Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 10:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 7 września 2014, 20:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Nie z powodu mistrzostw świata w siatkówce ale z powodu ograniczonej ilości owoców planuję zrobić cuvee Gołubok-Solaris. Czy ktoś próbował?
Czy ktoś już tego typu kombinacje biało - czerwone robił.
Gołubok ma wystarczająco dużo barwnika aby powstało z tego wino czerwone. Pytanie tylko co z resztą (kwasowość, garbniki itp.)
Jak takie wino fermentować (w wysokiej czy niskiej temperaturze). Z macerację czy bez. Jak długo przechowywać? Jak podawać? itp.itd.
Wydaje mi się, że jeśli ma być czerwone to wszystkie czynności jak dla czerwonego.
Czy to koncepcja skazana na porażkę?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 08:06 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 31 stycznia 2013, 11:28
Posty: 61
Lokalizacja: Czeremcha
Nie wiem czy te odmiany dadzą w cuvee jakieś interesujące połączenie, ale zrobione na różowo powinny być ok. A co do czerwonego to długa maceracja Solarisa to chyba zły pomysł.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
Też nie wiem jakie to wino wyjdzie, ale jak już miałbym robić to zrobiłbym tak.
Solarisa do młynka bądz ręcznie zmiażdżył wycisną i do balona jak to z białym winem.
Natomiast gołubok 5cio dniowa,do tygodnia w miazdze,na prase i do solarisa dodał.
Tylko nie wiem jak z matką drożdżową jedną na pól czy dwie osobne. Jak nie masz dużo to może jedna wystarczy?

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2014, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Zdrzewa napisał(a):
Nie wiem czy te odmiany dadzą w cuvee jakieś interesujące połączenie, ale zrobione na różowo powinny być ok. A co do czerwonego to długa maceracja Solarisa to chyba zły pomysł.


Z Gołuboka to różowe też wyjdzie czerwone. :mrgreen:
Nigdy nie robiłem różowego, może to jest pomysł.

-- poniedziałek, 8 września 2014, 22:40 --

zajaczek83 napisał(a):
Też nie wiem jakie to wino wyjdzie, ale jak już miałbym robić to zrobiłbym tak.
Solarisa do młynka bądz ręcznie zmiażdżył wycisną i do balona jak to z białym winem.
Natomiast gołubok 5cio dniowa,do tygodnia w miazdze,na prase i do solarisa dodał.
Tylko nie wiem jak z matką drożdżową jedną na pól czy dwie osobne. Jak nie masz dużo to może jedna wystarczy?


Drożdże to nie problem, chciałem uniknąć podwójnej roboty. Dzięki.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 19:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Ja radzę przeprowadzić wspólną fermentację w miazdze obydwu odmian, jeżeli dojrzały w tym samym terminie. Takie eksperymenty robię od kilku lat. Ortodoksi podniosą larum, ale tym nie zrażaj się, bo wina wychodzą bardzo ciekawe. Białe winogrona poddane fermentacji w miazdze wnoszą bogatsze aromaty wraz z garbnikami. W tym roku zrobię białe wino z odm. Seyval i Jutrzenka, poddając je fermentacji w miazdze.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 20:19 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
gronkowiec napisał(a):
.. Seyval i Jutrzenka, poddając je fermentacji w miazdze.

Po fermentacji w miazdze otrzymamy wino pomarańczowe, nie białe.

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 20:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
No wystarczy skopiować winiarzy z doliny Rodanu :wink:
Tam regularnie do Syrah dodaje się przecież białych, chyba Viognier czy cuś w tym stylu

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 marca 2016, 06:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Takie rzeczy się robi.
Gruzińskie SACHINO
To Saperavi i Rakatsiteli
Nie wiem jak Wy a le ja w nosie czuję w tym winie świeżutkie siano.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 marca 2016, 11:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Andrzeju,
takie numery odstawiają nie tylko w Gruzji i południowej Francji ale czasami też na północnym Mazowszu :lol:


Załączniki:
PNP&Sieger-2012.jpg
PNP&Sieger-2012.jpg [ 55.37 KiB | Przeglądane 1457 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 marca 2016, 21:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Pilnie poszukuje sadzonek Gołuboka .
Z nim to dopiero cuvee jest możliwe , a ile możliwości , życia mało :lol:

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO