Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 03:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2016, 18:28 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Półwytrawne wino cuvee z LM + MF + Rondo ma już ponad rok (zlane 3 x) i nie wytrąca się już żaden osad. Smak, zapach jest ok. (jak na te odmiany) i pewnie byłoby do konsumpcji dla gości, gdyby nie brak przezroczystości.
Wino nie jest mętne, kolor jest ok. ale trochę wstyd tym częstować ;)

Prośba o odp.:
1. Czy możliwe jest, że wino do tej pory nie wyklarowało się samoczynnie i trzeba po prostu jeszcze czekać?
2. Czy poprawa klarowności (np. białkiem) jest możliwa na tym etapie? (zakończona fermentacja, brak wytrącania osadu)
3. Czy poprawa klarowności ma wpływ na smak wina (dlaczego)?
4. Czy brak klarowności w przypadku wina z ww. odmian jest wadą?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 08:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ja bym raczej próbował bentonitu niż białka (które raczej redukuje taniny).
Brak przeźroczystości to wada, pokazuje jakąś niestabilność - np biologiczną, nieustabilizowane białka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 11:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
W czerwonym winie raczej białek nie ma, bo są zdenaturowane przez taniny.
Ale jakaś niestabilność musi być, mogą być bakterie, fermentacja mlekowa itp.
Siarkowane to wino było, jakie ma pH, kwas?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 18:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ArturK napisał(a):
Półwytrawne wino cuvee z LM + MF + Rondo ma już ponad rok (zlane 3 x) i nie wytrąca się już żaden osad. Smak, zapach jest ok. (jak na te odmiany) i pewnie byłoby do konsumpcji dla gości, gdyby nie brak przezroczystości.
Wino nie jest mętne, kolor jest ok. ale trochę wstyd tym częstować ;)

Prośba o odp.:
1. Czy możliwe jest, że wino do tej pory nie wyklarowało się samoczynnie i trzeba po prostu jeszcze czekać?
2. Czy poprawa klarowności (np. białkiem) jest możliwa na tym etapie? (zakończona fermentacja, brak wytrącania osadu)
3. Czy poprawa klarowności ma wpływ na smak wina (dlaczego)?
4. Czy brak klarowności w przypadku wina z ww. odmian jest wadą?

Nie napisałeś tego, ale się domyślam, że to wino było siarkowane albo przetrzymywane w niskiej temperaturze, jeżeli nadal jest półwytrawne ?
ad1) - to jest możliwe, bez wspomagania klarowania wino zlewa się z nad osadu :3 razy w pierwszym roku,2 razy w drugim i jeszcze raz w trzecim gdy zaistnieje taka potrzeba.
ad2) - jest możliwa
ad3) - ma wpływ
ad4) - jest wadą
Jeżeli to wino jest tak jak napisałeś smaczne i aromatycznie nie wzbudza zastrzeżeń, to proponuję podzielić go na części konsumpcyjną i do prób (eksperymentów)
Próby na małej ilości
- podgrzanie do 30 stopni i po 2-3 dniach do chłodnego pomieszczenia
- gdy nadejdą przymrozki wystawić małą próbkę na nie więcej jak -5stopni na 2-3 dni
- klarowanie białkiem kurzym lub PVPP (gdy poprzednie metody nie przyniosą efektów)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 listopada 2016, 20:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Dzięki za zainteresowaniem tematem. Szkoda, że wyszły 2 oddzielne wątki (awaria forum).

Co do wina: było 2 krotnie siarkowane. Jest przetrzymywane w 10 L balonie, w temp. ok. 10 stopni. Ph nie było mierzone.
Generalnie proces winifikacji przebiegał pomyślnie

@zbyszekB - zastosuje się do Twojej rady z podziałem na 2 baniaki

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2016, 21:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Jak wyglądało wypełnienie balonu w tym ponad rocznym okresie. Żeby tlen nie doszedł do głosu to co najmniej raz, a nawet dwa razy balon powinien być zmieniony na mniejszy. Jeżeli to wino jest przez przeszło rok "dręczone" w 10-cio litrowym butelku to dla mnie sprawa jest prosta-tlen doszedł do głosu.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2016, 12:00 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 27 listopada 2014, 16:10
Posty: 327
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Mnie się wydaje, że w każdej podpowiedzi jest trochę racji a najtrafniej sytuację ocenił kapitan. Nie podałeś jakie wino otrzymałeś: słodkie a może wytrawne (jeżeli nie zrobiłeś pomiaru cukrów) dlatego nie można jednoznacznie wskazać przyczyny i wnioskować, czy można tę wadę jeszcze naprawić. Teraz nie ma chyba innego sposobu jak tylko eksperymentować i próbować oczyścić wino dodatnio i ujemnie, czyli kurzym jajkiem i bentonitem. Chyba, że wino jest słodkie, czyli została przerwana fermentacja z jakiegoś powodu i tego nie zauważyłeś pisząc, że fermentacja była poprawna. Wówczas możesz próbować wznowić fermentację i wino może się naprawi (jeżeli wino nie jest czarne tylko nie sklarowane) w co wątpię, gdyż samo wznowienie fermentacji będzie dla ciebie bardzo kłopotliwe.

_________________
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan
http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf
https://youtu.be/U9OuWYS3kVI


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 21:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
To z pewnością nie było utlenienie. Wino było przelewane z balonu 15 L do 10 L, a później jeszcze raz do 10 tki (+ kule szklane w celu wypełnienia butli pod korek). Wino półwytrawne, dosłodzone cukrem po 3 cim zlaniu

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO