Teraz jest środa, 7 maja 2025, 04:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 26 lipca 2007, 22:58 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 listopada 2006, 01:00
Posty: 23
Lokalizacja: Jarocin
Witam . Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mam jeszcze dwa pytania. Jaki jest najlepszy sposób otrzywywania moszczu. Na gorąco przy użyciu sokownika , czy też na zimno i jakie zastosować drożdże.Dzięki i pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 05:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Jurko"] Jaki jest najlepszy sposób otrzywywania moszczu. Na gorąco przy użyciu sokownika , czy też na zimno i jakie zastosować drożdże.


Taaaak sokownik jest super! A potem koniecznie daj drożdże piekarsie albo Dr.Oetker instant. :lol: :twisted:

Jurko zlituj się! Łyknij trochę podstaw teorii nt technologii wyrobu win. Jest tego pełno w necie i w książkach. Czytanie nie boli! Unikniesz w ten sposób zadawania kompromitujących cię pytań.
Bez urazy.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 07:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Obróbka na gorąco pozbawi wino świeżych owocowych aromatów. Dostaniesz zapach konfitury. Sokownik na parę dodaje do moszczu wodę, a tego nie lubimy na tym forum. Moszcz tłoczymy przy pomocy prasy koszowej, na zimno.
Zakup drożdży winiarskich nie stanowi problemu.
Generalnie poczytaj troszkę, wsadź krzewy i dopiero zacznij się martwić o to jak się robi wino. Informacje o podstawach robienia wina znajdziesz choćby na stronie Winnicy Golesz, Winnicach Polskich i tu, jeśli masz czas i cierpliwość trochę pogrzebać w archiwalnych artykułach.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 07:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Jurko - przeczytaj chocby to: http://www.winogrona.org./modules.php?n ... mp;thold=0


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO