Teraz jest piątek, 27 czerwca 2025, 11:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 10:19 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Witam Was,

Robiłem w zeszłym roku wino z winogron Cascade z dodatkiem Swenson Red (80/20).
Wino fermentowało bardzo szybko (to pewnie z powodu drożdży z których ilością chyba przesadziłem), niestety nie miałem możliwości kontrolowac jego temperatury.
Zasładzałem je nieznacznie, ponieważ nie chciałem żeby było za mocne lub słodkie.
Po jakiś dwóch-trzech tygodniach fermentacja właściwie ustała. Nie jestem pewny ale chyba można powiedzieć że do fermentacji "cichej" to właściwie nie doszło.
Wino zlewałem kilka razy znad osadu aby było klarowne. Następnie zasiarkowałem je pirosiarczanem potasu a na końcu (po spróbowaniu) potraktowałem je (1g/1litr) wodorowęglanem potasu aby złagodziś trochęjego kwasowość.
Następnie (4 miesiące temu) wino trafiło do 15 litrowej beczki.
Dzisiaj je spróbowałem i... po pierwsze wino traci kolor, po drugie zrobiło się jeszczde bardziej kwaśne, a po trzecie jakieś takie.... no nie wiem jak to nazwać - ale nie nadaje się do picia.
Nie mam zamiaru go ratować bo wg. mnie pacjent zmarł, ale chciałem was spytać co może być podowem:
- nie dość dojżałe winogrona (kupowałem je)
- za szybka fermentacja
- fermentacja z zbyt wysokiej temperaturze
- za dużo drożdży
- beczka (to już trzecie wino które w niej dojrzewa, pomiędzy jednym a drugim zalewam beczkę wodą z piro żeby się nie rozsychała i nie łapała jakiś bakterii.

Możecie coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 14:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Nie mam beczki .Robiłem ze Swensona ale to było bardzo kiepskie wino .Nie odkwaszam ,ponieważ kwasne mi bardziej smakuje .Wino u mnie narażone jest na mróz a to powoduje [?] odkwaszenie naturalne .Dodatkowo przyniesione do ciepłego ''bąbelkuje'' i wyraźnie traci kwasowość ,ale zeby było lepsze ,to bym nie powiedział .Należy zachować kolejność przy produkcji wina ,moze tu tkwi przyczyna .Ja bym nie mieszał Cascade z SR ,ewentualnie po fermentacji i ustabilizowniu się wina .Zbyt niska kwasowość powoduje niepijalność wina .Nie wiem jaki ma wpływ niedojrzałość winogron , pestki muszą byc brązowe a owoce smaczne i bardzo słodkie .[chociaż ktos tu kiedys podawał przepis na wino z zielonych pedów i podobno miało być nie do odróżnienia od wina z jagód ]
W tej chwili popijam białe wino i jest dobre , nie gorzkie [lub mało gorzkie] .Natomiast kiedy piłem wino z końcowego spustu było bardzo gorzkie .Dlatego robie dzisiaj próbę.Oczywiście nie jest to żadne odkrycie ,jednak róznica jest tak kolosalna ,ze osoba z zewnątrz moze nie wierzyć że jest to wino z tego samego pojemnika.

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 17:11 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 23 października 2011, 16:29
Posty: 175
Lokalizacja: Mysłowice, śląskie
Myślę że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie wszystkie te przyczyny mogą być powodem zepsutego wina. Drożdże raczej trudno przedawkować one same rozmnażają się do odpowiedniego poziomu w nastawie. Temperaturę w jakiej przebiega fermentacja powinieneś kontrolować. Pierwsze moje nieudane wina gronowe fermentowały w zbyt wysokiej temperaturze i tak jak opisujesz szybko bez cichej fermentacji, przeniosłem się teraz do piwnicy ok 18stopni i jest dobrze. Owoce pewnie nie były odpowiednio dojrzałe skoro musiałeś odkwaszać. Z beczką to też musisz uważać trudno jest kupić ją dobrej jakości to ona może zepsuć całe wino, w instrukcjach czytałem że w beczkach wody nie można przechowywać. Spróbuj następnym razem część wina przechowywać w szkle a część w beczce i porównaj czy ten smak ci odpowiada.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO