Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 06:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: chipsy dębowe
PostNapisane: środa, 31 października 2007, 17:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
Chciałbym poczuć w swoim czerwonym winku nutę beczki dębowej. Kupłem w Euro-winie chipsy dębowe drobną frakcję. Instrukcja stosowania jest mało czytelna. Moje pytanie to jaką ilość zastosować (w przeliczeniu na litry) i jak długo przetymywać te chipsy.Wino jest po fermentacji burzliwej.

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 października 2007, 18:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Chipsy masz na 99% z dębu francuskiego, może niemieckiego - dębina będzie wyczuwalna, ale na wanilię raczej nie licz. Aromaty waniliowe daje dąb amerykański.
Różni producenci podają bardzo różne dawki chipsów, ale często są one zawyżone, rzędu 200-300g/hl (dlaczego? - można sie domyślić). Tymczasem 50g/hl jest już wyraźnie wyczuwalne.
Chipsy można dodać do fermentacji lub do dojrzewania wina. Czas kontaktu z winem - od 5 dni (moim zdaniem zbyt krótko) do 6 tygodni. Zacząłbym od ~30g/hl, potrzymał 2-3 tygodnie i spróbował. Na tym etapie dąb może być bardziej wyczuwalny, niż lubisz - z czasem to mija.

PS. Nie do każdego wina dodatek chipsów ma sens. Jeśli wino jest puste i płaskie, chipsy nie dodadzą mu ciała.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 października 2007, 21:28 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 grudnia 2006, 01:00
Posty: 32
Witam
a może ktoś zreferuje po co niemcy dodają do wina węgiel drzewny
gdyż taką informację przekazał mnie kolega który tam pracuje w winiarni
pozdrawiam z Winnej Góry


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 listopada 2007, 21:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
To musi być jakiś regionalny napój.

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2013, 12:04 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 10 stycznia 2013, 12:01
Posty: 1
Węgiel drzewny dodaje się, zamiast np. bentonitu czy kurzego białka, w celu wyklarowania wina.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO