Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 19:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 21:31 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 16 grudnia 2014, 20:22
Posty: 18
Lokalizacja: Imielin
Witam
W tym roku postanowiłem zrobić wino gronowe (OK dodałem wody i cukru ale gronowe lepiej brzmi :wink: )
- Zebrałem owoce 1. października
- Fermentacja burzliwa trwała ok 3 tyg.
- Zlałem znad osadu 5. listopada
Winko czerwone wytrawne 13 %alk. 0 blg.
Pytanie: co dalej?
Stoi w baniaku 20l temperatura pokojowa 20/25 stopni
wydaje się, że dla dalszej cichej fermentacji to zbyt wiele.
W piwnicy mam teraz stopni 15, idzie zima może być jeszcze mniej, czy w takiej temperaturze wino dokończy fermentację w sposób właściwy?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 23:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1757
Lokalizacja: Łazy (Jura)
A jakie dałeś drożdże? Każde mają jakąś minimalną temperaturę fermentacji.
Jak z kwasem? Czego oczekujesz w związku z tym? Na FJM za zimno, na wymrażanie kwasów za wysoko.
Jeśli blg 0 to jeszcze chyba nie całkiem wytrawne.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2018, 09:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5949
Lokalizacja: dolnośląskie
Jeżeli weszła FJM to obecna temperatura 20-25 jest dla niej optymalna.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2018, 11:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 16 grudnia 2014, 20:22
Posty: 18
Lokalizacja: Imielin
1. Co do drożdży to poszedłem na łatwiznę dodałem: Aromatic Wine Complex SF (wsypalem do nastawu i tyle)
Optymalna temperatura ferm. 20-25 (tak podają)
2. Jeśli chodzi o FJM to do wczoraj nie wiedziałem co to znaczy, ale poczytałem, poczytałem drugi raz i stwierdziłem, że trzeba było iść na chemię - nic z tego nie rozumiem.
Powiem tak:
Winko jest troszkę kwaśne, faktycznie jeszcze nie jest wytrawne ma ok 1 do 0 blg. prawie już nie pracuje (woda w rurce)
Może jednak zostawię go w temperaturze pokojowej, tylko pytanie, na jak długo?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO