Czesc Piotrze..
oczywiscie, ze rodzaj drozdzy nie ma wplywu na kolor wina.. jedynie sposob w jaki prowadzic bedziesz proces winifikacji.. wiadomo jest, ze zdecydowana wiekszosc jagod winogron (ciemnych takze) ma sok jasny.. to proces zmiazdzenia jagod winogron czerwonych (czy ogolnie ciemnych) i pozostawienie ich przez jakis czas bez odcisniecia soku (tzw. maceracja w miazdze) powoduje przedostanie sie do soku barwnikow ktore znajduja sie w skorkach.. ogolnie rzec mozna, ze im dluzej bedzie trwala maceracja, tym wiecej ich przejdzie do soku i ten bedzie ciemniejszy.. jak juz koledzy wyzej napisali, jezeli ten proces odpowiednio skrocisz, albo wogole go nie zastosujesz, to uzyskany z wytloczenia sok bedzie jasniejszy, rozowy lub nawet calkiem jasny.. wlasnie na ostatnich degustacjach pilem wino z Pinot Noir, ktore bylo calkiem jasne, w kolorze bardzo jasnej czerwieni, a przeciez jak przeczytasz w opisach odmian, ta odmiana ma czarny kolor jagod..
podobnie jest z winogronami jasnymi, te ktore maja skorki mocno opalone, na rumiany czy zolty kolor, jezeli po rozgnieceniu pozostawisz je nawet przez kilka godzin w maceracji, to sok nabierze ciemniejszej barwy, wino z nich bedzie ciemniesze, w kolorze ciemno zoltym, ciemno slomkowym.. jezeli zas wycisniesz z nich sok, zaraz po rozgnieceniu, wino moze byc calkiem nawet bezbarwne, z lekkim tylko odcieniem koloru..
to jest oczywiscie teoria bardzo ogolna, poniewaz bardzo duzo innych czynnikow w procesie winifikacji moze miec wplyw na kolor wina..
zbieraj wlasne doswiadczenia.. ja wlasnie tak zaczynam, wszystko notuje, fotografuje, za lat kilka lub -nascie, postaram sie napisac cos bardziej konkretnie..
tymczasem pozdrawiam Bajtek