Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 14:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2008, 13:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Heavy ile chcesz obniżyć kwasowość i w jakim winie?
Jaką masz teraz, ew miałeś w momencie zbioru owoców.
Jeśli w czerwonym masz w granicach 6-7g/l to nic nie rób. Jeśli o 1-2g więcej to możesz chemicznie, było już o tym na forum.
Jeśli chcesz mieć mniej niż 6g/l to odradzam. Wino będzie niedobre.
W białych podobnie z tym, że przesuń skale o 1-2g w górę.
O wymrażaniu pisał tutaj Jeż (Jurek Siemaszko).

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2008, 13:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Generalnie chodzi mi o białe wino, a najbardziej interesuje mnie sam proces.
Czy wymrażanie=długie dojrzewanie?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2008, 14:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Heavy - napisałem trochę na ten temat w "Klarowaniu przez wymrażanie" - ostatni mój post. Jest to w miarę krótki proces.
JanuszJ49

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 21:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Chciałby wskrzesić temat i prosić o bieżące informacje z piwnic,piwniczek!
Czy już ktoś może butelkuje, a może nie już tylko najwyższa pora?
Czytałem, że z butelkowaniem nie należy się spieszyć?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 08:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
hmmm dobre pytanie - rondo mi ruszyło 8O - zlewane 3 razy i wyklarowane pięknie dojrzewało sobie w piwniczce aż tu nagle patrzę a tam jakieś banieczki na powierzchni i w rurce wypycha do góry wodę...
co radzisz siarkowanie? ( dodam że siarkowałem w min. ilościach przed i po fermentacji), a już sie zastanawiałem czy nie długo nie zacząć zlewać...
p.s. nastaw był na półwytrawne...

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 09:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
W minimalnych czyli w jakich? Jakie drożdże? Ile cukru było i ile zostawiłeś?

_________________
Rodzaj żeński jestem - tak dla pewności ;-P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 10:46 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
Siarkowałem wg prawideł sztuki ale w minimalnych ilościach tzn. jak pisze ze na 10l od...do... to ja dawałem to od... :roll: czyli najniższą wymaganą ilość,
drożdże szlachetne z biowinu
cukier był obliczony na półwytrawne i spadł do zera po fermentacji.

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 13:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Co tam w balonach -- już dochodzą :D
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-02/7441aa84.jpg

Swenson Red - Iliczewskij - Regent - Rondo

Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 13:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
[quote="aguniatarnow"]Siarkowałem wg prawideł sztuki ale w minimalnych ilościach tzn. jak pisze ze na 10l od...do... to ja dawałem to od... :roll: czyli najniższą wymaganą ilość,
drożdże szlachetne z biowinu
cukier był obliczony na półwytrawne i spadł do zera po fermentacji.


Agunia, ja rozumiem co to jest minimalna ilość :lol: Chodziło mi, żebyś podał mi dawkę, jaką wsypałeś :wink: Na moim pirosiarczynie jest napisane - 1g/10l, a na drugim 0,6-1g na 10l. Więc dałeś 0,6?

No i jeszcze mi powiedz, jak to z tym winem było :D Czy wino pracowało jeszcze przed siarkowaniem? Cukier spadł do zera na cukromierzu, czy dodawałeś poprawkę na alkolol? No albo jak próbowałeś to było jeszcze czuć cukier? No bo jeśli nie było nic cukru, to nie powinno pracować, a tym bardziej ruszyć :roll:
To ile w końcu cukru było? Chodzi mi o ustalenie, jaką wino ma moc. Bo wiesz, jeśli jest mocne, a drożdże raczej z tych słabych (no właśnie - jaki szczep to był, bo jest różnica między takim np. Bordeaux a Uniwersalnymi), to nie powinny ruszyć, albo może je jeszcze huknąć siarką
:roll: Ja tam myslę, że lepiej zasiarkować raz a dobrze, niż tak cykać po trochu.

No i jeszce wracam do tej mocy wina - jeśli wino jest mocne to ciężko będzie je pić jako wytrawne.

To dawaj tu z tymi wyliczeniami swoimi :D Na pewno chłopaki ci pomogą :wink:

Aha - wino zmętniało teraz?

_________________
Rodzaj żeński jestem - tak dla pewności ;-P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 13:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 29 stycznia 2008, 01:00
Posty: 1519
Lokalizacja: 20 metrów od Warszawy;-D
[quote="Wacek"]Witam
Co tam w balonach -- już dochodzą :D
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-02/7441aa84.jpg

Swenson Red - Iliczewskij - Regent - Rondo


Kurczę, ale ślicznie wyglądają, aż szkoda, żeby tak tam "bezczynnie" stały 8)

Powiedz coś o wrażeniach, które najbardziej ci się udało?

_________________
Rodzaj żeński jestem - tak dla pewności ;-P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 13:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Właśnie kończę różowe - jak mawiał tygrysek "zamaszyście landrynkowe " .
Niestety Rondo - ma największy potencjał jest najbardziej ekstraktywne i działa na wyobraźnię , tak sobie myślę że szkoda go rozcieńczać Regentem .
Zamówiłem nowy klon tej odmiany w e-sadzonce.

Jutro białe .
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 14:38 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
wiesz Dominika wszystkie dane mam na domowym kompie a nie w głowie ale mam podejrzenia: za ciepło w piwnicy w bloku,
za mało siarkowane
lub co najgorsze -ostatni obciąg był do balona z innego wina :oops: i może jakieś brudy tam były
winko nie jest mętne - raczej klarowne, a cha i przypomniałem że jak było wlane pół butelki w barku to zaczeło się utleniać więc chyba za mało siarki :roll:

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 14:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="aguniatarnow"]wiesz Dominika wszystkie dane mam na domowym kompie a nie w głowie ale mam podejrzenia: za ciepło w piwnicy w bloku,
za mało siarkowane
lub co najgorsze -ostatni obciąg był do balona z innego wina :oops: i może jakieś brudy tam były
winko nie jest mętne - raczej klarowne, a cha i przypomniałem że jak było wlane pół butelki w barku to zaczeło się utleniać więc chyba za mało siarki :roll:


Myślę, że to temperatura może być przyczyną kłopotów.
Jak zatrzymałeś fermentację?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 14:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Wacek"]Witam
Co tam w balonach -- już dochodzą :D
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-02/7441aa84.jpg

Swenson Red - Iliczewskij - Regent - Rondo

Wacek


Cóś to Rondo mało fioletowe, mieszałeś z czymś?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lutego 2009, 15:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Cóś to Rondo mało fioletowe, mieszałeś z czymś?[/quote]

Niestety lobię wina płsł. więc dosładzałem syropem cukrowym .
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 36 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO