Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 11:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 października 2010, 20:10 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie,
chciałbym zasięgnąć opinii forumowiczów z tej branży. Uściślając mam na myśli ogólny kosztorys od zakupu gruntu po wytworzenie wina. chciałbym poznać szczegóły takiej inwestycji. Prosiłbym o wpisy konkretnych osób, znających się na temacie bez zbędnych wpisów (bo takie mnie nie interesują) Posiadam kapitał około 1mln PLN i zastanawiam się jak kształtuje się inwestycja tego typu w naszych znanych polskich winiarniach, a dokładniej droga od zakupu ziemi(wielkość), po wszelkiego rodzaju specyfiki ogrodnicze, maszyny, urządzenia, pracownicy czyli wszelkie koszty stanowiące efekt końcowy jakim jest dobrej jakości wino. Podam chętnie szczegóły inwestycji w ramach konkretnych pytań od forumowiczów. Z każdym wpisem w moim wątku będę starał się precyzować mój temat.
Będę wdzięczny za pomoc osób znających się w tym temacie/posiadających tego typu inwestycję.

Pozdrawiam

Marcin

PostNapisane: poniedziałek, 11 października 2010, 21:30 
Ekspert
Ekspert

Pierwszy koszt, który należy uwzględnić przy planowanej inwestycji tego typu i na taką skalę, to koszt analizy ekonomicznej rentowności przedsięwzięcia. Kosz ten zależeć będzie od wielkości planowanego przedsięwzięcia, branży, wiedzy i doświadczenia eksperta wykonującego analizę i jeszcze pewnie kilku innych rzeczy.

Takie tematy były już poruszane, wystarczy poszukać.

Drugim kosztem, który bym uwzględniła, dysponując milionem, to kurs nauki języka bułgarskiego.

PostNapisane: poniedziałek, 11 października 2010, 22:22 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Drugim kosztem, który bym uwzględniła, dysponując milionem, to kurs nauki języka bułgarskiego.

?!?

Marcin: nie znam winnicy w Polsce, która utrzymuje się tylko z produkcji win, więc precyzyjnej odpowiedzi raczej nie uzyskasz. Jak na razie większość winnic jest tworzona z pasji lub mody, ale zbytniego interesu w tym nie widzę. Aczkolwiek jeżeli znajdziesz sprawdzoną super lokalizację i zatrudnisz odpowiednich ludzi, to szanse na powodzenie i zarobek są spore, bo rynek jeszcze jest chłonny. Niestety dobrych lokalizacji i ludzi z odpowiednią wiedzą jest u nas mało.

PostNapisane: poniedziałek, 11 października 2010, 22:34 
mistrz
mistrz

marcin2412 napisał(a):
Witam serdecznie,
chciałbym zasięgnąć opinii forumowiczów z tej branży. Uściślając mam na myśli ogólny kosztorys od zakupu gruntu po wytworzenie wina. chciałbym poznać szczegóły takiej inwestycji. Prosiłbym o wpisy konkretnych osób, znających się na temacie bez zbędnych wpisów (bo takie mnie nie interesują) Posiadam kapitał około 1mln PLN i zastanawiam się jak kształtuje się inwestycja tego typu w naszych znanych polskich winiarniach, a dokładniej droga od zakupu ziemi(wielkość), po wszelkiego rodzaju specyfiki ogrodnicze, maszyny, urządzenia, pracownicy czyli wszelkie koszty stanowiące efekt końcowy jakim jest dobrej jakości wino. Podam chętnie szczegóły inwestycji w ramach konkretnych pytań od forumowiczów. Z każdym wpisem w moim wątku będę starał się precyzować mój temat.
Będę wdzięczny za pomoc osób znających się w tym temacie/posiadających tego typu inwestycję.

Pozdrawiam

Marcin

Lubie takich... Marcinów :mrgreen:
Napisz skąd jesteś bo ceny ziemi różnie się kształtują w różnych regionach kraju. Nie trzeba być wielkim ekonomistą i znawcą tematu aby policzyć ile to kosztuje. Nie licz też na to, że w tym wątku zabierze głos np. Pan Lech Jaworek i wyliczy Ci ile jego winnica go do tej pory kosztowała. Jest wiele opracowań anglojęzycznych w necie nt. nakładów ponoszonych na założenie i prowadzenie winnicy w pierwszych kilku latach jej funkcjonowania. W języku polskim jest o tym np. tutaj. Licząc z grubsza po cenach krajowych łatwo zauważyć i wyliczyć, że zakładając winnicę ok. 10ha (co nie jest ogromnym areałem w przypadku profesjonalnego-biznesowego traktowania winnicy) Twój "1mln PLN" skończy się zaraz po urządzeniu samej winnicy i jej mechanizacji. Na winiarnię z wyposażeniem oraz prace wykonywane na winnicy przez pierwszych kilka lat to musisz mieć drugi "1mln PLN" albo jeszcze lepiej "2mln PLN". Możesz próbować ustalać ile kosztuje np. jednokrotny oprysk 10ha winnicy ale to są znikome kwoty w porównaniu do kosztów założenia winnicy i winiarni. Na koniec dodam tylko zaczerpniętą ze anglojęzycznych stron maksymę, że winnica nie jest sposobem na pomnożenie swego majątku i zarobienie fortuny. Winnica daje za to wiele okazji, szans, możliwości oraz wartości nieprzeliczalnych których nie uświadczysz w innych branżach i "biznesach".
Powodzenia życzy
Artur

PostNapisane: poniedziałek, 11 października 2010, 23:21 
czeladnik
czeladnik

Marcin jezeli jestes naprawde ciekawy ile co kosztuje skontaktuj sie z panem Piotrem Stopczynskim,ktory do zeszlego roku zajmowal sie produkcja wina w winnicy Jaworek,a od tego roku pracuje w winnicy Palac Mierzecin. Rozmawialem z nim w tym roku o zakladaniu winnicy ,ale na mniejsza skale niz ty myslisz (0,5 ha),i faktycznie wszystko moze Ci wyliczyc z glowy.ogólnie rzecz biorac tak jak napisali koledzy zadna winnica nie wyzyje z produkcji wina ,nawet te duze winnice w naszym kraju bardziej sa pasjami ludzi ktorzy cos w zyciu osiagneli niz robieniem biznesu.Jezeli nie uda sie tobie skontaktowac z p.Stopczynskim napisz na moje PW to podam ci jego numer na komurke.

PostNapisane: wtorek, 12 października 2010, 12:16 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
kuneg napisał(a):

?!?.

to taka mała sugestia, że winnicę, jako inwestycję, która ma przynosić zysk, lepiej założyć w cieplejszym klimacie ;)

PostNapisane: wtorek, 12 października 2010, 15:52 
Ekspert
Ekspert

Wyluzujcie. Jaja sobie gość robi. :lol:

PostNapisane: środa, 13 października 2010, 08:27 
mistrz
mistrz

I zaczyna od .... strony.
Nie ważne ile to będzie kosztować - 1 mln, 2, 5 ... ile ma tyle może wydać. Ważne ile z tego będzie miał, a tu bez badań marketingowych się nie da nawet w przybliżeniu nic szacować. W związku z powyższym ryzyko jest duże bo oparte na radosnych przypuszczeniach, że rynek ... .
Polecam prześledzić strategie przyjęte przez firmy działające na wschodzących rynkach. Wiedza, cierpliwość, kreatywność i ... szczęście. Ten 1 mln szybko się skończy. Co do kosztów, do determinują one teraz raczej skale przedsięwzięcia niż jego późniejszą rentowność, bo skąd możesz wiedzieć ile faktycznie sprzedaż i za ile ? Więc nie da się policzyć wewnętrznej stopy zwrotu.

PostNapisane: piątek, 15 października 2010, 22:06 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):

Pewnie tak :!: :!:
Ale gdyby kogoś to tak naprawdę interesowało to polecam : Sad Nowoczesny 8/2010
Artykuł: "Uprawa winorośli w Polsce - o klimacie ekonomi i przepisach"
Doc.dr hab. jerzy Lisek

Po co kombinować i się domyślać różniastych rzeczy :?: :mrgreen:
Tam jest wszystko co potrza i aktualne. :!:

Cena 8PLN
Archiwalne pewnie nieco drożej :?:

PostNapisane: sobota, 16 października 2010, 10:02 
Ekspert
Ekspert

Przypominam sobie, że był już cały, obszerny wątek poświęcony tej problematyce. Nie chce mi się szukać.

PostNapisane: sobota, 16 października 2010, 14:46 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):

Tym bardziej, że minęło kilka dni a człowiek ani razu już się nie odezwał.

PostNapisane: sobota, 16 października 2010, 18:48 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Przypominam sobie, że był już cały, obszerny wątek poświęcony tej problematyce. Nie chce mi się szukać.

Tutaj

PostNapisane: sobota, 16 października 2010, 21:15 
Kiper
Kiper

podstawa to "słomiany zapał'.
Dzisiaj znowu całą dniówkę -dzień mojej pracy wydałem na okrywanie winorośli,kupić słomę,sznurki ,środki p/grzybicze
i jeszcze tyle kasy wydałem na zakup rurek piankowych osłaniających rury ,przed zimnem.Tylko ,że ja okrywałem
winorośl .A jaki wydatek czeka mnie pojutrze?Może ..

PostNapisane: sobota, 16 października 2010, 21:43 
Ekspert
Ekspert

WinnicaUdziejek napisał(a):
podstawa to "słomiany zapał'.
Dzisiaj znowu całą dniówkę -dzień mojej pracy wydałem na okrywanie winorośli,kupić słomę,sznurki ,środki p/grzybicze
i jeszcze tyle kasy wydałem na zakup rurek piankowych osłaniających rury ,przed zimnem.Tylko ,że ja okrywałem
winorośl .A jaki wydatek czeka mnie pojutrze?Może ..

Oby kolego nie było tak że "próżne żale, darmy trud". Obawiam się, ze takie napowietrzne okrywanie sianem i pianką, nie wiele da. Tylko ziemia.

PostNapisane: niedziela, 17 października 2010, 08:26 
Kiper
Kiper

marcin2412 napisał(a):
... Prosiłbym o wpisy konkretnych osób, znających się na temacie bez zbędnych wpisów (bo takie mnie nie interesują) Posiadam kapitał około 1mln PLN i zastanawiam się jak kształtuje się inwestycja tego typu w naszych znanych polskich winiarniach, a dokładniej droga od zakupu ziemi(wielkość), po wszelkiego rodzaju specyfiki ogrodnicze, maszyny, urządzenia, pracownicy czyli wszelkie koszty stanowiące efekt końcowy jakim jest dobrej jakości wino. ...

To konkretnie.
W oparciu o w/w info/założenia za 1 mil zafundować sobie można start i poprowadzenie winnicy i winiarni do momentu pierwszego butelkowania przy areale 1-2 ha.

Strefa czasowa: UTC + 1