Pominę fakt, że Twój przepis nie jest na to forum. Na winogrona.org robimy wino z samego soku winogronowego (moszczu) bez dodatku wody i cukry. No przynajmniej takie są założenia, ale rozumiem, że do tej pory tak robiłaś i Ci smakowało. OK.
Na 100% zabutelkowałaś wino kiedy nie zakończyła się jeszcze fermentacja. Podczas fermentacji tworzy się alkohol i wydziela dwutlenek węgla. Jeżeli naczynie do prowadzenia fermentacji jest szczelnie zamknięte, a tak było w Twoim przypadku to wino nasyca się CO2 i masz wino musujące. Konsekwencje takiego nieświadomego działania masz opisane wyżej.
Przed zabutelkowaniem wina musisz być albo na 150% pewna tego, że fermentacja się zakończyła. Kup może aerometr winiarski, albo musisz zabić drożdże. Najlepiej siarkując wino. Fermentacja mogła pozornie wyglądać na zkończoną bo np. spadła temperatura.
Nawet dobrze sklarowane wino zawiera w sobie drożdże i jeżeli będą odpowiednie warunki tzn drożdze będa miały pożywienie (cukier) będzia odpowiednia temperatura i ilośc alkoholu w nastawie nie zabiła drożdży to fermentacja zacznie biec ponownie.
Zabić drożdże możesz także podwyższając sztucznie ilość alkoholu w nastawie np. dodając spirytusu. Tak wytwarza się mocne nawet 22% wina typu porto , madera.
-- wtorek, 26 sierpnia 2014, 21:14 --
Blatki napisał(a):
Mam jeszcze pytanie do kolegi Mirka. Gdzie moge kupić butelki i korki bo wina musującego, bo obawiam się żeby mi nie wysadziło tych butelek co mam, a jest tego troche i szkoda by było zmarnować tak dobrego wina.
Z tym co masz to już nie ma sensu przelewać do butelek od win musujących. Po otwarciu gaz uleci i po zawodach. Ostrożnie otwórz wszystkie butelki przelej do balonu i albo zabij drożdże tak jak napisałem albo dokończ fermentację.
Butelki do win musujących kupisz np. tu
http://wino-domowe.pl/pl/p/Butelka-do-s ... -750ml/750Korki i koszyczki także. Widziałem tez takie butelki w Praktikerze.
Ja osobiście nie używam tych butelek tylko zbieram butelki po szampanie. Mam do nich większe zaufanie. Na szczęście kolega prowadzi prestiżową restaurację i zbiera dla mnie butelki:-)
Może tak jak radzi JanuszJ49 przenieś się z pytaniami na forum
http://www.wino.org.pl bo Tu panują bardziej ortodoksyjne zwyczaje co do robienia wina.
Powodzenia i na zdrowie, a może spróbujesz zrobić wino z samego soku winogronowego. Polecamy.