Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 12:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 23:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Z tego co zostawiły mi w tym roku szpaki zrobiłem takie cudo: 40% Chrupka Zł. 40 % Perła Zali, 15 % Gołubok i 5 % co znalazłem. Wino wykonałem technologią dla czerwonych. Dosłodziłem do 16% i już dwa razy ściągałem. Wyszło czerwone o niezbyt intensywnym zabarwieniu. Już pięknie wyklarowane. Dla mnie smaczne. Kwasowość znośna ( nie mierzę).Obecnie dojrzewa sobie w formie wytrawnej i jeszcze coś się w nim dzieje. Jak "stanie" planuję zasiarkować i dosłodzić do półsłodkiego.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 00:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="kapitan"]Z tego co zostawiły mi w tym roku szpaki...
Piotr, tego do tej pory nie znalazłeś, czy też nie wierzysz? Bez siatek nie zrobisz wina, szkoda czasu, sił i kasy na uprawę.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 13:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
[quote="Maciej"][quote="kapitan"]Z tego co zostawiły mi w tym roku szpaki...
Piotr, tego do tej pory nie znalazłeś, czy też nie wierzysz? Bez siatek nie zrobisz wina, szkoda czasu, sił i kasy na uprawę.
Siatka zakupiona czeka na przyszły rok. Po wypadku samochodowym w dniu 31.08. miałem wiele innych ważniejszych spraw do zrobienia, niż zajmowanie się ochroną winnicy i dlatego wyszło jak wyszło.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 13:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="kapitan"] Po wypadku samochodowym w dniu 31.08. miałem wiele innych ważniejszych spraw do zrobienia...
Sorry, nie wiedziałem. Mam nadzieję, że już wszystko ok.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 15:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="micki64"][quote="heavy"]

Oświeć nas proszę jaki ci cel przyświecał przy tej operacji. Czego chcesz się pozbyć?


To powinny wiedzieć przedszkolaki z tego forum :lol:
Eksperci nie powinni o to pytać :cry:

Chciałem żeby wszyscy wiedzieli :oops: :oops:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 16:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="micki64"]Ja w piątek wieczorem wyniosłem /nie sam/ swoje KEG-i z białymi /kwasy 8,6 do 9,1 g/l /do wymrażania, temperaturka była odpowiednia bo w granicach zera.
Dzisiaj po 4 dniach wracają do piwniczki.
Ciekawe jakie tam zaszły zmiany :wink:
Jak pomierzę to zamelduję o rezultatach :wink:


No właśnie.......jakie zaszły zmiany?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 09:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
[quote="heavy"][quote="micki64"]Ja w piątek wieczorem wyniosłem /nie sam/ swoje KEG-i z białymi /kwasy 8,6 do 9,1 g/l /do wymrażania, temperaturka była odpowiednia bo w granicach zera.
Dzisiaj po 4 dniach wracają do piwniczki.
Ciekawe jakie tam zaszły zmiany :wink:
Jak pomierzę to zamelduję o rezultatach :wink:


No właśnie.......jakie zaszły zmiany?

Ano właśnie, spodziewałem się silniejszej redukcji kwasowości :cry:

Seyval z 9,85 kwasów zjechał do 9,0 g/l
Sibera nic się nie zmieniło stoi na 9,0 g/l
Seyval - Muscat z 8,6 zjechał do 8,2 g/l

Jednym słowem zmiany smakowo niezauważalne, zabieg odkwaszania wg. mnie nieskuteczny i zbędny. :(

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 09:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Macieju, myślę, że bardzo dobrze, że nie udało Ci się odkwasić mocniej Twoich win. W białych kwasowość rzędu 9g/l (w przeliczeniu na winowy) jest zupełnie ok. Początkowo, w młodym winie wydaje się troszkę zbyt wysoka, po kilku miesiącach harmonizuje się i wino jest po prostu świeże.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 09:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="micki64"]

Ano właśnie, spodziewałem się silniejszej redukcji kwasowości :cry:

Seyval z 9,85 kwasów zjechał do 9,0 g/l
Sibera nic się nie zmieniło stoi na 9,0 g/l
Seyval - Muscat z 8,6 zjechał do 8,2 g/l

Jednym słowem zmiany smakowo niezauważalne, zabieg odkwaszania wg. mnie nieskuteczny i zbędny. :(


A moim zdaniem całkiem niezłe wyniki uwzględniwszy:
- w Seyval - całkiem dobrze - chyba za krótko (postawiłbym jeszcze na 4 dni)
- sibera - tu chyba przeważa kwas jabłkowy i będzie trudno - albo zapodaj kilka kryształków wyskrobanych z seyvala do sibery i wystaw ją jeszcze na tydzień, albo odstaw na dłuuugie dojrzewanie :) - może się zharmonizuj- Seyval-Muscat - juz mu nic nie trzeba - mogę się założyć, ze te 0,2 g/l jeszcze spadnie w trakcie dojrzewania w ciągu kilku miesięcy.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 09:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
[quote="micki64"]
Ano właśnie, spodziewałem się silniejszej redukcji kwasowości :cry:


Z moich obserwacji to wiekszość kamienia winnego wytrąca się po pierwszym obciągu wraz z osadem. Gdy wino jest już prawie klarowne to nawet po jeszcze większym obniżeniu temperatury kamienia wypada już niewiele.
Kwasowość 9 g/l jest jednak przez większość spijaczy wina wytrawnego oceniana jako zbyt wysoka - to tak z mojego doświadczenia. :roll:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2008, 14:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
[quote="Misza"][quote="micki64"]
Ano właśnie, spodziewałem się silniejszej redukcji kwasowości :cry:


Z moich obserwacji to wiekszość kamienia winnego wytrąca się po pierwszym obciągu wraz z osadem. Gdy wino jest już prawie klarowne to nawet po jeszcze większym obniżeniu temperatury kamienia wypada już niewiele.


I tu chyba masz rację, moje winka przed wymrażaniem były dwa razy obciągane i charakteryzowały się doskonałą klarownością.

Stąd pewnikiem kiepska redukcja kwasów. Wierzę jednak ,że po dłuższym leżakowaniu kwasy złagodnieją i nie będą zbyt agresywne :wink:

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2008, 11:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Widzę, że w temacie cicho.

Oznacza to, że ci co się tak zawsze mądrzą żadnego wina nie robią, albo nastawili 5L i się wstydzą.
Może być jeszcze tak, że wszystko przebiega Ok i nie ma o czym pisać lub nie chcą po prostu podzielić się wiedzą, a szkoda!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2008, 11:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Zapytam mimo wszystko.

Jak zmienią się kwasy bez wymrażania, ale podczas zwykłego przechowywania w chłodnej piwnicy ok12-15C. Czy łagodniejąc z czasem dojdą kwasy do takiego poziomu jak po wymrożeniu?

Tak mi się wydaje na chłopski rozum, że wymrożenie to proces wymuszony, a łagodnienie z upływem czasu zachodzi naturalnie, więc jest chyba lepsze dla wina? Czy dobrze kombinuję?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2008, 13:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Heavy - w "klarowaniu przez wymrażanie" delikatnie sugerowałem, że przechowywanie wina w chłodnej piwnicy jest dobre, przecież tak się to robi od wieków. Nigdy nie wystawiałem wina na zewnątrz przy (- ) temperaturze. Najgorsze dla wina są skoki temperatury. Bardzo dobrze kombinujesz i tak trzymaj. Były lata, że robiłem 70 l wina z labruchy (bo takie były krzewy) i spokojne dojrzewanie w piwnicy obniżało poziom kwasowości. Mam jeszcze parę butelek z 1974, 1975, 1978. Z czerwonych zrobiły się białe, ale traktuję je z szacunkiem i trzymam na okrągłe rodzinne uroczystości. Dzisiaj nawet robiłem przegląd zapasów - uzbierało się trochę.:wink:

pozdrawiam JanuszJ49

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2008, 13:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ale takiego spadku kwasowości jak przy wymrażaniu, przy dojrzewaniu w piwnicy się nie uzyska. Tak?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO