Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 23:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2009, 18:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Maciej"] To akurat 0,6-0,7g pirosiarczynu na 10l (jeśli dobrze pamiętam 1g piro = 0,57 SO2). Ale, jako że mod zasadniczo powinien mieć rację, to załóżmy, że piro był zwietrzały. Zresztą 1-1,2g/l też nie zaszkodzi.



Faktycznie , coś mi się potegociło , na szczęście nie wyrządziło by to żadnej szkody , a tym bardziej jeżeli piro było żle przechowywane :oops:
Dobrze Maciej pamiętasz :wink:
1g K2S2O5 = 0,57 g SO2
1g Na2S2O5 = 0,67 g SO2

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2009, 20:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Maciej"][quote="olmek"][quote="Maciej"] zasiarkuj 35-40mg SO2/l.


Czyli po naszemu - pirosiarczyn potasu w ilości 1-1,2g/10l :wink:
No chyba , ze ktoś ma SO2 w butli :roll: :lol:

Iiii, tam. To akurat 0,6-0,7g pirosiarczynu na 10l (jeśli dobrze pamiętam 1g piro = 0,57 SO2). Ale, jako że mod zasadniczo powinien mieć rację, to załóżmy, że piro był zwietrzały......

Macieju.... od kiedy uprawiasz wersal jak ktoś głupoty plecie? :wink:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2009, 22:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Heavy, błądzisz!!! Jesteś częściowo usprawiedliwiony, bo to forum nie ma regulaminu. Gdyby regulamin był, to pierwszy punkt musiałby mówić: mod ma zawsze rację, a za głupie wycieczki w jego stronę system automatycznie banuje wycieczkowicza na miesiąc.
A pomyłka każdemu się zdarzy.

A tak w ogóle i bardziej na temat: na FJM trzeba uważać. Z jednej strony potrafi zdziałać cuda - w czerwonych winach to najlepsza metoda zmniejszenia kwasowości, zmiękczenia wina, zharmonizowania. Ja uwielbiam maślane aromaty, często też po FJM pojawiają się moje ulubione aromaty zwierzęce. Ale FJM w winach niewytrawnych, albo zbyt długo trwająca FJM potrafi zmasakrować wino zupełnie. I albo trzeba kontrolować ją chromatograficznie, albo kończyć wcześniej. A w winach nie wytrawnych nie dopuszczać w żadnym wypadku. Czyli siarkować...

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 21:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Maciej"]Heavy, błądzisz!!! Jesteś częściowo usprawiedliwiony, bo to forum nie ma......


Wiele rzeczy nie ma!!!

Ps. Co tak oficjalnie? Było już Waldek i Walduś nawet
:lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO