to rzadko i ponoc tylko w najlichszych winach.

W tym nie mogę się do końca zgodzić...

Przecież w Szampanii uzyskuje się najlepsze ,,wina z bąbelkami'' łacząc właśnie 2 odmiany o jasnych owocach i 1 o owocach... granatowych. niestety nie pamiętam odmian.

Pozdrawiam,
Przemek.

PostNapisane: środa, 7 września 2005, 18:46 
Kiper
Kiper

Ktoś mi powiedział czy tam gdzieś słyszałem... :wink: że istnieje taki sposób nasadzania winnicy różnymi odmianami winorośli (ale nie przypadkowymi !) które później zbiera sie razem w jednym czasie i razem tłoczy .W ten sposób uzyskany moszcz jest jak gdyby namiastką kupażu . Po prostu zamiast mieszać gotowe wina miesza się sok .

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl

PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 08:42 
Ekspert
Ekspert

Tak, ale raczej chodzi o mix ;) z gron jednego rodzaju - jedynie odmiany inne. Jednak jasne z jasnymi , ciemne z ciemnymi (oczywiście są i wyjątki - ale piszę o regułach :) )
Zzbycho - champagne to oddzielna bajka. Co prawda robi się blanc de noire - czyli białego szampana z ciemnych gron Pinot Noire, czy tak jak piszesz mieszając moszcz Chardonnay i tłoczony na blanc moszcz z Pinot Noire (np. brut Heritage) - ale to tylko w szampanach i Pinota traktuje się wowczas jak jasne winogrona - żadnej fermentacji w miazdze tylko tłoczenie. Trzeba jednak miec takie odmiany jak Pinot Noire i Chardonnay :D :lol:

Ostatnio edytowano piątek, 9 września 2005, 05:56 przez DarekRz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 13:47 
nowicjusz
nowicjusz

Taki Mysliwiec ("Wino z własnej winnicy") np. podaje ze ze swensona wychodzi wino białe, tak że jakby sie tego trzymać to, żadne mieszanie czarnego z białym tylko dwóch białych(swenson, aurora) a co ztego wyniknie to czas pokaże- co ci szkodzi poeksperymentować :)

PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 19:11 
Kiper
Kiper

[quote="DarekRz"](oczywiście są i wyjątki - ale piszę o regułach :) )
Ja Darku nie pisałem o regułach ,ani o wyjątkach , powiedziałem że jest taki sposób , być może jest to sposób wyjątkowy... :lol:

Cytuj:
Zzbycho - champagne to oddzielna bajka. Co prawda robi się blanc de noire - czyli białego szampana z ciemnych gron Pinot Noire, czy tak jak piszesz mieszając moszcz Chardonnay i tłoczony na blanc moszcz z Pinot Noire (np. brut Heritage) - ale to tylko w szampanach i Pinota traktuje się wowczas jak jasne winogrona - żadnej fermentacji w miazdze tylko tłoczenie. Trzeba jednak miec takie odmiany jak Pinot Noire i Chjardonnay Very Happy Laughing

Darek , zgadzam się z Tobą w 100 procentach , z tym że to o Szampanii to niestety nie ja pisałem lecz kolega campus87 :lol:

A tak bardziej poważnie , to sposób o którym pisałem , czyli łączenie soku czy też moszczu różnego rodzaju odmian , był stosowany w winnicach niemieckich raczej nie profesjonalnych .
I z winem typu brut Heritage raczej nie miał wiele wspólnego.

Jak już wcześniej powiedziałem nie potrafię przypomnieć sobie skąd wiem o tym mix`ie :lol: :wink:

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl

PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 06:02 
Ekspert
Ekspert

Nie no mixy z gron róznych odmian to w zasadzie standard - tylko białe z ciemnymi to jakos trudno mi sobie przypomnieć konkretnie - ale pamietam, że spotkałem się z takim winem gdzie był kilkunastoprocentowy dodatek białych gron do ciemnej , podstawowej odmiany. W każdym razie w domowej produkcji - rob co chcesz byle dobre wino wyszło :lol: - jedyne , moim zdaniem ograniczenie to unikanie fermentacji miazgi jasnych gron - albo wszystko przerabiasz jak jasne - czyli tłoczysz i fermentujesz moszcz - albo fermentujesz najpierw ciemną miazgę a po odciśnieciu fermentującego moszczu dodajesz wytłoczony moszcz z jasnych.

Nie ma się co dalej rozpisywać.
Dzieki za dyskusję i sorki za pomylenie Zzbycha z Campusem 87 :oops:

Strefa czasowa: UTC + 1