Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 01:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 08:50 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
dowiediałem sie że pektopolu nie ma i nie bedzie bo jedyny producent zakończył produkcję , co w związku z tym radzicie?
robić wino bez pektopolu?
-moje kristaly już sa dojrzałe do zerwania a boje się je potrzymac dłużej bo kwasowość im spadnie za bardzo, no i jeszcze jeden problem- mrówki się dowiedziały o tych słodkich gronach :?

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 09:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Od jakiegoś czasu jest nowy producent i robi dla Biowinu. Różnica jest w kolorze -obecny bezbarwny. Działanie, cena i opakowanie bez zmian. Kupisz m.in. w Leroy M
Zobacz też tu: http://swimp.home.pl/forum/viewthread.php?tid=21788
i tu: http://http://swimp.home.pl/forum/viewt ... #pid296121

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 10:22 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
a w internecie gdzie kupię? bo eurowin niema jeszcze zamiennika a mi sie pali :oops:

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 10:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&am ... 416a6cda7#

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 11:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
A biez piektopolija nie idziot? Dużo masz tego Kristaly? (kg w przybliżeniu?)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 13:32 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
dużo nie mam może 30kg ale przepis mam - twój 8O - z pektopolem :!: :twisted:

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 19:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Zamiast pektopolu możesz miazgę zasiarkowaną wstawić na 24 godziny do lodówki do temp. między 10 a 8 st.C. zadziałają naturalne enzymy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 20:02 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
Dzięki ale eureka -mam pektopol - kupiłem w sklepie nasienno ogrodniczym jeszcze ze starej dostawy ważny do maja 2010 :D , a przy okazji Darek mam pytanie -zrobiłem dziś nastaw z kristaly na MD i przy okazji zmierzyłem Blg wyszło 20, kwasów nie mierzyłem bo mi się skończył błękitny wskaźnik ale na wyczycie to jest raczej za mało niż za dużo, chcę zrobić winko półsłodkie dla żonki - co ty na to da się czy czekać jeszcze - moze za 3 dni (ma być pogoda ) cukry wzrosną- czy nie czekać i robić,
p.s. w następnej kolejności będą seywal blanc i bianka to zawsze mogę zrobić kupaż :idea:

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 21:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Pogoda ma być ładna i słoneczna to może wstrzymaj się przynajmniej do soboty. Kristaly nie jest jakimś nadzwyczajnym zbieraczem cukru. U mnie nigdy - nawet trzymane do us...śmierci czyli do opadania jagód nie zgromadziło wiecej niż 22,5 Bx. Jednak do 21 byłoby miło gdyby dociągneło. Z drugiej strony jesli chcesz robic wino odmianowe z Kristaly, w dodatku połsłodkie to cukrem aż tak bardzo sie nie przejmuj - i tak dosypiesz z torebki co najmniej 50 g na litr. Za to kwasowosc powinna byc nieco wyzsza niz 8 g/l wiec byc może juz jest za niska - w takim przypadku nie czekałbym. Jesli jednak chciałbys zrobić kupaż z Seyval Blanc to trzymaj jak najdłużej.

Czyli co byś nie zrobił będzie dobrze - albo też: co byś nie zrobił będzie źle :lol: :wink:

A to ci doradziłem :lol: :D :P :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 września 2009, 19:30 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
i tak dzięki za porade - czas pokaże co wyjdzie a co by nie wyszło to i tak będzie wypite i kolejny rok doświadczenia przybędzie :D

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO