Teraz jest środa, 7 maja 2025, 19:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 1 października 2006, 18:37 
Ekspert
Ekspert

Zerwałem wczoraj u brata owoce ciemnego, bliżej nieznanego mi winogronu. Uzyskałem z niego ok 14 kg miazgi o Blg 23-24!!!( brakło skali na cukromierzu). Zasiarkowałem pirosiarczynem(ok 3 g.), zadalęm pektopolem ok 3ml. i na koniec Md schery i pożywka. Zadnej wody i cukru.. Wszystko stoi w naczyniu fermentacyjnym i pewnie jutro ruszy na całego. Spodziewam się ponad 10 l moszczu. Proszę znawców o propozycjei:
1. Może coś sknociłem?
2. Co radzicie z tego zrobić? ( Osobiście skłaniam się do mocnego , owocowego z winogron, bo takie lubię). Korci mnie jednak gronowe bez odkwaszania, bo Blg rewelacyjne i kwas chyba wyjątkowo mały. Pozdrawiam.

PostNapisane: niedziela, 1 października 2006, 19:04 
Ekspert
Ekspert

Czyli po odjęciu poprawki masz 20% cukru. Tyle samo miało moje rondo.
Z tym określaniem poziomu kwasów na smak to niestety różnie bywa , okaże się po zjedzeniu cukru przez drożdże. W moim nastawie już po fermentacji burzliwej stężenie kwasów jest nieco zbyt duże (organoleptycznie) jak na wino wytrawne. Liczę ,że zajdzie FJM , a jeżeli nie , to je będę musiał dosłodzić do półwytrawnego , bo nie chcę odkwaszać chemicznie wina. Ale rób gronowe 8) , winogronowe jeszcze zdążysz zrobić , jak będzie kiepskie lato :twisted:

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 05:55 
Ekspert
Ekspert

cd. tego tematu jest już w butlach :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2006, 17:34 
Ekspert
Ekspert

Ponieważ znaczna część tego tematu przepadła przypomnę, że z częsci moszczu o którym piszę we wstępi robię gronowe winko wytrawne. Jego moc oceniam na ok 12 %. Niestety użyłem drożdży do win mocnych (schery). Fermentację miazgi rozpocząłem 30.09, na dobrę ruszyła gdzieś ok2-3.10. Od soboty tj 7.10 wino jest w butlu, ale już w sobotę było po fermentacji burzliwej.Dzisiaj ( po 9 dniach ) zierzyłem BLG=0.
Pytanie moje dotyczy tego, czy już sciągać pierwszy raz z nad osadu?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2006, 20:27 
czeladnik
czeladnik

Poczekaj, aż będzie bulkać tak ok. 1 raz na 0.5-1 minuty. To, że blg wynosi 0 nie koniecznie oznacza, że w nastawie nie ma już cukru. Ze względu na ujemną poprawkę na alkohol końcowe blg może być ujemne...

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 października 2006, 17:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="CrazyCat"]Poczekaj, aż będzie bulkać tak ok. 1 raz na 0.5-1 minuty. To, że blg wynosi 0 nie koniecznie oznacza, że w nastawie nie ma już cukru. Ze względu na ujemną poprawkę na alkohol końcowe blg może być ujemne...

Tak słabo właśnie bulało. Dzisiaj ściągnąłem. Powoli zaczyna się klarować.Czy tak powinno być po dwóch tygodniach? Orientacyjnie jak długo będzie trwała cicha fermentacja w winie wytrawnym? Trochę kwaskowe, ale na FJM chyba nie mogę liczyć z uwagi na nadmiar piro. Dotychczas zastosowałem 1 g sody oczyszczanej na litr. Nie chcę dosładzać , wolałbym jakoś jeszcze odkwasić.Co radzicie?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 października 2006, 21:07 
czeladnik
czeladnik

Ze swojej strony radzę czekać. Jeśli wino jest TROCHĘ za kwaśne, to po pewnym czasie powino się ułożyć. Nie koniecznie chodzi mi o fizyczny spadek kwasowości, a raczej o powstanie pewnej harmonii.
Pośpiech nie jest dobrym doradcą winiarza!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 października 2006, 06:32 
Ekspert
Ekspert

Ok czekamy.Dzięki

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 października 2006, 08:11 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj spróbowałem. Według mnie jest obniżenie kwasów i winko robi się super. Fermentacja cicha jest bardo powolna. Wytrąciło się ponownie sporo osadu. Od pierwszego ściągania upłynął dopiero tydzień. Jak radzicie- z uwagi na osad teraz ściągnąć jeszcze raz, czy poczekać. Jak czekać, to jak długo. Przypominam że z powodu zbyt dużej dawki piro FJM raczej nie zachodzi-chociaż nie wiem.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 października 2006, 09:00 
czeladnik
czeladnik

Ja bym jeszcze tydzień poczekał. Zbyt częste zlewanie może utlenić wino, co też nie będzie korzystne.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 października 2006, 15:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="CrazyCat"]Ja bym jeszcze tydzień poczekał. Zbyt częste zlewanie może utlenić wino, co też nie będzie korzystne.

Przy nadmiarze piro, może wietrzenie nie zaszkodzi, co sądzisz?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 października 2006, 09:22 
czeladnik
czeladnik

No cóż - jeśli tego osadu zebrało się naprawdę sporo, to dla własnej spokojności możesz zlać, tylko pilnuj aby oba końce wężyka były zanurzone ( także ten w naczyniu niżej). Zpobiegnie to natlenianiu. Jeśli osadu jenak jest tyle co kot napłakał, np. parę mm to raczej daruj sobie zlewanie jeszcze przez jakiś tydzień.
Apropo odkwaszania to jedna ze szkół mówi, że przetrzymanie winna nad osadem (oczywiście bez przesady) powoduje spadek jego kwasowości. Poza tym niektóre szczepy drożdży po wyczerpaniu cukrów żywią się kwasami.
Tak czy inaczej decyzja należy do Ciebie. ;)
Pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 października 2006, 11:33 
Ekspert
Ekspert

Dzięki CrazyCat za rady. Chyba wypijemy ten mój pierwszy trunek szlachetny razem :D Chyba zaraz zostanę na tym forum porucznikiem. :D

Strefa czasowa: UTC + 1